internetový armádní magazín

ČR dostala tři nabídky nových radiolokátorů

18.08.2016 18:10

České ministerstvo obrany obdrželo 17. srpna 2016 tři oficiální nabídky na dodání osmi pozemních mobilních radiolokátorů MADR (Mobile Air Defence Radar). Nabídky předložili zástupci vlád Francie, Izraele a Švédska, kteří hájili zájmy společností Thales (radar GM 200), Elta a Saab (radar Giraffe).

České ministerstvo obrany požadovalo, aby nabídky radiolokátorů byly zprostředkovány vládami zemí, ve kterých působí jejich výrobci. Tento postup by měl teoreticky usnadnit vyjednávání a zajistit některé výhody, které by nebylo možno dojednat při jednání s výrobci nevlastněnými státem (to je případ firem Thales a Saab). Měl by také usnadnit jednání o následném servisu a výcviku obsluh.
Podle zadání by měl vybraný výrobce dodat všech osm radiolokátorů do listopadu roku 2021 a následně zajišťovat jejich servis po dobu dvaceti let, a to při plánované ceně servisu asi 200 milionů Kč ročně.
Hlavním kritériem pro výběr nových radiolokátorů bude asi jejich celková cena. Ministerstvo obrany však bude hodnotit i praktické zkušenosti s operačním nasazením, kompatibilitu s dalšími systémy NATO, rozsah nabídky na předání části výroby do ČR a možnost kompletního servisu u české firmy.

České ministerstvo obrany plánuje, že pět radiolokátorů MADR bude sloužit k trvalému monitoringu českého vzdušného prostoru a tři budou budou používány k posilování ochrany objektů a center důležitých pro ČR.

Nové radiolokátory by měly nahradit stará, ještě sovětská zařízení, u kterých již dávno byla překročena jejich plánovaná životnost. Militarybox, CC BY-SA

                                        radar EL/M-2084 nabízený izraelskou firmou Elta

                                                           (foto: USMDA / PD)

 

Diskusní téma: ČR dostala tři nabídky nových radiolokátorů

Datum: 21.08.2016

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Giraffe

Prostředky velkého dosahu představují dva moderní radiolokátory sítě NATO instalované na našem území, pasivní prostředky jsou ve službě a nákup nového je v plánu nákupů.

Datum: 19.08.2016

Vložil: Alex

Titulek: radary

ČR se stále nepoučila. Naše výběrová řízení jsou stále dělána tak trošku naruby, a to otevírá bránu korupci a následnému nákupu něčeho, co není pro nás nejlepší. U těchto radarů to však nebude asi tak vadit, protože této technice málokdo rozumí, a i špatný výběr nebude tak okatý jak výběr SŘP Gallileo pro tanky T-72M4CZ.

Datum: 19.08.2016

Vložil: Nesher

Titulek: Re: radary

Můžete konkrétně rozvést co Vám vadí? Co na tom není pro ČR dobré?

Datum: 19.08.2016

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: radary

Bylo to obecné konstatování. Nechci hodnotit konkrétní výběr radiolokátorů, protože tomuto typu techniky opravdu nerozumím. Výběrové řízení na vojenské radiolokátory však není výběrové řízení na ponožky čínských a korejských producentů. V takovém řízení se vždy musí začít bezprecentním hodnocením parametrů, zúžit výběr a pak tlačit na cenu, ne opačně. Je potřeba vybírat nejlevnější z výborných, ne nejlepší z levných !!

Datum: 21.08.2016

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: radary

No a když o tom nic nevíte, proč to komentujete. Armáda vyzvala potenciální dodavatele k podání nabídky do výběrového řízení a teď bude hodnotit nabídky těch, kteří se přihlásili. Američané a Britové například nabídku nepodali. Nutit je nikdo nemůže.

Datum: 22.08.2016

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re: Re: radary

Napsal jsem, že danému typu techniky "nerozumím", ne že nic nevím. Jinak, komentovat tu může snad každý, i když něčemu zrovna nerozumí.
Vy, který danému typu techniky určitě rozumíte, můžete teď tady dalším objasnit, jakým technickým podmínkám nevyhovoval britský radiolokátor, že se Britové rozhodli nezúčastnit.

Datum: 18.08.2016

Vložil: Pepe

Titulek: hodnocení

Chtěl bych to vidět na vlastní oči, jak budou ty radary porovnávat a hodnotit. Škoda, že se mě nikdy nepodařilo se něčeho takového podobného někde na výzbrojní správě zúčastnit. Ty radary budou papírově asi velmi podobné a prakticky nikdy asi nepůsobily vedle sebe a za stejných podmínek.

Vyhledávání