internetový armádní magazín

BMP-3M Dragun - zkoušky dokončeny

12.10.2017 11:40

Ruské ministerstvo obrany a společnost Traktornyje zavody dokončily zkoušky bojového vozidla pěchoty BMP-3M Dragun. Tato verze BMP-3 vyhlíží podobně jako starší členové rodiny BMP-3, skrývá však řadu zásadních změn. Tou rozhodně největší je přesun motoru a převodového ústrojí dopředu, kde tato sestava zabírá celou šířku korby. Použitý motor je nového typu UTD-32T, který vychází z jednotky UTD-32, je však podstatně silnější (608,5 kW) díky přeplňování.

Vozidlo Dragun může být podle zveřejněných materiálů vybaveno třemi různými zbraňovými moduly, a to s kanónem ráže 57 mm (modul AU-220 Baikal), s dvojicí kanónů o rážích 100 a 30 mm (modul BM-100+30) a s kanónem ráže 125 mm (Sprut). Vozidlo má díky rozsáhlým úpravám a zesílené ochraně větší hmotnost (21 tun) než jiné starší verze BMP-3, ale přesto má stejnou nebo i lepší mobilitu a zachovává si i schopnost překonávání vodních překážek plaváním.

Ruské ministerstvo obrany zatím nezveřejnilo žádné informace ohledně objednání vozidel BMP-3M Dragun, ale společnost Traktornyje zavody se na možnost výroby určitě připravuje. Militarybox

                                                 BMP-3M Dragun s modulem BM 100+30

                                     (foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora)

 

 

Diskusní téma: BMP-3M Dragun - zkoušky dokončeny

Datum: 17.10.2017

Vložil: Omny

Titulek: server AN přebírá vaše příspěvky

jinak všiml jsem si že konkurenční AN kopíruje tady vaše vydané články.....

Datum: 17.10.2017

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: server AN přebírá vaše příspěvky

S tím se nedá skoro nic dělat. Je to otázka zdrojů (a ty jsou pod článkem AN uvedeny). V určitém okamžiku příjde někdo s novou zprávou, a ta se pak přelévá a prochází dalšími servery jak lavina. Nechceme nijak komentovat postupy AN, jejich vmanévrování se do pozice konkurence, ani jejich nasazování zpráv v závislosti či návaznosti na Militarybox. Dnes je to tak, a zítra to může být opačně :-). Nechť si čtenář, který zná oba dva servery sám udělá úsudek.
Militarybox a AN jsou prostě jiné a mají trošku jiné přístupy. AN jsou skoro profesionálně "novinářské" a snaží se vzbuzovat dojem, že dané věci rozumí. Navíc je možné je považovat za komečně úspěšné, a jsou s tím cílem také dělány.
Militarybox je na tom zcela opačně - je to amatérský fandovský web novinařinou nepolíbený, kterému se nikdy nepodařilo prolomit závoru nouzového přežívaní, ale je v základu dělán bývalými vojáky pro vojenské amatéry, a to se zájmem a s "láskou k dílu".

Datum: 17.10.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: server AN přebírá vaše příspěvky

..... diplomatické

Datum: 18.10.2017

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: server AN přebírá vaše příspěvky

mně se váš server a vaše články líbí....a vystihl jste to přesně: "snaží se vzbuzovat dojem, že dané věci rozumí" o)

Datum: 31.10.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: server AN přebírá vaše příspěvky

môj osobný názor je, že články na AN nie sú nestranné - sú dosť prozápadné a antiruské. A častokrát sú písané provokatívne či dokonca až štvavo, len aby vyprovokovali búrlivú diskusiu. Ináč 95% tamojších diskutujúcich je takisto výrazne prozápadných a antiruských... ktokoľvek sa tam vyjadrí inak, tak je okamžite označený za proruského trolla plateného Kremlom, dokonca admin tam príspevky nevyhovujúce "presvedčeniu" AN sem-tam aj maže :-/ Už aj na Facebooku si z AN preto ľudia robia posmech :-)

Naproti tomu Militarybox je nestranný a informuje síce o dosť stručnejšie ako AN, ale zato vecne a nestranne. To si vážim najviac. Preto pre mňa ste 100x lepší militaryweb ako AN.

Veľa zdaru a ostaňte takí akí ste, robíte to dobre ! ;-)

Datum: 17.10.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: server AN přebírá vaše příspěvky

Nejste první ani poslední. Čtu oba již dlouhá léta a udělal jsem si úsudek .....

Datum: 18.10.2017

Vložil: H7

Titulek: Re: Re: server AN přebírá vaše příspěvky

Souhlas, jsem na tom stejně.

Datum: 24.10.2017

Vložil: Deutschmann

Titulek: Re: server AN přebírá vaše příspěvky

Omny, krátké zprávy jsou čas od času podobné (přeci jen tento obor není tak velký). Na AN jsou články delší a vychází pravidelně 2x denně. Zde je to nepravidelné.

Ale na AN články jakou jsou tady nenajdete. Tam je píší úplně jiní lidé. Zde je mnoho velmi zajímavých úvah a popisů z historie. Na AN jsou jen aktuální informace.

Ideální je číst obě fóra.

Datum: 16.10.2017

Vložil: Marek

Titulek: moduly

Někde se v případě modulů uvádějí BM 100+30, BM 57 a BM 125. Jde o stejné typy, které jsou uvedeny v článku? Myslíte si, že se Rusům vyplatí překopávat BMP-3 verzi Dragun, když mají vyvinutý Kurganěc-25?

Datum: 16.10.2017

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: moduly

Dragun každopádně útočí na smysly potencionálních zahraničních zákazníků. Není bez významu ruská snaha získat v zahraniční všechna vyřadovaná vozidla BMP-3 zpět. Ta totiž mohou posloužit pro přestavby na Draguny pro další export. V případě ruských ozbrojených sil jsou vozidla Dragun a Kurganěc-25 trošku spojité nádoby. Příklon ruského ministerstva obrany k jednomu z těchto typů rozhodně ovlivní výrobu toho druhého. Předělat základní BMP-3 na Dragun je skoro to samé jako postavit úplně nové vozidlo.
Co se týče označení modulů - jde o to stejné jako je uvedeno v článku - za AU-220 si tedy můžete klidně dosadit BM 57.

Vyhledávání