internetový armádní magazín

Britské tankové vojsko umírá

30.11.2016 12:25

Podle posledních informací z britského ministerstva obrany je na stole plán na další snížení počtu hlavních bojových tanků Challenger 2 u britské armády a jejich náhrada novými pásovými vozidly palebné podpory Ajax.

Podle zmiňovaného plánu má být jedna ze tří obrněných divizí nově vyzbrojena vozidly Ajax místo tanků Challenger 2. To v konečných součtech znamená, že celkový počet tanků v britské armádě se sníží z 227 na 170. Pouze 112 z nich však bude pokračovat v bojové službě. Briitská armáda tak bude mít méně tanků než ozbrojené síly Srbska a jen asi o 40 tanků více než ozbrojené síly Švýcarska.

                                            britský hlavní bojový tank Challenger 2

                                                   (foto: Fiorellino / CC BY-SA)

 
Nahrazení části tanků Challenger 2 vozidly Ajax je jednou z variant nového britského zbrojního programu. Tato varianta je jakým si kompromisem mezi krajními řešeními představovanými zvětšeným počtem provozovaných modernizovaných tanků Challenger 2 a jejich naprostou náhradou různými variantami vozidel Ajax, byť třeba vyzbrojených 120mm kanóny. Představitelé britského ministerstva obrany zdůrazňují, že nová bojová vozidla Ajax mají sice pouze zbraně ráže 40 mm, ale zato disponují větší rychlostí a celkově lepší pohyblivostí v terénu a zcela novým vybavením. Vozidla Ajax tak v určitém směru mohou rozšířit možnosti obrněných jednotek.

Britské ministerstvo obrany v loňském roce oznámilo, že hlavní bojové tanky Challenger 2 v modernizované podobě vydrží ve výzbroji britské armády minimálně do roku 2035. Podle projektu modernizace firmy BAE Systems označované jako Challenger 2 Mark 2, by mělo u tanků dojít k výměně všech klíčových elektronických systémů a jejich vybavení dalšími zcela novými. Velitel tanku by měl dostat nový panoramatický přístroj a k dispozici osádce by měl být i nový termovizní systém zajišťující efektivní pozorování za jakýchkoliv podmínek. Podobný model modernizace pro Challenger 2 má připraven i německá firma Rheinmetall, ta však v základu nabízí i instalaci 120mm hladkostěnného kanónu a přechod na tankovou munici NATO.
Britský plán na další snížení počtu tanků působí v současné době poněkud zvláštně, ale je v souladu s tradicí britské armády, britské politiky a britského vojenského vývoje - dělat některé věci jinak, tak trochu proti proudu. Historicky vzato, na většinu podobných rozhodnutí britové doplatili, musí tedy doufat, nebo věřit tomu, že tentokrát tomu tak nebude. Militarybox, CC BY-SA

                                                      
prototyp vozidla Ajax
                                           (foto: Andrew Linnett / MOD / OGL)

 

Diskusní téma: Britské tankové vojsko umírá

Datum: 06.12.2016

Vložil: Rase

Titulek: Boxer

Britský The Times informoval o záměru ministerstva obrany Velké Británie nakoupit 800 kolových obrněných vozidel Boxer 8×8 od německo-nizozemské firmy ARTEC. Vozidla Boxer společně s obrněnci Ajax (Scout SV) budou tvořit páteř mechanizovaných jednotek britské armády. Původně se britové dokonce účastnili vývoje Boxeru, ale z programu odstoupili. Teď se jim to vrátilo jako bumerang.

Datum: 04.12.2016

Vložil: Přemek

Titulek: Zašlá sláva City

Pokud přijmete vysvětlení ze širší souvislosti, tak sledujte postupné stěhování financial headquaters z londýnské City do Číny. Proces již začal a bude pokračovat do plného přesunu. Tím bude Británie ochuzena o řadu dosavadních finančních zdrojů mimo státní rozpočet, který je permanentně deficitní a prohlubující již tak vysoké zadlužení.

Datum: 01.12.2016

Vložil: Polemik

Titulek: výška vozidla Ajax

u toho Ajaxu to jak ten guľomet vysoko vyčnieva nad vežu, to je komédia ... to len na margo toho jak sa tu podaktorí "pozastavovali" nad ponad vežu prečnievajúcim panoramat. zameriavačom u T-14 :-/

Datum: 01.12.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: výška vozidla Ajax

Ajax je průzkumný/bojový stroj, tak na tomhle rameni není jen kulemet, ale i senzory a kamery potřebné pro průzkumnou činnost. Navíc je to teleskopické. Jak moc to rameno jde snížit ale nevím.

