internetový armádní magazín

Finsko zahájí proces hledání nových bojových letounů pro své letectvo

30.11.2017 12:00

Ministerstvo obrany Finska, plánuje v nejbližší době obeslat světové výrobce bojových letadel výzvou k účasti v nabídkovém řízení na budoucí dodávku nových víceúčelových bojových letounů finskému letectvu, s cílem nahradit 64 dnes provozovaných strojů Boeing F/A-18 Hornet.
Odpovídající návrh finského ministerstva obrany na nákup 64 nových letadel byl již dříve schválen parlamentem země.

Podle rozhodnutí finského parlamentu bude na nákup nových letadel vyčleněna částka 7 až 10 miliard EUR. Jedná se o nejdražší projekt na získání vojenské techniky v historii Finska.
Podle dřívějších zpráv z finského ministerstva obrany, mají být k účasti v nabídkovém řízení osloveny společnosti - Boeing, Lockheed Martin, Saab, Dassault Aviation a BAE Systems.
Konečné rozhodnutí o nákupu nových bojových letounů má být provedeno na konci roku 2021. Staré Hornety budou podle současných plánů odepsány do konce roku 2030. Militarybox, CC BY-SA

                                                        F/A-18C Hornet finského letectva

                                                    (foto: Gerard van der Schaaf / CC BY)

 

Diskusní téma: Finsko zahájí proces hledání nových bojových letounů pro své letectvo

Datum: 01.12.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Finsko

Nejlepším typem pro finské letectvo by byl Suchoj Su-30SME, to by však museli Finové uvažovat hlavou a nenechat se manipulovat. Toto letadlo by určitě naplnilo jejich potřeby a zcela jistě by nebylo dražší než F-35.

Datum: 01.12.2017

Vložil: David

Titulek: Re: Finsko

No, tak jelikož Su-30 vyrábí Rusko, tedy jejich potenciální protivník, tak jej určitě nenakoupí. Su-30 je sice kvalitní, považuji ho za mimořádně vydařené letadlo, ale tudy cesta určitě nevede.

Datum: 01.12.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: Finsko

Jasně tudy cesta nevede. Je to jen teorie, technická úvaha. Ale proč? Jaký je pro Finsko Rusko protivník? Rusko zatím je, a bylo by dál rádo, kdyby Finsko (spolu se Švédskem) bylo opravdu neutrální a nezaplétalo se do žádných vojenských bloků a různých spoluprací s nimi namířených proti Rusku. Je Rusko pro Finsko protivníkem proto, že spolu někdy vedly válku? Nebo, že je někdy ovládal ruský car? Džív je ovládal a ždímal švédský král, ale Švédsko asi není potencionálním protivníkem Finska. Jak to tedy sakra je?
Češi byli ještě před třičtvrtě stoletím na německém vyhlazovacím seznamu, a dnes s plnou vervou lezou Němcům do zadku, a nepovažují Německo za potenciálního protivníka.

Datum: 02.12.2017

Vložil: Jožo

Titulek: Re: Re: Re: Finsko

Tak prečo sa krajiny susediace s Ruskom tak boja svojho suseda, keď je taký neškodný?

Datum: 02.12.2017

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: Finsko

Pretože príkaz zhora

Datum: 03.12.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: Re: Re: Finsko

Manipulace s davy. Smýšlení lidí jde formovat jak plastelínu pomocí propagandy, podsouvání názorů, neustálým osočováním jedněch a vyzdvihováním druhých. Ještě v osmdesát letech si drtivá většina Finů nedokázala představit nějaké "kamarádství" s NATO a Sovětský svaz považovala za trošku "nafoukaného Ivánka", ale jinak normálního souseda, který jich nechává vydělávat peníze. Pokud si vzpomínám, tak Finsko úzce spolupracovslo s RVHP a bylo i pozorovatelem v této organizaci, a pochybuji, že ho k tomu někdo nutil pod pohrůžkou útoku jadernými zbraněmi.
S rozpadem SSSR obsadili všechny manipulační kanály Američané a Západoevropané a během dvacetilet dokázali Finy nasměrovat na tu jedinou správnou cestu "pravdy a lásky".

Datum: 03.12.2017

Vložil: Dušan

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Finsko

To sú naozaj komicky naivné predstavy ...

Finlandizácia bola v praxi obmedzená suverenita Fínska, kde nie formálne, ale reálne muselo Fínsko "prihliadať" na záujmy ZSSR ...

Samozrejme jadrovými zbraňami Sojuz hroziť nemusel ... maličké Fínsko by rozdrvil bez problémov i bez nich ....

