internetový armádní magazín

Nová příležitost pro ruský Freestyle

26.07.2017 19:10

Podle vyjádření velitele ruského námořního letectva generálmajora Igora Kožina, bude v Rusku po roce 2018 vrámci státního programu vyzbrojování zahájen vývoj nového víceúčelového bojového letounu s vertikálním startem a přistáním. Podle Kožina ruské námořnictvo takový letoun nutně potřebuje pro budoucí letadlové nosiče.

Diskuze o letounu s vertikálním startem a přistáním je na ruském ministerstvu obrany vedena dlouhodobě a má vazbu na vyvíjející se celkovou koncepci ruského vojenského námořnictva a jeho "laškování" s myšlenkou výstavby letadlových lodí, nebo jiných menších hybridních letadlových nosičů.

Jak je známo v Rusku (SSSR) byl před lety vyvinut velmi perspektivní letoun přibližně požadovaných technických charakteristik s označením Jak-141 (Jak-41M), na západě známý též jako Freestyle. Společnost Jakovlev pracovala před uzavřením vývojového programu na jeho ještě výrazně zdokonalené verzi s většími výkony a nebylo by tedy velkým překvapením, kdyby vrámci maximálně úsporného řešení byly její plány oprášeny a Freestyle vstal z popela jako bájný Fénix. Militarybox, CC BY-SA

                                                                Jak-141 Freestyle

                                                      (foto: Ken Videan / GNU-FDL)

 

 

Diskusní téma: Nová příležitost pro ruský Freestyle

Datum: 26.07.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Freestyle

Pokud to budou Rusové realizovat, tak jim silně zatleskám. Freestyle patří mezi mé srdcovky, a v nějaké nově pojaté verzi by mohl být možná i u vojenského letectva lepším doplňkem těžkých Su než MiG-29/35. Osobně se domnívám, že jde však spíše o čeření vody a na něco takového Rusům nezbudou peníze.

Datum: 27.07.2017

Vložil: Caminante

Titulek: Re: Freestyle

Kouzlo letounů kategorie VTOL a hlavně možnosti jejich skrytého způsobu nasazení bez potřeby zázemí letiště či vojenského plavidla nenechává Ivany lhostejnými. Vždyť verze F-35B láká také Izraelce. Koncepčně to smysl dává, vždyť si hodlají postavit svoje "Mistraly," z nichž by nemusely vzlétat jen helikoptéry. Musím však souhlasit s tím, že jak finančně (při současných cenách zemního plynu), tak také technologicky (embargo) je to téměř neuskutečnitelné přání.

Datum: 27.07.2017

Vložil: Roll

Titulek: Re: Re: Freestyle

Technologicky nevidím problém, krom toho co se časem pojebalo. Vždyť technologie pohonu - zdvihu tohoto Jaku, byla prodána do USA, kde ji využili v projektu letounu F-35B, aneb USA si postavilo vlastní moderní verzi sovětského stroje, který postavily kole pohonného ústrojí vzniklého ze sovětského vývoje. Sankce byli velmi potřebným a zároveň povzbudivým impulsem pro vlastní domácí ruský vojenskoprůmyslový komplex. Na západě se diví jak sou sankce neúčinné a v konečném důsledku nevýznamné. Co se financí týče, vždy se najdou na nezbytně nutné projekty, ale zde je spíše otázka, zda tento letoun skutečně Rusko potřebuje, zda Rusko opravdu potřebuje letadlové lodě atd. To jsou ony neustálé a věčné diskuze, ze kterých tu a tam vzejde nějaké prohlášení. Vždyť ve vzduch se nemůže rovnat Su-33 či budoucímu námořnímu derivátu T-50K a pro bitevní akce je možná výhodnější a bezpečnější Ka-52K, který je pokládán některými za určitý hybrid mezi vrtulníkem a letounem. Je to spíše mlživá zpráva a přání některých představitelů. Ono mýti nějakých 6 VTOL letounů na lodi jako je Mistrál není příliš ekonomicky výhodné a jejich bojová efektivita je vcelku nevýznamná krom somálských pirátů, ruská námořní doktrína je v současnosti spíše defenzivní, takže než mít nějakých 6 VTOLů na 4 lodích je daleko smysluplnější i ekonomičtější mytí v každé flotile pluk cca 24 námořních letounů se slušným doletem Su-30SM (Krym, Kaliningrad, Sachalin, Kamčatka, Kola) což se ostatně děje, i když vrtulníkové nosiče jsou potřeba hlavně v Pacifiku.

