internetový armádní magazín

Indické námořnictvo vyřadí poslední Tu-142M

09.03.2017 19:45

Indické námořnictvo oznámilo vyřazení posledních tří protiponorkových a námořních průzkumných letounů Tupolev Tu-142M, nosících v Indii jméno Albatros. Slavnostní akt vyřazení proběhne 29. března 2017 na letišti v Rajan Arokkanam.

Indické námořnictvo pořídilo celkem osm letounů Tupolev Tu-142M v roce 1988. Do současné doby vydržely v provozu tři modernizované stroje, které již však ani zdaleka neodpovídají potřebám námořnictva. Tyto letouny jsou dnes již technicky i morálně zastaralé, mají velkou spotřebu paliva a potýkají se s nedostatkem náhradních dílů.

Poslední tři Tu-142M nahradí v plnění úkolů ve Spojených státech pořizené moderní proudové letouny Boeing P-8I Neptun (indická varianta stroje P-8A Poseidon) postavené na základě typu Boeing 737-800. Těch si Indie objednala zatím dvanáct. Militarybox, CC BY-SA

                                                         Tupolev Tu-142M Albatros

                                                        (foto: Indian Navy / CC BY)

 

                                                               Boeing P-8I Neptun

                                                         (foto: Indian Navy / CC BY)

 

Diskusní téma: Indické námořnictvo vyřadí poslední Tu-142M

Datum: 10.03.2017

Vložil: Jan

Titulek: Indie

stejně je super, kolik peněz rve Indie do akvizic bojové techniky. Byl jsem v týdnu v kině na filmu Lion...... je tam pěkně vidět, v jaké bídě žije většina obyvatel......a když vidím, jaký objemy peněz letí do armády, ....programy typu adopce malého Inda na dálku jsou k smíchu.

Datum: 10.03.2017

Vložil: Mirra

Titulek: Re: Indie

protože jim výroba vlastní pokročilejší moc nejde, viz třeba Arjun, Tejas...
A v okolí jsou mocnosti se kterými nejsou v moc přátelském stavu - jediná výrazněji přiznivě nakloněná mocnost je Rusko, se kterým ale nemají přímo hranici. Takže prostředky musí na zbrojení věnovat aby měli alespoň nějaký respekt. Dost by jim prospělo centrálnější řízení jako v Číně, kdy by aspoň na deset-dvacet let tvrdě vynucovali politiku jednoho dítěte. Ale to je v tamních reáliích utopie.
Je to divné, ale ve světě jsou Indové známí svoji pílí i inteligencí kdy pracují v technologických oborech a doma se jim těžce nedaří.
A docela určitě bude zajímavé jak budou reagovat na raketový rozvoj čínského námořnictva které je tímto tempem totálně přečíslí jak kvantitou tak kvalitou. Zřejmě budou opět muset sáhnout k nákupům, otázkou je kde - Rusko chce stavět taky nové ale loděnice na to se teprve upravují a modernizují. USA bude mít kapacity také vytížené, takže možná když kývli na letadla od Francie tak možná se dohodnou i o stavbě nějaké střední letadlovky...

Datum: 10.03.2017

Vložil: Jan

Titulek: Re: Re: Indie

tak vlastní letadlovky už staví, snad třída Vikrant

Datum: 10.03.2017

Vložil: Mirra

Titulek: Re: Re: Re: Indie

při jejich dosavadním tempu to skončí jako s Arjunem.

Datum: 10.03.2017

Vložil: Mirra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Indie

ale máte pravdu, pojistili se bývalou sovětskou Vikramaditya, takže dočasně získávají navrch nad Čínou. Je stejně zajímavé jak obě asijské mocnosti jsou zásobovány ruskou technologií. Každopádně ruský přístup je založen na "win-win" a všem zůčastněným to vyhovuje - Rusko dostane své peníze na rozvoj nových projektů a Čína a Indie technologii ke které by se dohrabali možná za dvacet let.

Datum: 10.03.2017

Vložil: Mirra

Titulek: výkonostně

jsou Neptuny určitě na výši ale desingem vypadají proti štíhlému Téúčku jako kachna proti sokolu :) Původ v dopravním stroji rozhodně nezapře.

Datum: 10.03.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Re: výkonostně

Hold "Tůčko" (Tu-95/142) je poctivé bojové letadlo (bombardér) se vším všudy, Poseidon/Neptun je jenom hromada chytré vojenské elektroniky v kabátě odzkoušeném desítkami let civilního provozu.

Vyhledávání