internetový armádní magazín

Alabuga - ruský program elektromagnetických zbraní

04.10.2017 14:25

Před několika lety informovala ruská média o vývoji ruských pokročilých elektromagnetických impulsních zbraní. Ze zřejmých důvodů nebyly v té době o projektech zveřejněny téměř žádné informace. Teprve v minulých dnech bylo v tisku publikováno několik výroků poradce prvního náměstka generálního ředitele společnosti Radioelektronnyje technologii (RT) Vladimíra Michejeva, týkající se vývoje zásadně nových zbraňových systémů.

Michejev okomentoval zprávy o údajné ruské raketě Alabuga, jejíž bojovou částí by měl být generátor elektromagnetických impulzů. Uvedl, že odborníci KRET skutečně pracovali na programu s krycím kódem Alabuga, ale pod tímto názvem nebyla ukryta žádná specifická zbraň. Program Alabuga byl realizován v letech 2011 až 2012 a v jeho rámci byla provedena celá řada vědeckých výzkumných prací. Cílem programu bylo prostudovat vyhlídky radio-elektronického boje a stanovit způsoby dalšího rozvoje příslušných komplexů.
Michejev ve svém komentáři uvedl, že v minulosti bylo provedeno rozsáhlé seriózní teoretické hodnocení a praktické testování, při kterém byly použity různé laboratorní modely a specializované polygony. Bylo také vypracováno názvosloví radio-elektronických zbraní a stupeň jejich účinku na techniku. Ten může být různý podle použitých funkcí a systémů a může vést k dočasnému selhání nebo úplnému poškození zařízení protivníka.
Po dokončení výzkumného programu s kódem Alabuga, ruský průmysl klasifikoval všechny své výsledky. Zároveň se téma elektromagnetických zbraní dostalo do kategorie kritických technologií s nejvyšším stupněm utajení. V současné době lze otevřeně hovořit pouze o samotném použití dostupného teoretického know-how ve slibných experimentálních projektech. V budoucnu to povede ke vzniku speciálních bomb, raket nebo projektilů vybavených tzv. výbušnými magnetickými generátory.

Zdá se, že konkrétní vývojové práce na základě výsledků programu Alabuga začaly již před několika lety, a je tedy možné, že první systémy budou dokončeny ve velmi blízké době. Militarybox

     Krasucha-2 - moderní pozemní ruský systém patřící ještě mezi současnou "klasiku" v oblasti REB

                                   (foto:  V. Kuzmin  / CC BY-NC-ND 4.0 / se svolením autora)

 

 

Diskusní téma: Alabuga - ruský program elektromagnetických zbraní

Datum: 25.09.2023

Vložil: Igor

Titulek: Alabuga

Jo jo Putin přeci říkal, že na Ukrajině ještě kloudně nezačali, ti hlupáci na západě by měli dobře poslouchat co říká.

Datum: 04.10.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: ...

Myslím, že tohle bude další bič těch nejsilnějších na ty slabší. Bude to trumf v rukávu podobně jako jaderné zbraně.

Datum: 04.10.2017

Vložil: bog

Titulek: REB

Stopy o energetických zbraniach vedú do 30ych rokov. Súčasné zbrane budú vďaka výpočtovej technike sofistikovanejšie, principiálne však asi nič revolučné. Zaujímavejšia je oblasť psychotroniky a psychotronických zbraní, ktorej Rusi venovali veľkú pozornosť, keďže je pre nich príznačné reagovať asymetricky. Hypoteticky by to mohlo byť príčinou ich zaostalej mikroelektroniky, keďže daná oblasť núka možnosti riešení úloh bez požívania súčasných počítačov. V obore matematiky a programovania patrí Rusko na špicu.

Záznamy: 1 - 3 ze 3

Vyhledávání