internetový armádní magazín

Česká republika si bude vybírat protiletadlové systémy středního dosahu

24.10.2016 12:35

Česká vláda má v úmyslu ve výzbroji AČR nahradit zastaralé sovětské protiletadlové systémy 2K12 Kub, kterým patří přezdívka - "Tři prsty smrti", zcela novými modernějšími systémy. Za tímto účelem bylo osloveno pět světových výrobců s žádostí o poskytnutí informací o jejich výrobcích.

Cílem získání informací od výrobců má být nabytý přehled v oblasti protiletadlových systémů středního dosahu, jejich operačních schopností, specifikací, technických a provozních požadavků a cen kompletních systémů včetně raket, technické podpory a zabezpečení.

Informace od výrobců jsou očekávány během měsíce listopadu. 

Mezi pěticí oslovených výrobců protiletadlových systémů požadovaného dosahu má být zcela určitě americká společnost Raytheon, která spolu s norskou firmou Kongsberg nabízí systém NASAMS, evropská společnost MBDA se systémy SAMP/T, CAMM/CAMM-ER a MICA-VL a pravděpodobně izraelské firmy do jejichž portfólia patří systémy jako Iron Dome nebo Spyder-SR/MR.
Armáda ČR v současné době provozuje celkem čtyři modernizované systémy 2K12 Kub. Militarybox, CC BY-SA

                                            systém MBDA SAMP/T s raketami Aster-30
                                                   (foto: Marie-Lan Nguyen / CC BY)


 

Diskusní téma: Česká republika si bude vybírat protiletadlové systémy středního dosahu

Datum: 25.10.2016

Vložil: Tom

Titulek: PVO

Výškový dosah 25 000 m? To snad nemyslí vážně, vždyť i naše slavné "Tři prsty smrti" dosáhnou maximálně do 10 000 m, tedy do středních výšek? Osobně bych proto volil: 1) ponechat RBS-70 pro nízko letící cíle (max. do 5 000 m) 2) koupit švédský systém středního dosahu RBS-23 BRAMSE (do 12 000 m) a 3) koupit francouzsko-italský systém SAMP/T, který je schopen ničit i střely s plochou dráhou letu (max. 20 000 m). Náklady by pak byly cca: jedna sestava RBS-23 BRAMSE (1x 3D radar Giraffe AMB + 4x odpalovací moduly (každý se šesti odpalovacími kontejnery)) stojí cca 500 mil Kč a jedna baterie SAMP/T (1x velitelské vozidlo a středisko řízení palby, 1 vozidlo s multifunkčním radarem, 6 transportních odpalovacích modulů, 1 zásobovací vozidlo, 1 vozidlo s elektrickým generátorem, 1 opravárenské vozidlo, 1 vozidlo údržby) výjde na 7,2 mld Kč => 9x RBS-23 za 4,5 mld Kč + 3x baterie SAMP/T za 21,6 mld Kč = celková cena za PVO by byla lehce přes 26 mld Kč, což není nijak přehnaná suma s přihlédnutím ke státnímu rozpočtu ČR (pro r. 2017 má plánovaný příjem činit 1249,3 mld Kč)

Datum: 25.10.2016

Vložil: jiriR

Titulek: Re: PVO

Mno… ta filosofie tohoto tendru je jiná: radary se vyberou zřejmě izraelské i z důvodu politických a ekonomických jednání mezi ČR a Izraelem a k těmto radarům se vyberou střely- izraelské. A ten dostup 25 Km je právě šitý na míru IAI, IMI, Rafael, Elta. Tom- RBS 23 nemůže stát 500 mil Kč, kolik stál v katalogu v roce 2000 je jiná věc. Pokud bychom nakoupili švédské radary (MADR) měly by smysl i o Bamse v rámci integrované PVO v rámci českých (spíše menších) ambicí uvažovat. To co Tome navrhuješ je vlastně šílený kočkopes, který by byl tak 1,8 x dražší než píšeš.

Datum: 25.10.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: PVO

Zrovna Izraelský systém by nebyl šlápnutím vedle. Hlavně ať se nakoupí PVO u stejného státu/firmy jako radar. Přeci jen s izraelci máme dobré vztahy, tak snad bude systém kompatibilní s NATO. Švédská nabídka taky není špatná (je vůbec kompatibilní s NATO, když Švédi nejsou členem ?).

Datum: 25.10.2016

Vložil: JiriR

Titulek: Re: Re: Re: PVO

Kompatibilita u PVO jakehokoliv vyrobce mimo NATO muze byt velký problem. U švédů se dá očekávat analogie s Gripenem- velmi dobrý system, ale za kompatibilitu/nekompatibilitu dodatecne zjistenou si v rámci upgrade postupne priplatit.

Datum: 25.10.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: PVO

To je asi případ i Izraelců, pak je otázkou lidí co mají přesná čísla (ceny) aby spočítali, zda to má smysl - možná že i ano. Přeci jen máme vazby jak na švédsko, tak i na Izrael, potenciál další spolupráce by tedy byl. V případě Francouzů nebo Američanů, by se asi jednalo jen o nákup zařízení "na klíč" bez zapojení tuzemského průmyslu - možná dají dobrou cenu. Jinak ten NASAMS 2 nevypadá vůbec špatně, ale jak říkám, tento tendr ukáže, jakým směrem budeme chtít prohlubovat vazby (tak jako třeba u dostavby JE)

Datum: 24.10.2016

Vložil: +++

Titulek: jedině Mirek Kradousek

Puste k tomu Mirka Kradouska ten jistě kvalitně vybere...

Datum: 24.10.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Většina...

...uvedených systémů nesplňuje minimální požadovaný výškový dosah (25km). Osobně bych asi volil cestu připojení se k programu MEADS.

Datum: 24.10.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Většina...

Minimální požadovaný výškový dosah 25 km u systémů středního dosahu je zhovadilost. To by měl někdo vysvětlit.

Datum: 24.10.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Většina...

Souhlasím. Ale jde o to, co od toho očekávají (proti čemu má systém umět zasahovat).

Datum: 24.10.2016

Vložil: Blabla

Titulek: Konsberg

Přátelé, Konsberg je mezinárodní, dříve norská firma, ne finská... Díky za opravu.

Datum: 24.10.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Konsberg

Máte pravdu. Bylo opraveno.

Záznamy: 1 - 11 ze 11

Vyhledávání