internetový armádní magazín

Indie má zájem o letouny C-295W

26.03.2017 09:30

Indické vojenské letectvo má zájem získat 56 nových turbovrtulových transportních letounů Airbus (CASA) C-295W. Tyto stroje by měly posloužit k náhraně zastaralých Avro 748. Předpokládá se, že prvních 16 nových letadel by indické vojenské letectvo převzalo přímo z výrobní linky Airbusu ve Španělsku a zbylý počet  by pocházel z výroby v Indii, která by probíhala u společnosti TASL (Tata Advanced Systems Ltd.).

                                             letoun CASA C-295W v thajských barvách

                                                       (foto: Alec Wilson / CC BY-SA)

 

Typ letounu C-295W byl předběžně vybrán indickým vojenským letectvem na základě výsledků výběrového řízení v roce 2015. Jeho jediným soupeřem v soutěži byl italský C-27J od společnosti Leonardo (Alenia Aeronautica) skupiny Finmeccanica, který byl však před poslední fází výběru vyřazen, a to po korupčním skandálu s dodávkami italských vrtulníků AgustaWestland AW101 do Indie.

Současně s dodávkami C-295W pro indické vojenské letectvo mají být pořízeny čtyři stejné letouny i pro indické Border Security Force (ochrana hranic) k přepravě osob. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Indie má zájem o letouny C-295W

Datum: 27.03.2017

Vložil: alexa123

Titulek: .

Neviem si pomôcť ale toto je príklad, ako nemá vyzerať typické nákladné vojenské lietadlo - základnou požiadavkou na nákladné lietadlo je predsa objemný trup a CASA vyzerá ako keby prišla z "koncentráku". Opakom je C-27 - taký typický "tlouštík" do ktorého naložíte všetko možné.

Datum: 27.03.2017

Vložil: Jura

Titulek: Re: .

Přijde na to co přepravujete. Třeba list rotoru k vrtulníku do krátkého C-27 nenaložíte. C-27 má také o 1/3 větší provozní náklady než CASA, takže pokud letectvo disponuje více typy dopravních letadel, nepotřebuje jedním C-27 suplovat více funkcí a na objemnější náklady použije objemnější letadlo. A naopak na kratší trati nebo pro trénink parašutistů použije úspornější CASA (1/3 nákladů je sakra hodně).

Vyhledávání