Datum: 28.07.2017

Vložil: Caminante

Titulek: Re: Re: Re: Freestyle

Tvrzení, že sankce na Rusko nemají žádný dopad a naopak povzbudí tamnější vývojovou základnu jsou typickým produktem ruské propagandy šířené po Evropě. Pokud se podíváme na jen některé ruské projekty pro armádu, nemůžeme nevidět problémy s motory Isdělje 30, u nichž podle zasvěcených ruských novinářů se nepodaří rozjet sériovou výrobu ani v polovině příští dékády a pokud zůstaneme u motorů, tak námořnictvo se potýká s problémy dieselových agregátů pro hladinová plavidla střední třídy. Projekt Armata, chlouba propagandy z Moskvy, se kvůli dopadům embarga může snadno proměnit v noční můru. Pro Západ je lacinější sankcemi přidusit (ne-li přímo uškrtit) takový projekt hned ve fázi přípravy výroby, než později vynakládat enormní sumy na eliminaci takového zbraňového systému.
Ohledně užitečnosti palubních letounů VTOL na výsadkových lodích jde patrně o úhel pohledu. US Marines i Royal Navy se před léty vydaly touto cestou. Srovnávat těžká palubní sůčka s jaky mi připadá poněkud mimo, zvlášť, když sůčka mají k dispozici jedinou palubní platformu, jež záhy zamíří do doků na dlouhodobou odstávku. Pak najednou budou mít ty dvě letky jaků pro ochranu vzdušného prostoru nad námořním uskupením cenu zlata, protože ta palubní káčka z Kuzněcova budou trčet kdesi v hangárech. A pokud vím, tak Ka-52 ochranu vzdušného prostoru nesvedou, i kdyby tankovaly redbull.

Datum: 29.07.2017

Vložil: pepa vyskoč

Titulek: Re: Re: Re: Re: Freestyle

Naštěstí tvé názory Rusko vůbec nezajímají a to je dobře.......

Datum: 29.07.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: Re: Re: Freestyle

Na druhou stranu tvrzení, že sankce mají na Rusko pouze destruktivní vliv a nejsou žádným rozvojovým impulzem je poněkud krátkozraké a je typickým produktem propagandy Západoevropské, která je musí patřičně odůvodnit. Je pravdou, že sankce přiškrtily ruské plány a v mnoha směrech udělaly Rusům čáru přes rozpočet, ale rozhodně jim nepůsobí škody zásadního charakteru. Zásadnější jsou spíše škody zapříčiněné nepřívětivou cenou paliv, která je však výsledkem daleko vyšší a složitější hry.
Např. na Vámi zmiňovanou Armatu nemají pohledem technika současné sankce vůbec žádný vliv. Na Armatě nenajdete nic, co by Rusové potřebovali dovážet, nebo něco, s čím by si bez zahraniční pomoci nedokázali poradit.

Datum: 31.07.2017

Vložil: Roll

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Freestyle

Naprostý souhlas, alespoň někdo zde skutečně ví o čem mluví.

