internetový armádní magazín

Armata v ohrožení

22.09.2017 12:45

Podle posledních zpráv z Ruska se program vozidel na těžké pásové platformě Armata opožďuje a podle plánů ruského ministerstva obrany by se mohla  dostat i do určitého existenčního ohrožení.

Ruský vojenský rozpočet má být v nejbližších letech menší než je ten současný a ruské ministerstvo obrany současně reviduje plány na odepsání asi deseti tisíc kusů těžké obrněné techniky. Současně otevírá cestu k modernizaci tanků T-80BV na verzi T-80BVM a tanků řady T-90 na verzi T-90M s řadou prvků programu Armata.  

V roce 2015 oznámil generální ředitel společnosti Uralvagonzavod Oleg Sienko, že do konce roku 2020 by mohlo být vyrobeno 2300 tanků T-14 Armata. Jednalo se o prohlášení, které mělo spíše pouze propagandistický charakter a nemělo nic společného se současnými reálnými možnostmi. Brzy bylo revidováno a objevil se realističtější údaj o 1800 vozidlech do konce roku 2023.

                                                                  tank T-14 Armata

                                                   (foto: Boevaya mashina / CC BY-SA)

 

V roce 2016 oznámil náměstek ministra obrany Jurij Borisov, že ruská armáda bude disponovat před rokem 2020 asi 100 tanky T-14 Armata. V témže roce byl údaj upraven na 70 vozidel do konce roku 2019 a nejnovější oznámení ze srpna 2017 hovoří opět 100 vozidlech do roku 2020. Těchto 100 vozidel však pravděpodobně zahrnuje již vyrobené stroje (asi 20), které se podrobují zkouškám v ruských ozbrojených silách.

Domníváme se, že Rusové v této chvíli již mají zcela jasno jak to s jejich tanky bude v budoucnu vypadat. Tank T-14 Armata v podobě jak ho známe dnes se nikdy nestane hlavním typem ruských tankových jednotek. Tím bude až jeho modernizovaná nebo dopracovaná varianta zbavená chyb. Bude tak v podstatě uplatněn velmi podobný model jako v případě stíhačky PAK FA. Militarybox

 

 

Diskusní téma: Armata v ohrožení

Datum: 24.09.2017

Vložil: bog

Titulek: Armata

Ztotožňujem sa s posledným odstavcom článku. Projekt zašiel príliš ďaleko nato aby bol zrušený. Prakticky sa ani nič nezmenilo, Armata je stále vo vývoji. Trebárs afganit nechráni mašinu zhora, pričom to môže byť v budúcnosti preferovaný spôsob napadnutia tanku. A takých prípadov potenciálnej hrozby bude požehnane, riešenie niektorých si môže vyžiadať i výrazné konštrukčné zmeny. Že niekto naletel kecom o stovkách kusov do takého a takého roku je jeho problém. Účelové keci debila.

Datum: 23.09.2017

Vložil: Mirra

Titulek: ono

to tam už delší dobu mířilo. Na co plýtvat penězi když na hlavní konkurenční tanky stačí modernizované T-90 a na severu T-80. Hloubkově modernizované dvaasedmdesátky jsou zase výtečný druhosledový stroj. To co je třeba víc rozvíjet je spíš munice.
Takhle nebudou tolik provokovat okolí k vysokému zbrojení a budou si Armatu pečlivě pilovat. A až by v budoucnu nastala možnost potřeby hromadné výroby tak budou moct najet rychle a bez problémů.