Datum: 01.12.2016

Vložil: Polemik

Titulek: smutné ale žiadna tragédia

Miesto ktoré uvolnia Briti zaplnia v rámci NATO Nemci a možno Francúzi. Je to síce smutné, že tankoví priekopníci dnes takto uvoľnujú pozície, ale v globále pre NATO to žiadna klatastrofa nebude. Ovšem nemožno ani poprieť že to poteší Rusov, ktorí posilujú :-)

Datum: 01.12.2016

Vložil: Kraken

Titulek: Aktualita

To že plánují snížit počet obrněných brigád ze tří na dvě a vytvořit dvě „Strike“ brigády rychlé reakce postavené na Ajaxech je už v National Security Strategy and Strategic Defence and Security Review 2015. Takže sotva nějaká novinka.

Datum: 01.12.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Aktualita

A co píší konkrétně v National Security Strategy and Strategic Defence and Security Review o snižování počtu tanků a rozsahu jejich modernizace? Bohužel jsme to nečetli a rádi bychom získali nějaký informační náskok. :-(

Datum: 30.11.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Challenger 2

Britskými záměry jsem trošku šokován. Již tak měli málo tanků a teď ještě tohle. Snad to tedy aspoň pomůže tomu, že modernizace Challengerů 2 bude pořádná. Challenger 2 je totiž pěkný tank, ale to nestačí. Kromě pancíře zůstal ve všech směrech v závěsu za velkou trojkou Leopard 2, Abrams, Leclerc a na záda mu dotírá italský "Baby Leopard 2" Ariete. V současné době by si ho "na chleba namazal" i jihokorejský K2, japonský T-10 nebo turecký Altay.

Datum: 01.12.2016

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Challenger 2

... ono je to jedno, pretože všetkých spomínaných si dá k "frištiku" T-90MS, potažmo T-14 k olovrantu :-)

Datum: 30.11.2016

Vložil: Jirkas

Titulek: Tanky končí?

Končí éra tanků? Je fakt, že dnes odstřelit tank raketou lze asi odevšad a jejich obrana není valná - mají šanci tak proti pěchotě na dálku. Příští válka bude raketová.

Datum: 30.11.2016

Vložil: Charlie

Titulek: Re: Tanky končí?

Nekončí. Odstřelit raketou lze jakékoli vozidlo - třeba v Sýrii střílejí TOW a další PTŘS po všem co se hýbe. Největší šanci na přežití mají tanky, BVP a těžké OT vybavené systémy aktivní ochrany, které přilétající rakety zlikvidují (to se týká především moderních ruských nebo izraelských systémů) + reaktivní pancíř + vrstvený pancíř. Jestli má na dnešním "raketovém bojišti" něco největší šanci na přežití, je to stále tank!

Datum: 01.12.2016

Vložil: jsk

Titulek: Re: Re: Tanky končí?

FGM-148F Javelin s dosahem 4750m si dá dnes každý tank k snídani..

Datum: 01.12.2016

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: Tanky končí?

... tak v PC-hre určite, v reále nie :-)

Datum: 01.12.2016

Vložil: Charlie

Titulek: Re: Re: Re: Tanky končí?

https://www.youtube.com/watch?v=2VrAUTP6rTg

"Tanks are a thing of the past because I could kill like 5 of them in CoD 4 with a javelin."
-Some guy with a missile launcher before he got obliterated by a white phosphorus round from a MBT protected by an active protection system." :D

Datum: 01.12.2016

Vložil: jsk

Titulek: Re: Re: Re: Re: Tanky končí?

LOl! Už vidím jak MBTstřílí po pěšákovi na 4700 metrů. APS proti JAvelinu? Akorát tak v nějaké hře..

Datum: 30.11.2016

Vložil: Rase

Titulek: AČR

Přichází čas pokusit se zarezervovat pár desítek Challengerů pro AČR :)

Datum: 30.11.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: AČR

Myslíte, že by Challenger 2 byl tankem, o který by AČR měla stát? Dají je Britové dost lacino, aby se jejich předělávka, která by je posunula aspoň na úroveň polských Leopard 2PL vyplatila?

Datum: 30.11.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: AČR

Challenger je unikat a da se rict i jeden z nejlepsich MBT konce tisicileti. Britska technika byla a bude velice draha a i modernizace je velmi draha. Tank je to ale velice vhodny i pro ACR. Nevim ale, zda mame jak na nakup, tak i na nutnou modernizaci, ktera by byla vyssi nez nakup samotny (to byl problem i Leopardu). Je to zkratka tezky MBT a potrebuje extra zachazeni.

Datum: 01.12.2016

Vložil: jiriR

Titulek: Re: Re: Re: AČR

Takhle, to jsou dvě různé věci. 1) Challenger 2 je špička, jednoduše proto, že na rozdíl od různých teorii to prokázal v boji. Je to o interakcích, které hodnotitelé neumí postihnout. 2) Pořízení pro AČR absolutně nedoporučuji. Cena za pořízení, náhradní díly, servis, určitý typ munice pro jejich kanon, byl by to vetší extrém než vyměnit u T72m4 kanon na 120 mm a dát revolverový zásobník a řekněme „aktualizovat“ s.ř.p.. PS: nesmíme se nechat unést, i když CH2 je pro i mně legenda.

