internetový armádní magazín

Polsko koupí vrtulníky S-70i Black Hawk

12.10.2016 18:15

Polské ozbrojené síly s největší pravděpodobností nakoupí víceúčelové vrtulníky Sikorsky S-70i Black Hawk (o některé systémy ochuzená modifikace UH-60M Black Hawk) vyráběné v Polsku u firmy PZL Mielec. Tato zpráva přichází velmi krátce po polském odmítnutí vrtulníků Airbus Helicopters H225M Caracal, které hrozí diplomatickou roztržkou mezi Polskem a Francií.

Ještě v letošním roce mají polské ozbrojené síly pro uspokojení urgentní potřeby převzít dva stroje Black Hawk a v příštím roce asi dalších osm. Další plány hovoří o zatím jedenácti strojích po roce 2017.

Servis a opravy vrtulníků Black Hawk mají v Polsku zajišťovat opravny letecké techniky WZL-1 v Lodzi, které se zabývají také opravami vrtulníků řad Mi-8, Mi-17 a Mi-24. Pro tyto vrtulníky jsou momentálně dojednávány dodávky nových motorů od ukrajinské firmy Motor Sič.

Podle zveřejněných informací má vrtulníky Black Hawk jako první získat 7. eskadra speciálních operací (7 Eskadra Działań Specjalnych) pověřovaná akcemi ve prospěch jednotek speciálního určení polské armády. Její vrtulníky mají být vybaveny pomocnými křídly pro umístění přídavných nádrží a zbraní palebné podpory jako jsou řízené střely Hellfire, raketomety, kanóny a kulomety. Militarybox, CC BY-SA

                                       S-70i Black Hawk v základním provedení od PZL Mielec

                                                       (foto: Alan Wilson / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Polsko koupí vrtulníky S-70i Black Hawk

Datum: 27.11.2016

Vložil: Racek

Titulek: Poláci

si vždy spojence vybírali sami. Bohužel, skoro všichni je dost brzo zklamali.

Vyhledávání