Datum: 23.09.2017

Vložil: Roll

Titulek: tanky

Tak samozřejmě, jednotná těžká platforma Armata vznikala původně pouze pro těžké tankové brigády, nyní opět divize. Dle původních plánů pak pro střední brigády vznikla jednotná platforma pásová tzv. Kurganěc a kolová Bomerang. Tyto brigády měly být vybaveny původně spíše stíhači tanků na stejné platformě s kanonem ráže 125mm. Plány byly revidovány, brigádní systém změněn na divizní. Tedy s tanky se opět plně počítá i u "motostřelců" a zde je místo pro modernizované T-90M, v arktických oblastech T-80BVM a zbytek pokryjí modernizované "ekonomky" T-72B3. Toto rozhodnutí podpořila i současná mezinárodní situace, kde rusové potřebují v celkem krátkodobém horizontu navýšit počty moderních tanků pro které mají již zázemí. Obdobně i u VKS bude Su-57 sloužit spolu s Su-35S, také do doby vypršení životnosti budou ve službě modernizované Su-27SM i modernizovaný záchytný speciál MiG-31BM, tedy opravdu obdobně T-14,T-90M, T-72B3 i T80BVM. Pravděpodobně první tanky T-14 Armata dostane elitní gardová tanková divize dnes využívající tanky T-80U ( tedy vůbec né tanky T-90 či T-90A), kde budou ještě několik let podrobovány praktickým zkouškám, provozní zátěži, bude vyvíjena bojová taktika použití spolu s T-15 (které nahradí vlastně BMP-2 u gardové tankové divize) a pod. Ale pokud budou muset již zítra" bránit své hranice" (příkladem může být Ukrajina, Karabach, Gruzie apod.) potřebují již dnes dostatek schopných strojů adekvátních případné hrozbě (T-72B3) a mít v záloze i něco lepšího (T-90M).... místo čekání na "superstroj" a pilování tzv. dětských nemocí. Dále se uvidí....nová výroba T-90M (k modernizaci je jich pouze cca 400 ks) se samozřejmě nabízí jako "méně sofistikovaný" doplněk k "elitním" T-14 (viz. T-72 vs. T-80).

Datum: 23.09.2017

Vložil: rase

Titulek: Re: tanky

akorát ten T-80 poněkud přebývá, jelikož arktické jednotky mají mít T-72B3. osobně nechápu, proč nezůstali jen u T-90 jako střední tank + T-72B3 jako druhosledový. T-14 pak jen jako hyper-speciál

Datum: 23.09.2017

Vložil: MM

Titulek: Re: Re: tanky

Rusové plánují modernizovat T-80BV a znovu zavést do služby právě kvůli tomu, že turbína funguje i za extrémně nízkých tepot.

Datum: 23.09.2017

Vložil: Arten

Titulek: Re: Re: Re: tanky

To je mýtus. Pod istú teplotu ti pomôže už len ohrievanie paliva, APU a podobne.
A ako ti tu už Rase napísal - Rusi práveže pri arktických brigádach T-80 nahradili T-72B3...

Datum: 25.09.2017

Vložil: Roll

Titulek: Re: Re: Re: Re: tanky

Je pravdou, že svého času nahradily používané T-80 právě T-72B3, i když s tím značná část "pověřených" osob hluboce nesouhlasila a označovala to za "Serďukovinu" To se stalo, ale v době kdy bylo rozhodnuto o zbavení se tanků T-80 s plynovou turbínou... hlavní důvod byla samozřejmě její žravost. Po nějaké době používání T-72B3 začaly sílit hlasy podporující znovu nasazení T-80. Plány byly opět revidovány a nyní se zřejmě počítá s modernizací cca 200-300 ks T-80BV na verzi T-80BVM a to zejména jako arktický speciál. Právě jako arktický speciál by to mohlo klapnou, argumentují její větší vhodností do arktických oblastí, díky turbíně, kde přímo argumentují, že dokáže bezproblémově fungovat i při - 50 stupních Celsia, lepšími jízdními vlastnosti, údajně daleko jednodušším startováním i za velmi nízkých teplot, zejména oproti T-72B3. V neposlední řadě jejich modernizace bude prováděna v Omsku, kde jsou +/- volné kapacity, takže tyto stroje se mohou dostat k jednotkám relativně rychle a zároveň nijak nenaruší výrobní program Uralvagonzávodu. A o APU se táké již mnohokrát mluvilo v rámci modernizace obzvláště u "arktického speciálu".