Datum: 03.12.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finsko

Tak, a tady je příklad toho co jsem napsal o plastelíně. Pod změněným úhlem pohledu jsou holá fakta označena za naivní představy. Finsko bylo po 2.sv vůči Sovětskému svazu v podobném postavení, jako NSR vůči Spojeným státům. Bylo tedy poraženou zemí, dostalo se do určité dohodnuté sféry vlivu a mělo reparační povinnosti. Nazývat to omezenou suverenitou je poněkud mimo mísu. Nebo máte nějaký konkrétní příklad literatury, kde je Finsko úvaděno jako stát s omezenou suverenitou? Ono by možná stačilo jenom mrknout jedním okem na Wiki,než se pustíte do hodnocení.

Datum: 11.12.2017

Vložil: Dušan

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finsko

Fínsko nebola ani náhodou "ako NSR" ... a vojnu začal Sojuz .... v roku 1940, v roku 1941 len Fíni dobili okupované územia späť a kontrolovali aby nepostúpili ďalej ako mali napriek snahe Nemcov. Koncom vojny boli formálne spojencami ZSSR a vyhnali Nemcov zo svojho územia ako sa dohodli so Stalinom ....

Datum: 11.12.2017

Vložil: Dušan

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finsko

Wikipedia: Finlandizace je pojem odvozený od postavení Finska vůči SSSR po druhé světové válce, definitivně formulovaný v Pařížské smlouvě (1947). Finsko pro udržení své suverenity podřizovalo svou zahraniční politiku SSSR. Obecně označuje finlandizace vliv velmoci na politiku sousedního malého státu.

Datum: 04.12.2017

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Re: Finsko

Tak samozřejmě, to že někdejší Sovětský svaz přepadl Finsko, je pro Finy dosud velice živou historickou zkušeností. Politika SSSR po druhé světové válce taktéž. A u pobaltských států to platí také

Datum: 30.11.2017

Vložil: David

Titulek: Stíhací letouny pro Finsko

Na tenhle tendr jsem hodně zvědavý, protože ten výběr je trochu složitější. Respektive, asi bude obtížné najít letoun, který by byl optimální náhradou za Hornety. Zdánlivě nejlogičtější by byl nákup Super Hornetů. Ale představoval by skutečně přidanou hodnotu?
F-16 považuji za technicky vydařený, ale přeci jenom lehčí, s nižší únosností výzbroje, s jednomotorovou koncepcí. Proto jej považuji za spíše nevhodný, mám na mysli pro Finsko s jeho velkou rozlohou a v jeho strategické poloze. Ze stejného důvodu mi jako nevhodný připadá i Gripen.
Pochybnosti mám i co se týče Typhoonu, který má vysokou únosnost, ale technologicky už zastarává. Nevýhodou jsou i vyšší provozní náklady.
Jako nejzajímavější hodnotím F-35, který z nabízených letounů je technologicky nejpokročilejší, jako jediný z nich je letounem 5té generace. Ale i vůči němu mám výtky - relativně nižší únosnost atd.
Takže si říkám, že pro Finy by bylo nejlepší nákup odložit, modernizovat stávající Hornety, případně nakoupit menší počet Super Hornetů (jak to učinila např. Austrálie) - a ty zkombinovat s nějakým jiným letounem 5té generace, který bude k dispozici v delším časovém horizontu

Datum: 30.11.2017

Vložil: Jožo

Titulek: Re: Stíhací letouny pro Finsko

Trochu mi to nesedí. F-16 a Gripen sa vám nepozdávajú pretože sú jednomotorové, ale tak isto jednomotorová F-35 je už vhodná?
Podľa mňa, ak sú doteraz zvyknutý a spokojný s F-18 tak by bola asi najlepšia voľba Typhoon. Máte pravdu v tom, že Super Hornet by nebola až taká pridaná hodnota.

Datum: 01.12.2017

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Stíhací letouny pro Finsko

Napsal jsem, že proti F-35 mám také výhrady. Jako jednu vnímám právě jednomotorovou koncepci, která je handicapem u velkých, řídce osídlených států ( stejné důvody jsou uváděny v případě Kanady). Bylo by toho asi více

Datum: 01.12.2017

Vložil: veterán 47

Titulek: Re: Re: Stíhací letouny pro Finsko

Ale Typhoony sa rozhodlo vyradiť Rakúsko pre ich neunosné prevádzkové náklady.

Datum: 01.12.2017

Vložil: Jožo

Titulek: Re: Re: Re: Stíhací letouny pro Finsko

Len Rakúsku sú naozaj Typhoony zbytočné. Sú v obkolesení krajín NATO. Druhá vec, že tie ich stroje sú dosť osekané. V podstate "nič nevedia". Tam je zbytočné živiť takýto stroj. Ale ak by ho využívali Fíni v plnej paráde tak to už by bolo o inom.

Záznamy: 1 - 16 ze 16

Vyhledávání