internetový armádní magazín

Izraelská armáda dostane drony vyzbrojené ručními palnými zbraněmi

11.07.2017 09:35

Izraelské ministerstvo obrany se rozhodlo nakoupit od americko-izraelské společnosti Duke Robotics sérii dronů TIKAD vyzbrojených ručními palnými zbraněmi. TIKAD jsou poměrně malé osmirotorové multikoptéry s vysokou stabilitou v letu schopné nosit náklad do hmotnosti cca 10 kg. Jsou navíc vybaveny stabilizovanou plošinou, což je ve výsledku předurčuje k nošení např. odstřelovacích pušek nebo granátometů a plnění speciálních úkolů především v městské zástavbě.

Dron TIKAT může být přenášen dvěma osobami nebo převážen malým automobilem. Jeho řízení letu i cílení nesené zbraně zajišťuje operátor. Podrobnější údaje o vlastnostech a výkonech zatím nebyly zveřejněny. Militarybox, CC BY-SA

                                                                           XXXXX

                                                     dron TIKAD vyzbrojený puškou M4

                                                           (foto: Duke Robotics / FU)

 

Diskusní téma: Izraelská armáda dostane drony vyzbrojené ručními palnými zbraněmi

Datum: 11.07.2017

Vložil: Mirra

Titulek: záleží

jak si poradí se stabilizací, přece je nějaký zpětný ráz - a ty motorky zda to nějak zvládnou vykompenzovat. Možná pomůže počítačový odhad, ale na nějak extra přesnou střelbu to nevidím.

P.S: jsem jediný komu přijde ten odznáček či co to je nahoře jako znak české vlajky :-) ?

Datum: 12.07.2017

Vložil: David

Titulek: Re: záleží

Osazené mají být zbraně běžné puškové ráže, předpokládám 7,62x51, která je v izraelské armádě zavedena. Ty mají relativně nízký zpětný ráz, který by měl být kompenzován právě koordinací motorů. Jak přesně to má být, to jsem nenašel, ale právě kvůli tomu má být použit tak velký počet rotorů.

Datum: 11.07.2017

Vložil: David

Titulek: Drony

Hm, nenápadný, ale o to výraznější posun dnešního bojiště, k jeho robotizaci. Otázkou je, kam to půjde dál a zda se to nakonec nějak nezvrhne

Vyhledávání