Datum: 28.09.2017

Vložil: Arten

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: tanky

- nafta tuhne pri -20° (ešte môžeš trochu znížiť drahými aditívami) čiže teoretické výhody turbíny nevieš nijako využiť, tak či tak potrebuješ ohrev palivového cyklu a podobne a tam potom nevýhody turbíny prevážia
- no práve APU sa pri modernizácii nespomína (prípadne daj zdroj prosím), "vyriešili" to úpravou štartéru - so spotrebou 40l/h...
- ja si myslím, že za celým nápadom modernizácie T-80 je presne biznis pre Omsk...
T-80BV je beznádejne zastaralý tank. Oproti T-72B samé nevýhody: Slabší pancier (a veže z U už asi nemajú), nevieš dať do karuselu dlhé podkalibrovky, superžravá turbína, atď...

Datum: 29.09.2017

Vložil: Roll

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tanky

Jistě... je to byznys pro Omsk, ale i to je tuším nějaká součást, či dokonce "papírově" dceřiná firma Uralvagonzávodu. T-80BVM má dostat "novou" nejvýkonnější turbínu k dispozici pro T-80, tedy asi GTD-1250TF s výkonem 1250 k, dále Rusové "velmi rádi" připomínají, že tento pohon je odvozen či spíše má více společného s motorem vrtulníku, než "obyčejného tanku" což je celkem jasná věc, ... tudíž se dají najít informace, že je turbína schopna spalovat více druhů paliv, což je výhoda, která má samozřejmě také své nevýhody jako je životnost a opět spotřeba, takže se nemusí jednat pouze o naftu jako palivo. Dá se najít tvrzení o schopnosti spustit turbínu T-80 i při mínus 40 stupních Celsia, tedy ale bez bližšího upřesnění. Modernizace by měla T-80BV přivést na cirka úroveň modernizovaných T-72B3 se vším všudy, ale zda budou měnit kanon
a karusel netuším, či to mají jinak "pořešeno". Samozřejmě obdrží Relikt, i když to samozřejmě není "samospásné". Dá se najít alespoň toto, T-80BVM má být vybavena "pomocným pohonem" který pohání vše potřebné, když je hlavní motor vypnutý, tím pádem snížení spotřeby a také např. "tepelné viditelnosti na arktickém pozadí" apod. V rychlosti alespoň toto: https://www.military-today.com/tanks/t80bvm.htm

Datum: 23.09.2017

Vložil: Skeptik

Titulek: Re: tanky

To: ROLL
Klobouk dolů, po dlouhé době veli realistický a logický popis ... Namísto nenávisti nebo zbožštění :)

To: Rase
A proč by měly být T-80 nadbytečné? Třeba mají v severních oblastech nějaké výhody ... A poté, co se podařilo vyřešit největší problém -spotřebu v klidu - tak už asi není důvod proč je vyřazovat.

Datum: 23.09.2017

Vložil: Arten

Titulek: Re: Re: tanky

Skeptik, to je mýtus... A problém "spotreby v klidu" - znížili ju na ehm... 40l/h (zo 70l/h). Namiesto montáže APU, ktorú mali už T-80U(!).

Datum: 22.09.2017

Vložil: Luky

Titulek: ...

Než kdokoliv jiný na světě zavede tank nové generace ,tak už Rusové budou mít nějakou zásobu armat ...tomu dost věřím....rokem 2020 výroba určitě neskončí ..ba naopak se to časem určitě začne zvyšovat....a jestli bude tank ve výrobě 30-40 let?

Datum: 22.09.2017

Vložil: Alex

Titulek: Re:

Súhlasím - jedinou reálnou odpoveďou na Armatu je Leopard 3. Ale ten je na rozdiel od Armaty iba na diskoch PC konzoricia nemeckých a francúzskych firiem.

