internetový armádní magazín

Ponorky Borej-B - vývojové práce zahájeny

08.11.2017 10:40

Po určitém období nejasností ohledně pokračování výstavby ruských ponorek série Borej bylo oznámeno, že byly zahájeny práce na vývoji jejich třetí generace s označením Borej-B. Tyto ponorky by měly disponovat opět celkově zlepšenými výkony oproti předchůdcům, ale výraznější změny v konstrukci se spíše neočekávají.

Ruské námořnictvo má dnes tři ponorky Borej - Jurij Dolgorukij náležící Severní flotile a Alexandr Něvskij a Vladimir Monomach ve stavu Tichomořské flotily.

Pět dalších ponorek modernizovaného projektu Borej-A - Kňaz Vladimir, Kňaz Oleg, Generalissimus Suvorov, Imperator Alexander III a Kňaz Požarskij jsou v různých fázích výstavby.

Série jaderných ponorek čtvrté generace projektů Borej a Borej-A by se měla stát základem ruských námořních strategických jaderných sil pro nadcházející desetiletí. Loděnice Sevmaš v Severodvinsku musí podle schváleného plánu dodat všechny dnes rozestavěné ponorky Borej-A do roku 2020. Dnes začíná být jasné, že později budou jaderné síly doplněny ponorkami projektu Borej-B. Tyto ponorky pošlou do důchodu zastarávající Delfíny (Delta IV) sloužící od poloviny osmdesátých let. Militarybox

                                                          ponorka Alexandr Něvskij

                                                             (foto: Mil.ru / CC BY)

 

Diskusní téma: Ponorky Borej-B - vývojové práce zahájeny

Datum: 09.11.2017

Vložil: David

Titulek: Ponorky

Což o to, jsou to krásné a výkonné ponorky. Je ale otázkou, zda je Rusko potřebuje v takovém počtu. Nezpochybňuji samotné raketonosné ponorky jako takové, Rusko je potřebuje coby součást své jaderné triády, svůj prostředek strategického odstrašení. Otázkou ale je, jestli těch nosičů musí mít tolik. Podle mě osobně by stačilo pouze osm jaderných ponorek s balistickými raketami, tedy ponorky projektů Borej a Borej-A. Ušetřené finance by mohly být vrženy na jiné programy -a takových potřebných programů by se jen v ruském námořnictvu dala najít celá řada.

Datum: 09.11.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Ponorky

Investice s jistotou.

Datum: 09.11.2017

Vložil: Flanker.27

Titulek: Re: Ponorky

Počet musí odpovídat hrozbě. Neznám konkrétní čísla, ale úvaha je předpokládám následující: potenciální protivník (NATO) má určitý počet stíhacích ponorek (x). Z toho na vykrytí každé ruské ponorky s balistickými raketami potřebuje dejme tomu nebo čtyři nebo pět, aby ji dokázal v předpokládané oblasti nasazení efektivně zjistit před tím, než potenciálně stihne odpálit náklad. Takže Rusko zase musí mít určitý počet strategických ponorek, který přesahuje x/5.

Datum: 10.11.2017

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Ponorky

Jenže Rusko , resp. jeho raketonosné ponorky operují v různých oblastech - Tichý oceán, Severní moře, z různých míst, mohou odpalovat své rakety takřka odkudkoliv. jsou taky jen těžko zjistitelné. Takže představa, že každé ruské ponorce musí odpovídat určitý počet stíhacích ponorek NATO ( a zase naopak) mi přijde - promiňte -jako poněkud naivní. obávám se, že to je trochu složitější. Jen tak mimochodem - Velké Británii stačí jen čtyři ponorky, Francii taktéž

Datum: 14.11.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: Ponorky

Mne zase prijde troška naivné porovnanie RF so štátmi ako VB či Francúzsko, sorry. Uvedené 2 štáty na RF vojensky nikdy nedorástli, ani čo sa námorníctva, ani ponoriek a už vôbec nie čo sa jadrových zbraní týka. A čo sa ambícií do budúcna týka, tam to porovnanie pokulháva ešte viac. Pokým RF má jednoznačne ambície a chuť ísť hore, VB a FR ani moc nie - tam to vyzerá prinajlepšom na stagnáciu, ak nie horšie (vid napr. zahanbujúci výpredaj Royal Navy). To porovnanie je teda zcestné.

Záznamy: 1 - 5 ze 5

Vyhledávání