Datum: 28.07.2017

Vložil: vombat

Titulek: Domov pro Freestyle

Kdyby nebylo sankcí tak nyní VMF vlastní lodě třídy Mistrál. Tyto by byli pro VMF dobré také proto že dokáží sloužit jako velitelské. No a také by byli skvělým domovem pro elegantní Freestyle...Sankce ničí šance přímo toho projektu o kterém je tento článek...A nejen jeho šance...A vzhledem k tomu jak se Rusko chová je to dobře!!! I když vidět Freestyle vzlétat z mistrálů jako moderní Hariery v obdobě operací Royal Navy by bylo kouzelné...

Datum: 31.07.2017

Vložil: Roll

Titulek: Re: Domov pro Freestyle

No nebýt velmocenského tlaku USA na slabou Francii, pravděpodobně by obdrželi lodě třídy Mistrál, ale celý program již byl dávno v Rusku odsouzen jako chyba bývalého vedení. Na lodích mistrál nebylo již v konstrukci vůbec počítáno s letouny, takže skvělým domovem pro pár vyrobených a naprosto nepostačujících letounů by skvělým domovem rozhodně nebyl. Opět naprosto chybné uvažování o současné situaci. Kdyby Rusko potřebovalo v současnosti nezbytně nutně vrtulníkovou letku v Pacifiku, obnoví leteckou základnu na ostrově Matua a problém je vyřešen. Rozumně nikdo nebude cpát miliardy do znovu rozjetí výroby a v podstatě postavení skoro nového stroje, který vlastně vůbec nepotřebujete a vyrobíte cca 20 kusů, který se budete snažit cpát na vrtulníkový nosič, kam vlastně vůbec nepatří. Absolutní nepochopení této zprávy. Buď se zasnil některý admirál, nebo se některá výrobní korporace snaží ukousnouti si kus koláče ze státní rozpočtu pod záminkou potřeby Jaku-141, možná obojí dohromady. Ano na efekt pěkné, ale praktický význam žádný. Sankce pomohli v tom, že se již nebudou spoléhat na rádoby spojence a dovoz, ale zahájili konečně vlastní výrobu klíčových komponentů jako např. lodní turbíny apod. Takže pro příště budou mít nějaké sankce ještě menší význam, protože např. Ukrajinu již Rusko nebude na nic potřebovat, maximálně se jí zvysoka vysměje, a nebude mít naprosto žádný vliv na výstavbu lodí v Rusku, jako měla do posud. Aneb pro pochopení Ukrajina ztratí všechno a už ani pro USA nebude potřebná jako páka tlačící na Rusko, protože už nebude mít nikdy žádný významný vliv. A pro Rusko zde plně platí tvrzení, že co Vás nezabije, to Vás posílí a Rusko bude mnohem silnější, to by se bez oněch sankcí pravděpodobně nestalo, takže zde je onen potřebný impuls.

Datum: 31.07.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: Domov pro Freestyle a mužiky.

Takže Rusko získá autakrii jako Severní korea...A vyspělí svět ho bude ignorovat...To evidentně vyhovuje současné ruské elitě ale je to perspektivní cesta pro ruský lid? Mistráli jsou taková metafora mírové pozitivní spolupráce která mohla Rusku prospět. Nicméně se vydalo jinou cestou ...Snad jednou metaforicky vzlétne Freestyle z Mistrálu...Přál bych to hlavně obyčejným rusům!

Datum: 01.08.2017

Vložil: Roll

Titulek: Re: Re: Re: Domov pro Freestyle a mužiky.

Jak nám ukazuje současná situace viz. Sýrie nikdo si nemůže dovolit ignorovat Rusko, dokonce ani dnes "všemocné" USA, kdyby ano Assad již dávno vysel. Ani tzv. vyspělá Evropa pokud nechce v zimě mrznout a dostávat ropu, která je motorem současného vyspělého hospodářství. Rusko nepotřebuje nějaké odvetné sankce, jen prostě zavře kohoutek v případě nutnosti. Vůbec sem netahejme Severní Koreu, tam se jedná o naprosto jiný hokus - pokus. Globálně v zato Rusko není samo, má spojence s nejvýkonnější ekonomikou Čínu a tvoří jakýsi neoficiální blok, proti západu na společných zájmech...nyní dokazují společným cvičením v Baltském moři,...... v tomto ohledu můžeme k tomu započítat i Indii a další kteří pochopili, že globálně vzato se svět "přetransformovává" na tzv. multipolární z jednopolárního v čele s USA a jejich státní elitou + jejich podřízenými-spojenci, které se tomuto nezvratnému procesu brání "zuby-nechty". Pokud obyčejný Rus je schopen vidět střednědobou budoucnost, může být pravděpodobně v klidu. Ale to je již daleko od problematiky Jakovlevu VTOL.

