internetový armádní magazín

Chorvatsko chce raketomety MLRS

12.01.2016 13:10

Chorvatská vláda hodlá v letošním roce a dalších letech pokračovat v posilování a modernizaci chorvatských ozbrojených sil. Podle posledních zpráv hodlá chorvatská armáda získat 16 těžkých raketometů M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) vyráběných americkou společností Lockheed Martin. Tento systém je v provozu, nebo je objednán, celkem ve čtrnácti zemích - Bahrain, Dánsko, Francie, Izrael, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Německo, Nizozemsko, Norsko, Řecko, Turecko, USA a Velká Británie.  

Střelecké vozidlo MLRS, které je postaveno na podvozku pásového bojového vozidla pěchoty M2 Bradley, je schopno nést 12 raket ráže 227 mm, které mají dolet až 32 km a mohou obsahovat celkem až 8 tisíc kusů submunice. Alternativně je možno na vozidlo umístit také dvě raketové řízené střely ATACMS s doletem 165 nebo 300 km. Militarybox, CC BY-SA

                                                                     raketomet MLRS

                                                                     (foto: MKFI / PD)

 

Diskusní téma: Chorvatsko chce raketomety MLRS

Datum: 13.01.2016

Vložil: David

Titulek: Chorvatsko

To přezbrojování chorvatské armády je dlouhodobý proces a chorvatská armáda v něm dosáhla již řady úspěchů. Obrněné kolové transportéry AMV (OT tak mají více než ČR), samohybná děla PzH-2000, automobily a MRAPy z USA - to všechno jsou kroky, díky nimž chorvatská armáda poměrně výrazně posílila. Nové raketomety tak jen zapadají do této skládačky.
Jestli to vyprovokuje nějaké zbrojní závody se Srbskem coby spojencem Ruska...podotýkám, že srbská armáda je počtenější než chorvatská, disponuje větším množstvím výzbroje, i těch raketometů má Srbsko mnohem více. I to je třeba si uvědomit

Datum: 13.01.2016

Vložil: Michal

Titulek: MLRS

Jsou nějaké informace jakou plochu pokryje jedna salva (12x raketa ráže 227 mm) tohoto raketometu? U systému Grad se uvádí 4 ha.

Datum: 12.01.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Chorvatsko

Chorvatsko je nyní považováno Spojenými státy za nového "velkého spojence" na Balkáně, takový menší "drápek" k uchycení, takže jsou mu nabíze zbraňové systémy velmi výhodně. Ve své podstatě Chorvatsko takový systém vůbec nepotřebuje, ale jako tlak na Rusko, aby se zabývalo vyzbrojováním Srbska je to dobré.

Datum: 12.01.2016

Vložil: alexa123

Titulek: .

Neviem, či z hľadiska výkonnosti chorvátskej ekonomiky je raketomet MLRS to, čo chorvátska armáda urgentne potrebuje. Ich armádu by som prirovnal ku slovenskej a českej armáde - potrebujú všetko - od nového toaletného papiera až po nadzvúkové stíhačky. Len na to v štátnej kase treba mať.

Datum: 12.01.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: .

No no, zase tak špatně na tom nejsme... Jen ty počty, ty počty:-/

Vyhledávání