Datum: 01.12.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: AČR

Jelikož MO i gen.štáb výhledově nechtějí dál provozovat T-72M4CZ, tak máme pár možností (počítám že zůstaneme u cca 30ti kusů): 1. nákup nových Leopardů, což je enormě drahé ale byli bysme kompatibilí se sousedy 2. pořízení jetých Abramsů 3. ukecat brity na Challengery, což bude drahé a navíc je nutná modernizace (i výměna kanónu, kvůli kompatibilitě) 4. downgadovat, vyřadit MBT a provozovat střední tanky (BVP s kanónem 120mm) 5. málo pravděpodobné možnosti jako Altay, K2, Oplot-M, Merkava atd.

Datum: 01.12.2016

Vložil: JiriR

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: AČR

Ja myslim ze MO nevi co chce. Oni zatim vedi co nechcou. Nechodme daleko pro 35 tanku. Ukecejme Rakusany a jejich budouciho Horsta at nam daji na leasing jejich 34 leo, jim je tech 100 nanic a hodne jich maji ve sklade.

Datum: 01.12.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: AČR

Kladu si otázku, zda by za dnešní situace nebylo lepším krokem rezignovat na MBT - a zavézt lehčí vozidlo. Něco, jako je nedávno zde předvedený MMWT, CV-90-120, ASCOD s kanonem 120 atd. Já vím, MBT se nevyrovnají. Ale zato jsou lehčí, levnější. A byly by to nové stroje, s životností několik desítek let - a vzhledem k nižší ceně by jich mohlo být více

Datum: 01.12.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: AČR

Touto cestou chtějí jít poláci, vyvíjejí "střední tank" Gepard, který má nahradit T-72. Nás by mohla zajimat hlavně jeho věž, kterou bysme mohli osadit na naše BVP. Akorát poláci mají k nim ještě klasické MBT - Leopard 2PL

Datum: 01.12.2016

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: AČR

Oni nejdou touto cestou, oni jdou i touto cestou. Poláci si jako náhradu T72 postaví střední tank, ale zároveň modernizují MBT na Leopard 2PL. Tedy se klasických tanků nezbavují. My si něco podobného s jedním tankovým praporem nemůžeme dovolit. Vzhledem k počtu vojáků, které máme k dispozici se musíme (stejně jako Izraelci) snažit o co jejich největší ochranu, to žádné BVP s lehkou tankovou věží nezaručí.

Datum: 01.12.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: AČR

Je ale třeba si uvědomit, že jde o jednotky poměrně letité a opotřebované. Potřebovaly by tedy modernizaci - ale nevýhodou oné britské modernizace je to, že je drahá, proto ostatně má dojít k redukci jak počtu modernizovaných strojů, tak i početních stavů jako takových. K tomu připočtěme nutnost vybudovat zcela nové logistické zázemí atd. A výsledkem by byl tank, který bychom provozovali - řekněme také do roku 2035? To by se jednalo o jakési provizorium, ale pěkně drahé provizorium

Datum: 01.12.2016

Vložil: Mirra

Titulek: Re: Re: AČR

otázkou je cena, i na dnešní úrovni nejde o špatně tanky, jsou víceméně obranného typu což vyhovuje víc než útočná koncepce Leopardu. ALe po letech půstu by se konečně mohla víc otevřít peněženka pro tankové vojsko.

Datum: 30.11.2016

Vložil: David

Titulek: Britské tanky

Nahradit Challengery Ajaxy...to mi zní jako absurdum. Ajaxy jako takové nejsou špatné. Ale nemají tolik potřebnou palebnou sílu, jakou mají MBT.
Chápal bych, kdyby Ajaxy byly vyzbrojeny kanonem 120 mm, o čemž se už psalo - to bych považoval za poněkud odvážné, ale zajímavé řešení. Chápal bych, kdyby se Britové rozhodli Challengery ve stávajícím či podobném počtu provozovat do r. 2035 - a pak je nahradit novým tankem, ať již evropským Leopard 3 či vlastním tankem, případně tankem vyvinutým spolu s USA. Ale tohle mi připadá jako neracionální, řekl bych nedůstojné Velké Británie

Datum: 30.11.2016

Vložil: jiriR

Titulek: .

„na většinu rozhodnutí Britové doplatili“. Mohl bys to rozvést? Alarm, drážkový vývrt kanonu Challenger a Hesh, Warior, Asraam a spousta dalších.: já bych řekl, že je to přesně naopak.

Datum: 30.11.2016

Vložil: Brumla

Titulek: Re: .

Tím se asi myslí spíše např. období před druhou světovou válkou ( pěchotní / lehke tanky). Nasazovaní po malých skupinách místo koncentrovaných svazů apod.

Datum: 30.11.2016

Vložil: Jirir

Titulek: Re: Re: .

V poslednich trech valkach kde bojovali si vedli excelentne, cim dal lepe. Schitsuke -zlepsovani, melo uhel 45 st. :-).

Záznamy: 1 - 30 ze 38

Vyhledávání