internetový armádní magazín

Brazilské námořnictvo nevyřadí letadlovou loď Sao Paulo

30.09.2016 11:20

Podle posledních zpráv brazilského ministerstva obrany bude letadlová loď Sao Paulo opravena a modernizována. Neplatí tak dřívější rozhodnutí o jejím vyřazení ze služby. Loď Sao Paulo se dostala na třetí místo priorit brazilského námořnictva hned za program vývoje nové ponorky (PROSUB - Programa de Desenvolvimiento de Submarinos) a pořízení nových korvet.

Společnost Embraer, která je pověřena opravami plavidla Sao Paulo uvádí, že ve spolupráci s francouzskou společností DCNS bude nutné najít řešení rekonstrukce pohonu lodi, a že zásadní opravu nebo výměnu si vyžádají i palubní katapulty.

Letadlová loď Sao Paulo nesla dříve jméno Foch a sloužila od roku 1963 u francouzského námořnictva. Do Brazílie byla prodána v roce 2000. Od té doby prošla několika dílčími opravami a absolvovala výměnu řady elektronických systémů. V roce 2015 se začalo pracovat na studii proveditelnosti její modernizace. Militarybox, CC BY-SA

                                                       letadlová loď Sao Paulo

                                                      (foto: Rama / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Brazilské námořnictvo nevyřadí letadlovou loď Sao Paulo

Datum: 30.09.2016

Vložil: Rase

Titulek: námořní varianta Gripenu ?

Nemáte tušení, zda může vzniknout námořní varianta Gripenu E/F, nebo existují nějaká konstrukční omezení ? Přeci jen by to byl logický krok a myslím že by mělo pro Brazilce smysl, zafinancovat i vývoj upravené verze (třeba skládací křídla atd.).

Datum: 30.09.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: námořní varianta Gripenu ?

Taková varianta může vzniknout a byla Saabem Brazílii nabízena. Jde pouze o peníze, které Brazílie nemá.

Datum: 01.10.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: námořní varianta Gripenu ?

Chápu, ale pokud chtějí nějaká moderní letadla na svoji letadlovou loď, tak moc možností nemají. Můžou modernizovat původní stroje (což stačí tak akorát na Argentinu) ale to je tak všechno. F-35 je mimo, tak zbývá jen námořní Gripen. Možností moc není...

Datum: 30.09.2016

Vložil: alexa123

Titulek: .

Tá loď má 53 rokov. Okrem samotného trupu na nej neostalo nič pôvodné. Po naozaj dôkladnej modernizácii to môže byť slušne bojaschopná loď. Len aby Brazilské letectvo malo dosť moderných lietadiel, ktoré na nej budú pristávať. A toto asi bude skutočne veľký problém.

Vyhledávání