internetový armádní magazín

Indonésie asi odmítne ukrajinské transportéry BTR-4M

30.12.2016 19:10

Ozbrojené síly Indonésie s velkou pravděpodobností zruší nebo omezí nákup ukrajinských kolových obrněných transportérů řady BTR-4. Důvodem mají být zkouškami zjištěné zásadní nedostatky těchto obrněných vozidel. Ukrajinské transportéry BTR-4 mají podle zjištění indonéské armády problémy se stabilitou při plavání a jsou údajně při rychlejším vjezdu do vody velmi náchylné k zaplavení. To svědčí o velmi malé záloze vztlaku a ne zrovna ideálním rozložení hmotnosti vozidla. Dobré plavební schopnosti jsou přitom jedním z hlavních požadavků indonéských ozbrojených sil, protože vozidla jsou určena pro jednotky námořní pěchoty.

                                                                          BTR-4E

                                                      (foto: Artemis Dread / CC BY-SA)

 

Indonéské ministerstvo obrany podepsalo smlouvu na nákup pěti zkušebních mírně vylepšených obrněných transportérů BTR-4M počátkem roku 2014 s tím, že by mělo zájem o minimálně dalších 50 vozidel. Transportéry dorazily do Indonésie v druhé polovině roku 2016 a začaly se podrobovat zkouškám.

O získání kontranktu ozbrojených sil Indonésie na obrněné transportéry má zájem i Rusko a nabízí svůj transportér BT-3F postavený na bázi bojového vozidla pěchoty BMP-3F. Militarybox, CC BY-SA

                                                                           BT-3F

                                                        (foto: V. Kuzmin / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: Indonésie asi odmítne ukrajinské transportéry BTR-4M

Datum: 31.12.2016

Vložil: bog

Titulek: ZSSR

Bez Ruska Ukrajina nemá nádej nielen v oblasti vojenskej techniky. Západ nepovažuje slovanské zeme za rovnocenné.

Datum: 31.12.2016

Vložil: Pepe

Titulek: BTR-4

Ukrajinci se chtěli pomocí BTR-4 rychle zbavit koncepce starších sovětských transportérů s motorem vzadu, ale ten výsledek není zrovna vynikající. Jako vozidlo pro námořní pěchotu bych ho taky zrovna nevybral, tam by byla výhodnější ta "zastaralá" koncelce s motorem vzadu, nebo vozidlo celkově mohutnější a lépe tvarované pro plavbu (viz americký vývoj) a ne taková "placka" s bočními dveřmi pro velitele a řidiče.

Datum: 31.12.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: BTR-4

Ukrajinci asi chtěli udělat takový mírně větší Fuchs. Jejich novější výtvory v oblasti obrněných transportérů se mi líbí podstatně víc, je však otázkou, zda jejich vývoj dokáží dotáhnout. S jejich schopnostmi to jde od deseti k pěti, a to již používají velkou řadu klíčových komponentů ze západu.

Datum: 30.12.2016

Vložil: Mirra

Titulek: a nejde zdaleka o první

případ kdy díky zpackané práci přijdou o solidní zakázku. A to Ukrajina byla po ruské SSR hospodářsky nejsilnější zemí celé unie s nejlepší výchozí pozicí pro nový start. Myslím že tohle je pomyslná poslední kapka kdy se solventní země přestanou dívat na ukrajinské produkty jako perspektivní ke koupi. Ve střednědobém horizontu se z Ukrajiny stane místo vývozce dovozcem vojenské techniky. Zbývající zbytky vyčerpají na bojišti a na tvorbu nových projektů nebudou mít lidi ani peníze.

Datum: 30.12.2016

Vložil: Blabla

Titulek: Re: a nejde zdaleka o první

Souhlasím, úroveň jde rychle dolů a stačí několik špatných referencí a končí...

Vyhledávání