internetový armádní magazín

Polsko nově definovalo požadavky na pásové vozidlo Gepard

09.11.2016 13:45

Polské ministerstvo obrany v minulých dnech přišlo s prohlášením, že dokončilo nové definování požadavků na nové pásové obrněné vozidlo přímé palebné podpory Gepard, které se má stát náhradou za tanky řady T-72 a PT-91. Konkrétní informace však zatím nebyly zveřejněny.

Polské ministerstvo obrany před nějakou dobou pozastavilo práce na programu Gepard a rozhodlo o redefinování požadavků. Vozidlo mělo původně disponovat hmotností kolem 35 tun, ale tuto hmotnost údajně nebylo možno sladit s požadavkem na jeho vyzbrojení plnohodnotným tankovým kanónem ráže 120 mm. Půjde pravděpodobně pouze o část pravdy a určitě budou existovat ještě další důvody, proč ministerstvo rozhodlo tak jak rozhodlo. Je možné se domnívat, že s relativně malou hmotností nebylo současně s požadovaným kanónem možné sladit i požadované pancéřování, které má být na velmi vysoké úrovni. Samotný 120mm tankový kanón by neměl být větší problém zastavět i do vozidel lehčích než je 35 tun.  Militarybox, CC BY-SA

 

                             koncept PL-01 - předobraz polského vozidla přímé palebné podpory

                                           (foto: Ministerstvo obrany PR / se svolením)

 

 

 

Dřívější zpráva 7.7.2016 : Polsko již nebude modernizovat tanky T-72M1 a PT-91 Twardy

 

 

Diskusní téma: Polsko nově definovalo požadavky na pásové vozidlo Gepard

Datum: 04.12.2016

Vložil: Přemek

Titulek: perspektivy projektu

A se snažím sebevíce, tak v kontextu vývoje situace v Evropě nevidím prostor pro efektivní národní vývoj faktického tanku, když je mnohem efektivnější vývojová a produkční spoluopráce s renomovaným výrobcem. Jenže co čekat od polské vlády, která se vzdala vlastní národní strategie a je zmítána globálními mocenskými proudy? Přitom je zcela jasné, že cokoli koncepočně staršího než je ruská Armata nemá pro blízkou a zejména vzdálenější budoucnost žádný smysl vojenský ani ekonomický.

Datum: 10.11.2016

Vložil: Alex

Titulek: Gepard

Nevím proč se bojí to nazvat pravým jménem - "tank" - a pořád to schovávají za mnoho obsahující pojem "vozidlo palebné podpory". Je to silně pancéřované pásové vozidlo s velkorážným vysokotlakým kanonem, a to je krátká definice toho co je to - "tank".

Datum: 09.11.2016

Vložil: Rase

Titulek: -

Opoždění projektu bych se nebál. Přeci jen do roku 2018 je ještě dost času. Dle mého mají koncept stroje, který nesplňuje váhový limity do 35 tun, tak museli redefinovat požadavky (nebo snížit balistickou odolnost).
Stejné to bude v případě náhrady za BMP-1. Ony ty váhové limity, kvůli schopnosti plavby atd. se moc neslučují s moderním důrazem na balistickou odolnost a ochranu osádky. S optickou změnou, oproti původnímu PL-01 bych spíš nepočítal.

Vyhledávání