internetový armádní magazín

Gripeny pro Brazílii

04.02.2016 12:35

Švédská firma Saab ve spolupráci se zástupci brazilského leteckého průmyslu zahájila vývojové práce na upravené "brazilské" verzi víceúčelového bojového letounu JAS-39E/F Gripen (Gripen NG). Spolupráce na úpravách byla sjednána v rámci smlouvy na dodávku celkem šestatřiceti letounů Gripen nové generace vojenskému letectvu Brazílie do konce roku 2024. Úpravy mají zohlednit speciální brazilské požadavky a lépe přizpůsobit letouny provozu v podmínkách Jižní Ameriky.

                                                      demonstrátor letounu Gripen NG

                                                          (foto: Bthebest / CC BY-SA)

 

Odborníci z brazilských firem Embraer, Akaer a MECTRON se kromě prací na úpravách budou také podílet na dalším vývoji Gripenů, certifikaci nově vyvinutých technologií, rozvoji modelu výcviku na trenažérech a také studii proveditelnosti modifikace Gripenu pro působení z palub letadlových lodí.

Podle uzavřené smlouvy bude v Brazílii vytvořena samostatná výrobní linka nových Gripenů, na které bude postaveno minimálně patnáct z celkového počtu zatím objednaných letounů pro brazilské vojenské letectvo a později případně další stroje na export.

Prototyp upravené "brazilské" verze nového Gripenu by měl být dokončen ještě v tomto roce. První sériové stroje pak mají opustit výrobní linku ve švédském Linköpingu v roce 2019. Militarybox, CC BY-SA

 

 

Diskusní téma: Gripeny pro Brazílii

Datum: 05.02.2016

Vložil: David

Titulek: Gripeny

Jsem docela zvědav, zda tato zakázka bude rozšířena na 108 ks, jak bylo před časem avizováno - a zda Gripeny nahradí i staré F-5

Datum: 05.02.2016

Vložil: alexa123

Titulek: Re: Gripeny

To by na to museli mať peniaze. Keďže brazilská ekonomika je v prdeli, dosť o tom pochybujem

Datum: 05.02.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: Gripeny

Tak třeba se to za nějakých osm deset let trošku zlepší, pokud jim po OH nezůstanou oči pro pláč.

Vyhledávání