Datum: 01.08.2017

Vložil: vombat

Titulek: Chce to pořádný Ruský Freestyle.

Ano Sýrie ukazuje že Rusko hraje roli na rovni s Tureckem. Kterému ovšem nikdo nezavolal at vyklidí základnu načež tam poslal rakety...Naopak samotné Turecko Rusům sestřelilo stíhačku. No a ted si od nich kupují S 400. Asi napříště. A Putin je rád že Rusko pod sankcemi prodá aspon něco kdekomu...Dvě třetiny zisků Ruska pochází z ropy když zavřou kohoutek tak v Evropských přístavech je plno tankerů a lidi nadávají na vysoké ceny na pumpách. Ovšem Rusko se položí. Právě čachry s ropou také použil Ronald proti SSSR. Ovšem ukázalo se že to byl výstřel do již umírajícího medvěda. Kdyby Rusko západu skutečně začalo vážně vadit tak použije právě ropnou kartu která z Ruska udělá něco co bude závistivě hledět na současnou Ukrajinu...Jestliže ovšem sledujete Muska je možné že to provede soukromý sektor aniž by o to usiloval...Blok Čína Rusko Indie je
samozřejmě nesmysl. Indie má trvalé pohraniční spory s Čínou a zbrojí proti ní.
Zjistěte si s kým vším Čína pořádá voj cvičení a dle vás by měla tedy být v
nerozborném bloku nejspíš proti USA a EU svým největším obchodním partnerům na nichž je jejich ekonomika závislá. Multipolární svět už dávno existuje a ruský vrcholek není nejen velký ale tak se stále zmenšuje a je stále izolovanější. Freestyle je samozřejmě dnes nerealizovatalná iluze. Stejně jako PAK DA, Liděr, Letadlovka atd...Ovšem s pomocí západu při konstruktivní spolupráci...EU
respektive Německo-Francie rozjíždí projekt nové stíhačky. Myslím že Saab
se přidá...No a v nějaké paralelní realitě která je příliš růžová než aby to byla pravda...Freestyle

https://www.armadninoviny.cz/nejnovejsi-americke-stihacky-f-16-block-70-pro-indii3f.html

https://www.hybrid.cz/tagy/elon-musk

Datum: 01.08.2017

Vložil: Roll

Titulek: Re: Chce to pořádný Ruský Freestyle.