Datum: 23.09.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re:

Nikdo neví, v jaké fázi vývoje je. Prostě se o tom nemluví, jelikož některé státy nemají potřebu vytrubovat do světa kdejaký krůček v pokroku. Osobně bych se nedivil, poku by bylo v roce 2030-35 víc Leopard 3 než T-14 - proč ?, protože prachy

Datum: 23.09.2017

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re:

Súhlasím že nikto nevie v akej fáze vývoja Leopard 3 je. Ale Armata už niekoľko rokov reálne existuje a reálne je testovaná a Rusi reálne majú reálne výsledky testov. Aj keby zajtra bol L3 postavený a začali ho hneď testovať, stále bude niekoľko rokov za Armatou. Každopádne je to všetko o peniazoch - ak ich budú mať Nemci a Francúzi dosť, časové manko na Armatu doženú, ak nie tak nie.

Datum: 24.09.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re:

Ani bych se nedivil, pokud by bylo do roku 2035 vyrobeno víc Leopardů 3 než budou mít rusové T-14. Tady ani tak nejde o výrobní kapacity, ale čistě ekonomickou sílu, která jasně hraje ve prospěch Evropy. Být Rusem, tak bych byl radši pro větší počet pořádně vymazlených tanků na bází T-90

Datum: 24.09.2017

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re:

Už som sa divil že tu ešte nebola spomenutá ekonomika :) Demografická a politická situácia na druhú stranu hraje v neprospech Európy.

Datum: 24.09.2017

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

A to jako v čem? Rusko je v demografické krizi, potýká se epidemiemi alkoholismu, AIDS, drogové závislosti a kdyby Voloďu trefil šlak, bůh ví, jak by se hledal nový vůdce (když to šlehne s Angelou, vypíšou se prostě nové volby, ten systém funguje).

Datum: 25.09.2017

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

jaký ťipný :)

Datum: 24.09.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pokud je na tom Rusko ekonomicky jako Holandsko, nebo Španělsko, tak několik tisíc (více jak 10 tis) moderních tanků jako T-90M, T-72B3M a T-80BV bude nářez. Ušetřené finance by bylo vhodné cpát do letectva a BVP.

Datum: 25.09.2017

Vložil: mattea

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

teď je otázka, jestli nezavedením jednotného podvozku, resp. pokračováním v roztříštěnosti typů, fakt ušetří. Jestli by se přeci jen pořizovací náklady v delším časovém horizontu násobně nevrátili právě sníženými nároky na logistiku, údržbu starých typů atp.

Datum: 26.09.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

jednotnou podvozkovou platformou by samozrejme financie ušetrili, avšak teraz sa jedná o to, že Rusi majú uložených skladom tisícky T-72 i T-80 - čo sú hotové vyrobené tanky, každý kus v hodnote rádovo miliónov USD a stačí ich zmodernizovať za niekoľko stotisíc USD (=cena modernizácie za 1ks) a majú veľmi rýchlo k dispozícii výbirný moderný tank a za zlomok ceny T-14 !!!! A môžu si ich tým pádom obstarať hoc aj stovky kusov za tú cenu !! Tankov T-14 by vedeli kúpiť len pár kusov, dodávka by trvala oveľa dlhšie, nie je preň vybudované zázemie, vycvičené osádky apd. apd. apd....navyše, vývoj T-14 nie je stále ukončený.

Nateraz jednoznačne racionálnejšie aj ekonomicky výhodnejšie riešenie ako zbrklý nákup T-14, je modernizácia úloženiek T-72 a T-80. Armata pár rokov môže ešte kľudne počkať, s tým že sa medzitým bude dolaďovať resp. vylepšovať.

