internetový armádní magazín

Pákistán chce ruské tanky T-90MS

13.10.2017 19:45

Prohlubování vojenské spolupráce mezi Pákistánem a Ruskem pokračuje. V minulém měsíci navštívila delegace pákistánského generálního štábu vedená generálem Burkim Rusko a mimo jiné zamířila také do společnosti Uralvagonzavod. Zde si s velkým zájmem prohlédla výrobní linky a zúčastnila se testování tanku T-90MS - možného ruského exportního šlágru.

Pákistánští vojáci dostali podle informací z ruské společnosti možnost si tank T-90MS prakticky vyzkoušet a byly z jeho schopností a parametrů údajně nadšeni. Podrobnosti o pákistánském testování T-90MS, stejně jako výsledky jednání v Rusku, zůstávají v tajnosti, ale údajně došlo k dohodě o nákupu 85 tanků T-90S nebo T-90MS.

Pákistán plánuje v blízké budoucnosti nákup další stovky nových tanků a je dost pravděpodoné, že půjde o typ T-90MS. Militarybox

 

                                                                        T-90MS

                                   (2 x foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora)

 

Diskusní téma: Pákistán chce ruské tanky T-90MS

Datum: 14.10.2017

Vložil: David

Titulek: Pákistán

Pochybuji, jestli se to uskuteční, ostatně podle mě je to ptákovina. Pákistán má svůj vlastní tank Al-Khalid. Nechci zde rozebírat, který z těchto tanků je lepší, zda T-90 MS nebo Al-Khalid. Ale faktem je, že ty tanky jsou si v mnohém blízké. Zavádět další tank mi přijde vysoce neefektivní, pouhé plýtvání prostředky. Nota bene, když tímto tankem disponuje i protivník, tj. Indie

Datum: 14.10.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Pákistán

Ono takových zpráv je vždy povícero, a ne vždy se nakonec ukáží jako pravdivé, nebo prostě a jednoduše nedojde k jejich naplnění. Pákistánci myslím mají kromě vlastních odnoží čínských tanků i ukrajinské tanky. Vzhledem k ukrajinské nekvalitě a lžím a podvodům v obchodě není myslím zcela vyloučené, že by Pákistán mohl koupit ruské tanky. (?)

Datum: 14.10.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Pákistán

Pákistán nakupuje jen technologie, které následně osadí na vlastní tanky Al-Khalid. Pokud by se nakupovaly nové tanky, byly by nejspíš Čínské - s čínou mají mnohem hlubší vazby - Rusko podporuje Indii, což Pákistánům nepasuje. Pákistán a Indie nikdy nebudou mít stejný tank... nápad s T-90 je tedy mimo.

Datum: 14.10.2017

Vložil: Roll

Titulek: Re: Re: Pákistán

No, tak letos obdržel Pákistán od Rusko několik bojových vrtulníků Mi-35M, ale hlavně také tento rok proběhlo pákistánsko-ruské vojenské cvičení, které právě Nové Dillí neslo dosti nelibě. Pákistán je také provozovatelem ruských vrtulníků Mi-17 stejně jako Indie, Čína a mnoho dalších. Rusko se snaží udržovat dobré vztahy " v určité rovnováze" jak s Pákistánem, tak s Indií.. samozřejmě Indie vždy byla a je pro Rusko mnohem důležitější partner, ostatně ještě za dob SSSR byl Pákistán nepřátelskou zemí, prodlouženou rukou USA v regionu, to jsou ovšem doby minulé. Čím více Indie "zlobí", tím více se Rusko angažuje ve spolupráci s Pákistánem. Dále probíhá také spolupráce v oblasti ropného a plynárenského průmyslu. Pákistán používá tanky sovětského původu, respektive svého času dodané Ukrajinou a to T-80UD, na kterých Rusko jako hlavní dodavatel komponentů odmítlo spolupracovat z důvodu "nepoškození" vztahů s Indii, ovšem dnes si Indie také nakupuje u "nepřátel Ruska" tak tedy není pro Rusko "zas takový problém" spolupracovat a prodávat techniku Pákistánu. Tak tedy uvidíme jak to dopadne bude záležet na krocích nejenom Pákistánu, ale i Indie a možná i Ukrajiny ,které již má dnes kde kdo "plné zuby"....již pravděpodobně není schopna "zabezpečit" náhradní díly a servis pákistánských T-80 či dodávat motory v patřičné kvalitě (tak jak to z poslední doby známe ze zkušenostmi s ukrajinskými výrobky)..apod... a tak tedy je tu "alespoň" teoretická možnost získat lepší tanky z Ruska, a to ve verzi mnohem lepší než má v současnosti oponent Indie, a také snížit závislost na Číně (Al-Khalid) a případně Ukrajině (6TD-2 pro Al-Khalid), nikdy nevíte co se může stát, samozřejmě hraje významnou roli, onen faktor politický.

Záznamy: 1 - 4 ze 4

Vyhledávání