internetový armádní magazín

Glock - nejsou to jen pistole

19.10.2015 08:20

Rakouská firma Glock GmbH je zapsána v povědomí velké většiny fanoušků zbraní díky svým pistolím, které jsou ve výzbroji mnoha armád a různých bezpečnostních složek. Pistole této firmy vždy byly a stále jsou ve světě považovány za jakýsi vzor vysoké kvality, velké užitné hodnoty a spolehlivosti. Podstatně méně lidí ví, že společnost Glock je též výrobcem dvou typů poměrně rozšířených armádních nožů, které nesou označení FM78 a FM81. Ve své podstatě jde o dvě mírně se lišící varianty jednoho typu s téměř shodnými vlastnostmi.

                                               armádní nůž Glock FM78 s pochvou

                                                      (foto: M62 / CC BY-SA)

 

Historie těchto nožů se začíná psát v druhé polovině sedmdesátých let minulého století. V té době začala rakouská armáda dostávat do své výzbroje nové útočné pušky s konfigurací bull-pup - StG 77, známé spíše jako Steyr AUG (Steyr Armee Universal Gewehr). U těchto pušek s menší celkovou délkou se jaksi jako s určitým přežitkem přestalo počítat s možností používání bajonetu. Bajonet však v rukou vojáka zastával a zastává i řadu jiných úkolů než jenom funkci bodné zbraně na konci hlaně pušky, a teď prostě vojákům chyběl. Rakouská armáda si rychle uvědomila svoji chybu a vynasnažila se ji napravit vyhlášením speciálního výběrového řízení na návrh a výrobu nožů pro armádu. Požadavky na konstrukci a použitý materiál byly poměrně dost konkrétní, dost přísné a zohledňovaly i představy příslušníků rakouských speciálních jednotek Jagdkommando, takže nakonec i předložené návrhy si byly velmi podobné.   
Výběrové řízení na nové nože rakouské armády vyhrála společnost Ludwiga Zeitlera, která dodala ke zkouškám sérii velmi kvalitních nožů Zeitler 77, které bylo možno i nasadit na konec hlavně nové útočné pušky StG 77. Společnost však záhy zkrachovala a vítězství tak spadlo do klína firmě Glock. Její model nože byl velmi odolný, ale trochu jednodušší. Do výzbroje byl zařazen v roce 1978 pod názvem Feldmesser 78, zkráceně FM78. V roce 1981 pak přišel Glock s "vylepšeným" typem, typem "nože na přežití" - Feldmesser 81 - FM81.

                                               armádní nůž Glock FM81 s pochvou

                                                        (foto: Wolfdale45 / PD)

 

Nože FM78 a FM81 mají naprosto stejné rozměry: celková délka 290 mm, délka ostří 165 mm, maximální tloušťka čepele 5 mm, délka rukojeti 125 mm a maximální tloušťka rukojeti 22 mm. Nůž FM78, který má "hladký" hřbet čepele má hmotnost 206 g, nůž FM81 opatřený pilovými zuby je 4 g lehčí.
Materiály obou nožů jsou naprosto identické. Dutá rukojeť s mírně oválným průřezem na konci opatřená víčkem je vyrobena z vysoce odolného polymeru. Jedná se s velkou pravděpodobností o stejný, nebo velmi podobný polymer používaný firmou Glock při výrobě pistolí. Směrem k čepeli je rukojeť zakončena kovovou záštitou bránící sklouznutí a pořezání ruky. Rukojeť může být v pískové, olivové nebo černé barvě.
Čepel nožů je vyrobena z vysoce uhlíkové pružinové oceli s tvrdostí 55HRC. Její povrch je antikorozně upraven teniferací do černa. Samotný materiál čepele je totiž poměrně náchylný k rezivění.

Nože FM78 a FM81 jsou dodávány s pochvou, která je vyrobena ze stejného polymeru stejné barvy jako rukojeť a je opatřena integrovanou pojistkou pro držení nože. Její hmotnost je 45 g. Pochva může být pomocí závěsu velmi jednoduše připevněna k opasku nebo popruhu o šířce do 60 mm.

Kromě rakouské armády se nože FM78 a FM81 vyskytují např. u některých jednotek ozbrojených sil Německa, Dánska, Argentiny, Indie, Malajsie a údajně i Polska a Ukrajiny. Všeobecně jde o nože komerčně úspěšné, které nepatří do vitríny, a které rozhodně nedělají značce Glock ostudu. Jsou velmi jednoduché a odolné, podle řady hodnocení se spíše průměrnou schopností "držet ostří", ale dobře brousitelné. Jsou dobře vyvážené, a tedy vhodné i k házení.

 

 

 

                                                                                       Autor článku: ing Zbyněk Novotný

 

 

Vyhledávání

 

 

 

 

 

 

 

 

B O N U S