internetový armádní magazín

ICSR - americká armáda hledá náhradu za pušku M4

08.08.2017 18:20

Americká armáda stále hledá vhodnou náhradu za útočnou pušku M4. Americké ministerstvo obrany proto vyhlásilo nové výběrové řízení na pušku ráže 7,62x51 mm pod označením ICSR (Interim Combat Service Rifle).

Útočná puška M4 kalibru 5,56 mm určená pro náboj NATO 5,56x45 mm je hlavní ruční palnou zbraní U.S. Army. Po zprávě přednesené v americkém Senátu hovořící o problémech této pušky s nábojem typu M855A1 prostřelit novější typy neprůstřelných vest senátoři schválili plán možného přezbrojení na zbraň větší ráže.

          útočná puška FN SCAR-H - typický představitel na trhu dostupné zbraně ráže 7,62x51 mm

                                                               (foto: USN SEAL / PD)


Vyhlášené výběrové řízení má podle dostupných zpráv proběhnout ve dvou fázích. V té první mají být pořízeny testovací bloky sedmi vybraných typů útočných pušek dostupných na trhu a projít rozsáhlým testováním. Mimo jiného má být otestována schopnost vojáka přenášet 210 (+) nábojů  7,62x51 v "třícítkových" nebo "dvacítkových" zásobnících, hlučnost výstřelu u jednotlivých pušek a možnosti jejího snížení a účinnost střelby na vzdálenost 300 a 600 m. Hodnocena má týt i hmotnost zbraně, nebo cena a dostupnost příslušenství.

Ve druhé fázi má americké ministerstvo obrany na základě výsledků první fáze vybrat vítěze a provést nákup asi padesáti tisíc pušek.

Počínání amerického ministerstva obrany ve věci hledání vhodné náhrady zbraně M4 lze považovat za točení se v bludném kruhu. Existuje totiž nejedna studie o malé vhodnosti náhrady útočnou puškou komorovanou pro příliš silný náboj 7,62x51. Jde tedy opravdu o náhradu "dočasnou". Militarybox, CC BY-SA

Diskusní téma: ICSR - americká armáda hledá náhradu za pušku M4

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání