internetový armádní magazín

Nový starý Rafale pro francouzské letectvo

26.03.2017 17:40

Francouzská společnost Dassault oficiálně zahájí vývoj nové verze víceúčelového bojového letounu Rafale. Program vývoje letounu s označením Rafale F4 byl v minulých dnech schválem francouzským ministerstvem obrany, informoval o tom francouzský ministr obrany Jean-Iv Le Drian.

V současné době má francouzské vojenské letectvo kolem 150 letounů Rafale několika modifikací a více než 50 strojů řady Mirage 2000. Stroje Mirage 2000 však i po modernizaci vydrží maximálně do roku 2030. V zájmu zachování počtu bojových letounů na úrovni ne méně než 225 jednotek, dalo francouzské ministerstvo obrany "zelenou" programu vývoje nové verze letadla Rafale, která nahradí právě Mirage 2000 a stane se základem francouzského letectva blízké budoucnosti.

První Rafale verze F4 by měl být připraven do roku 2023. O dva roky později by měl být tento typ oficiálně zařazem do výzbroje. Společnost Dassault zatím nepřišla se zveřejněním předpokládaných charakterictik Rafale F4, ale předpokládá se, že nová verze bude využívat v současné době vyvíjených nových motorů Snecma M88-9 se zvýšeným tahem, nových elektronických systémů a nových raket.

Rafale vznikl u společnosti Dassault jako víceúčelový bojový letoun čtvrté generace v 80. letech minulého století. Jeho první let ve formě demonstrátoru Rafale A se konal již v roce 1986. Sériové jednomístné Rafale ve verzi "M" byly zařazeny k leteckým jednotkám námořnictva a v jednomístných a dvoumístných verzích "C" a "B" pak k jednotkám vojenského letectva. Stroje od výrobce začaly postupně přicházet v provedení označeném F1, jehož doménou byl především vzdušný boj a později pak v provedení F2 s rozšířenými možnostmi o útoky na pozemní a námořní cíle. V současné době probíhá modernice na zdokonalené provedení F3 s možnostmi používat novější výzbroj možná včetně střel typu ASMP-A s jadernou hlavicí. Militarybox, CC BY-SA

                                                     demonstrátor Dassault Rafale A

                                        (foto: Max Bryansky / A-net / se svolením autora)

 

Diskusní téma: Nový starý Rafale pro francouzské letectvo

Datum: 28.03.2017

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: verze F3

A neříká se o lithiu, že je to ropa jednadvacátého století? ;)

Datum: 28.03.2017

Vložil: alexa123

Titulek: Re: Re: Re: verze F3

A čo má spoločné lithium s Rafaele F4? To ma teda neskutočne zaujíma a myslím si , že nie iba mňa.

Datum: 29.03.2017

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: Re: Re: verze F3

Napsal jste v kontextu k ceně a nákladům na Rafale, cituji: "...Jedine že by v Čechách do tej doby objavili "obrovské ložisko ropy"..." Konec citace.
A já na to reagoval zminkou o "ropě jednadvacátého století" které má být pod Cínovcem v úhrnu okolo 6.% celosvětových zásob. Takže i když bych byl raději za zachování Krušných hor ve stavu v jakém jsou, je možné že za pár let budou naši nákupčí zbraní cestovat jako šejci po výstavách zbraní a nakupovat to nejlepší co se jim zrovna zalíbí a zamane. ;)

https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/obrovske-zasoby-lithia-se-nalezaji-pod-ceskym-cinovcem/

Vyhledávání