Datum: 23.09.2017

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re:

No ve skutečnosti je Armata odpovědí na Leo 2, Abrams atd. Ale to si fanoušci Sputniku nechtějí připustit.
Rusové si prostě přezbrojení na úplně nový typ nemohou dovolit. I ta Armata je kompromis mezi požadavky na navýšení schopností a nutností zachovat stávající logistické zázemí.
V tomhle se Rusové chovají vcelku logicky a uměřeně, k smíchu jsou jejich zahraniční užiteční idioti, kteří propagandu hlásají jako realitu.

Datum: 24.09.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re:

prosím ťa, zahoď už ten manuál z Fašingtonu a nepublikuj tu z neho tie bláboly, je to k smiechu :-)

Datum: 24.09.2017

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re:

Oni to říkají i sami Rusové :-D A tak např. výsledkem kompromisu vzhledem k maximální šířce vozidla je stísněný prostor kokpitu pro posádku. Oni prostě chtěli vytvořit stroj, který by eliminoval zásadní nedostatky rodiny T-64/80/72 za přijatelných nákladů a bez nutnosti měnit zázemí. Smiř se s tím.

Datum: 26.09.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re:

Jasné, supermoderná T-14 s bezosádkovou vežou, ochrannou kapslou posádky, aktívnym a pasívnym obranným systémom apd. apd. je ruská odpoveď na západné tanky Leo2 či Abrams, t.j. konštrukcie z 80.rokov ...ale prosííííííííím ťa, nesranduj !!! :-D

A to je T-14 zjednodušený tank odvodený z T-95 - čo mal byť svojou modernosťou tank z úplne inej galaxie proti Leo2 či Abrams !!!

Naozaj už zahoď ten propagandistický manuál z Fašingtonu, je to panflet na smiech !! ;-)

Datum: 27.09.2017

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Samozřejmě, že je ty trubko. Rusové postavili platformu T-64/80/72 a k ní celé logistické zázemí stavěné na jejich rozměry a hmotnosti. Ale ta platforma má neřešitelné vady návrhu v oblasti odolnosti a ochrany posádky. Pokud by chtěli u klasické koncepce dosáhnout podobného stupně ochrany, jako mají západní tanky, museli by se dopracovat ke stejným rozměrům a hmotnostem. A to si nemůžou dovolit. Zvolili proto koncepci lehké bezosádkové věže a panceřované kapsle co nejmenších rozměrů oddělené od munice a paliva. Se všemi výhodami a NEVÝHODAMI, které ta koncepce má. Nic jiného jim nezbylo. Technologicky na tom nic z jiné galaxie není, ani bezosádkové věže, ani aktivní systémy obrany nejsou nic nového (tím jsou např. lasery a railguny zaváděné americkými ozbrojenými složkami). Nové je jen to, že ruské posádky budou mít v boji podobnou naději na přežití, jako jejich soupeř.

Datum: 22.09.2017

Vložil: Alex

Titulek: .

Armata dopadla podobne ako Američania s mnohými svojimi projektami - pracovali na nich X rokov, investovali do nich XX dolárov a potom to zabalili. Píšem to iba preto, lebo teraz sa do Rusov pustia rôzni "supi" ktorí budú tvrdiť, že oni už pred X rokmi vedeli že to inakšie dopadnúť ani nemohlo. Mohlo, ale to by museli mať o dosť viac svojich rublikov. Darmo, 50 USD za barel ropy jednoducho nepustí.

Datum: 23.09.2017

Vložil: rase

Titulek: Re: .

všechny nové top tanky jsou o financích. 5.generace byla vyvíjená už v 90.letech, až teď se začíná oprašovat. T-14 je přesně jako z prospektů té doby a dlouho ten koncept nepřekonáme.

Datum: 23.09.2017

Vložil: MM

Titulek: Re: .

Že se nějaký projekt nedotáhne do konce neznamená, že byl k ničemu. Nevěřím, že Američani/Němci nevyužili při vývoji Abramse/Leoparda 2 žádné zkušenosti z práce na MBT-70/KPz-70.

Záznamy: 1 - 30 ze 37

Vyhledávání