No přeci, tak Turecko nesestřelilo Rusku žádnou stíhačku, ale bezbranný stařičký letoun pracující s pozemními cíli, a byli to právě USA podřízené síly, které tuto provokaci provedly, za účelem v tažení Ruska do nějakého většího konfliktu, o něco podobného se též ty samé síly pokoušeli cirka 2 roky i na Ukrajině. Mino to ty samé síly podřízené přímo USA zajistili v Turecku převrat a plánovanou likvidaci Erdagona. Po provedené čistce již nyní Turecko jedná plus, mínus samo za sebe. Proto dnes Turecko jedná tak jak jedná. Chybí zde globální pohled na věc. Jinak dále jsou to otřepané fráze, které neodpovídají skutečnosti silně zabarvené prozápadní propagandou, zvláště o té Ukrajině je to velmi úsměvné, kdy světová velmoc, bude závidět naprosto zničenému, rozkradenému nefungujícímu pseudostátu, který řídí banda potřebných "turů" kteří se dostaly k moci pomoci zkonstruovaného převratu a procesů na kterých šlo cirka nějakých 200mio USD přímo z USA. Na nižších úrovních řídí Ukrajinu čistě mafiánské praktiky.Čachry s ropou probíhají i dnes proč myslíte, že cena je dnes tam kde je, ale Rusko na lopatkách zdaleka neleží a celé je to součást daleko větší hry nejen s arabskými šejkami, jak zde již poznamenal Jirka4form. Nebudeme zde znovu probírat telefonáty v Sýrii, či řešit kam se vlastně podělo těch 36 nebo kolik amerických tomahavků.... je to ztráta času. Ohledně tzv. bloků i Turecko s Řeckem mají hraniční spory, přesto globálně jsou v jednom bloku, plus mínus Rusko s Čínou jednají často jednotně přímo proti zájmům USA a jejich poskokům, a časem i Indie bude chtít růst. Dále si ujasněme, že ruské MO o žádný Freestyle nestojí, nezahájilo žádné objednávky či vývoj, takže co se tu vlastně řeší. Vždyť s tím ruské MO vlastně nemá nic společného. To samé můžeme říci zatím o té letadlovce, možná o Liděru, ale PAK-DA je reálný program, který financuje ruské MO a zdaleka není nereálný, když se podíváte na ruský vyvíjený "bezpilotník nevidimku" Ochotnik-B, zde je vidět že PAK-DA může dost možná být zvětšená pilotovaná verze, samozřejmě velmi jednoduše řečeno. A o Evropské spolupráci nemám iluze, nehledě na to, že co se vojenských technologií týče Evropa sama o sobě rozhodně není na úplném špici. Budou tak spolupracovat, že nakonec vznikne zase nějaký Rafal 2, Eurostíhač 2 či Gripen 3, které budou plné cizích a zahraničních komponentů, základních desek z Taiwanu, motorů z USA, GpS navigací, které si můžou USA kdykoli vypnout, no tak tohle není zrovna žádnej šlágr..... to i ta Čína na tom bud za chvilku o dost lépe. A zdroje jako Armádní noviny se také musí brát s určitou rezervou, tím nikdo netvrdí, že tento konkrétní článek se nezakládá na pravdě. Je vidět, že informační boj probíhá vcelku úspěšně, protože reálně o žádný Freestyle v Rusku nikdo nestojí. A to je ta největší legrace na tom všem.

Datum: 01.08.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: Chce to pořádný Ruský Freestyle.

Ano Rusko na Freestyle nemá peníze. USA koupilo technologie z něj a dotáhlo je do konce. Stejně jako se nyní skupují technologie na Ukrajině...Jestli bude Rusko ekonomicky oslabovat k čemuž pomáhají i sankce tak kdoví co bude vše na prodej a pro koho....Vaše úvahy o tom že se USA snaží zatáhnout Rusko do velkého konfliktu jsou prominte mi paranoidní nesmysli které mají s realitou společné tolik co blok indie čína rusko...

Datum: 02.08.2017

Vložil: Roll

Titulek: Re: Re: Re: Chce to pořádný Ruský Freestyle.

To bude ono, jistě Rusko nemá peníze, opakuji Rusko nemá peníze, Rusko nemá peníze..... to chtějí na západě slyšet, aby ospravedlnili ony sankce. Tak tedy ano, Rusko nemá peníze na Jak-141, kterého vyrobí možná tak 20 až 40 kusů. Ale pozor Rusko má peníze, skutečně má peníze na zatím 98 Suchojů Su-35S a pravděpodobně se bude přikupovat a také má peníze na zhruba 120 Suchojů Su-30SM a 100% budou přikupovat. Již chápete jak je to celé ABSURDNÍ. Vážený paranoiku, toto je způsob jak chtěli USA Rusko pomálu vyčerpávat a to i ekonomicky vtažením do nějakého vážnějšího konfliktu + sankce + manipulace s cenou ropy, to Vám potvrdí jakýkoliv znalí nezávislí analytik. Prostě chybí reálný pohled na věc v globálních souvislostech....... a tzv. blok je jen pouhé slovo.......

