internetový armádní magazín

Japonsko-britská studie možnosti společného vývoje nového bojového letounu

05.04.2017 14:55

Japonsko uzavřelo dohodu s Velkou Británií o provedení studie možnosti společného vývoje nového víceúčelového bojového letounu. Japonsko vidí v možné spolupráci s Velkou Británií při vývoji nového letadla alternativu k zcela samostatnému vývoji jehož základ je založen na technologickém demonstrátoru X-2 (dříve ATD-X). Japonsko hodlá rozhodnout o vybraném řešení v roce 2018.

Demonstrátor japonského bojového letounu páté generace Mitsubishi X-2 provádí letové testy od dubna loňského roku. Stroj je vnímám jako létající laboratoř nových technologií nezbytných k vývoji možného stroje s označením X-3/F-3. Militarybox, CC BY-SA

                                                                          XXXXX

                                                               demonstrátor X-2

                                                     (foto: twitt / J. Dempsey / FU)

 

 

Diskusní téma: Japonsko-britská studie možnosti společného vývoje nové bojového letounu

Datum: 10.04.2017

Vložil: Rase

Titulek: alternativa

Vzhledem k tomu, že Němci (Airbus) mají v plánu nový stroj, který nahradí Tornada, ale patrně i Typhoony, tak je dost možné, že se nějakým způsobem zapojí i další evropské státy. Výhledově by se měli Britové začít zajimat o náhradu Typhoonů a spolupráce s Japonci je pro ně velice zajímavou alternativou. Sami by to neutáhli.
Za mě, proč ne. Bude to drahé, ale alespoň si zase potrénují konstrukci velkých mašin.

Datum: 07.04.2017

Vložil: Cami

Titulek: Velikost?

X-2 má sice moderně působící design, velikostí je takřka stejné jako F-16. Co chtějí s tak malým letadlem (malým akčním rádiem a vytrvalostí ve vzduchu) dokázat na území s délkou ze SV na JZ přes 3.000 km, délkou pobřeží přes 30.000 km, proti strojům kategorie SU-30 vybavených motory s měnitelným vektorem tahu? Na dvoumotorovou konstrukci bych očekával velikost např. Typhoon nebo Rafale. Když už kopírovali tvary F-22, proč z toho udělali takového prcka? V neposlední řadě se těžko chápe ekonomičnost provozu takové konstrukce - malé nadzvukové éro se dvěma motory je docela anachronismus.

Datum: 08.04.2017

Vložil: Garret

Titulek: Re: Velikost?

X-2 je totiž jen technologický demonstrátor, který nemusí nést výzbroj a dolet taky nehraje roli. Případný bojový letoun by byl o poznání větší.

Datum: 19.04.2017

Vložil: Cami

Titulek: Re: Re: Velikost?

Nevzpomínám si, kdy který výrobce proudových stíhaček vyrobil technologický demonstrátor ve zmenšenině. Je to nesmysl a pořádně drahý. Co by asi tak na té zmenšenině vyzkoušeli? Ani velikost radarového odrazu by z něho neměli, což je u stroje s ambicí stealth dost klíčový ukazatel, nemluvě o dynamických vlastnostech. Proto tvrdím, že se jedná o technologickou minelu, která nic zajímavého nepřináší (motory s měnitelným vektorem tahu, plovoucí SOP nebo měnitelnou barevnost povrchu potahu), ale kopíruje 20 let staré technologie v nepoužitelné zmenšenině.

Datum: 06.04.2017

Vložil: David

Titulek: Velká Británie

Já osobně to vidím jako docela reálné. Britové budou dřív nebo později potřebovat nový letoun, resp. letoun 5té generace, již třeba jako náhradu za postupně zastarávající Typhoon. Pochybuji, že by měli zájem o F-35. O spolupráci s nějakým evropským státem dnes, po brexitu, silně pochybuji. Naopak Japonsko coby neutrální partner je ideální pro vývoj nového letounu. Již jen japonské letectvo potřebuje značné množství nových letounů, čím dál pravděpodobnější je další export, takže jednotková cena by mohly být únosná.
Jen tak mimochodem, Britové se podílejí i na vývoji tureckého letounu 5té generace TFX. I to vidím jako další možnou cestu pro nový letoun RAF

Datum: 05.04.2017

Vložil: mattea

Titulek: výstup studie

Doufám, že výstup studie bude zveřejněný... hodně by mě zajímalo, za jakých podmínek je takový projekt možný a oběma stranami žádaný. Jak se vůbec mohou lišit nároky Britů a Japonců na 5.gen letoun?

Datum: 05.04.2017

Vložil: AZ

Titulek: Re: výstup studie

Je otázkou, zda Britové budou mít o něco takového zájem. Technicky by snad zájem být mohl, ale obchodně budou Američani tlačit na Brity, aby si to rychle rozmysleli.

Vyhledávání