internetový armádní magazín

Ponorky Antej budou modernizovány - dostanou střely Kalibr

08.03.2017 12:30

Ruské ministerstvo obrany dalo zelenou hluboké modernizaci jaderných ponorek Projekt 949A Antej (v kódu NATO Oscar II). Tato modernizace zadaná loděnicím Zvezda má přinést především vybavení ponorek raketovým komplexem Kalibr, novými navigačními systémy a novýmy systémy podpory života.

Jaderné ponorky Antej s těžkými protilodními řízenými střelami Granit s dosahem až 500 km byly stavěny podnikem Sevmaš v Severodvinsku v letech 1982 až 1996. Bylo postaveno celkem jedenáct ponorek z osmnácti plánovaných. Nejznámější ponorkou Antej se stal nešťastný Kursk, který byl zničen při tragické havárii při námořním cvičení v srpnu roku 2000.

Ruské ministerstvo obrany zatím neoznámilo kolik ponorek Antej plánuje modernizovat, ale předpokládá se, že nepůjde o všechna námořnictvem provozovaná plavidla. Militarybox, CC BY-SA

                          ponorka Tomsk (K-150) - nejnovější Antej sloužící od prosince 1996

                                                             (foto: Mil.ru / CC BY)

 

Diskusní téma: Ponorky Antej budou modernizovány - dostanou střely Kalibr

Datum: 09.03.2017

Vložil: Jan

Titulek: upgrade

a nemá být primárním cílem výměna Granitu za Onyx ? Přeci jenom, Kalibr je parametry někde jinde než Granit, potažmo Onyx

Datum: 09.03.2017

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: upgrade

Modernizace nebude komplexní přestavbou částí ponorky se systémy raket Granit, ale má se využít pouze speciálních vložek, které se do šachet Granitů zasunou. Tato vložka může být teoreticky určena buď pro střely Onyx nebo Kalibr. Nyní se více hovoří o Kalibrech. Ponorky po modernizaci nebudou primárně určeny k boji s plavidly protivníka, takže větší víceúčelovosti se určitě dosáhne instalací Kalibrů než Onyxů. Je to naše dedukce na základě zveřejňovaných informací.

Vyhledávání