Datum: 02.08.2017

Vložil: vombat

Titulek: Kupředu Rusko!

Ruské HDP odpovídá Španělsku. I před sankcemi. Na investiční parytu s USA nebo EU tedy nemá. Nesmyslně zbytečné náklady na armádu a projekty
které stejně neuskuteční např PAK DA. Ten se nestaví místo toho se staví modernizované TU 160...Ochuzují investice jež by šli do průmyslu a jež by se mohl rozvíjet v mezinárodní spolupráci jak se děje ve vyspělém světě.

Počty a modernost letadel jež uvádíte že vyrábí je v porovnání s počty a moderností letadel jež vyrábí USA jasným důkazem že Rusko je mimo hru protože na to nemá ekonomiku. A prodej surovin které jednou dojdou nebo může EU přestat odebírat. Což nečiní a kupuje levnou ruskou ropu. Ropná páka není použita i přes vaše paranoidní fantazírování. Není to co by mělo tvořit dvě třetiny příjmů Ruska...

Ano i válečný průmysl by se mohl rozvíjet lépe při spolupráci. Evropská elektronika byla použita např na kamovu. Evropské proudové motory
mají schopnost supercruise což motory ruska nemají nebot za Evropskými zaostávají. Evropa má také vlastní navigační systém Galileo
jehož administrativní centrum je v Praze. Evropa je i ve vojenství velmi na úrovni. Kdyby na něj dávala tolik procent HDP jak Rusko tak...

Rusku ovšem již moc věcí jež by mohlo nabídnout jako vklad do společné spolupráce nemá. A bude jich čím dál méně. Technologie vertikálního
startu Freestyle je jednou z nich. Kdyby tenkrát Rusko neštastně nevlítlo na Krym, mohla se když by to šlo velmi optimisticky rozvíjet spolupráce s EU. A i ve vojenství např Mistráli by mohlo dojít k hlubší spolupráci. Jeden čas se např uvažovalo o společné kosmické lodi.

Rusko mohlo mít moderní elektroniku a motory a my systém vertikálního startu. Prostě měna. Ted samozřejmě nemožné...Je to škoda Rusko mohlo
kráčet kupředu místo přešlapování na místě. Já ale doufám že se někdy konstruktivně zapojí. Jen je škoda že to není nyní kdy mu zbývají
ještě nějaké trumfy v rukávu...No a ano když použijete blok v souvislosti s Ruskem, Čínou, Indií tak je to jen slovo bez významu. Naprostý
souhlas.

https://www.armadninoviny.cz/proudove-motory-rusko-je-20-let-pozadu.html

https://russianspaceweb.com/los.html

Datum: 04.08.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Kupředu Rusko!

Omlouvám se až nyní jsem zjistil že jsem dal odkaz na špatnou stránku. Takže tady je odkaz na projekt Advanced Crew Transportation System, ACTS alias Euro-Sojuz. Určeno pro lety na ISS a na Měsíc...Nyní EU staví spolu s USA novou lod Orion. Původně měl být Pohonný-servisní modul od EU jen provizorní než USA postaví vlastní. To se změnilo a nyní je jasné že bude natrvalo. Za to budou v lodích Orion určené pro Měsíc a daleký vesmír křesla pro kosmonauty z EU. Původní EU plány ovšem počítaly s Euro-Sojuzam a společnými křesly s Rusy...

https://russianspaceweb.com/soyuz_acts_origin.html

https://russianspaceweb.com/soyuz_acts.html

Datum: 27.07.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Freestyle

Naprostý souhlas s tím že je to nádherné letadlo.
Naprostý souhlas s tím, že z toho nic nebude ...

Záznamy: 1 - 18 ze 18

Vyhledávání