internetový armádní magazín

Poslední ponorka Borej

21.12.2016 10:55

V loděnicích ruské společnosti Sevmaš v Severodvinsku proběhne 23. prosince 2016 slavnostní položení základu osmé a poslední jaderné raketonosné ponorky Projekt 955 / 955A - Borej / Borej-A pro ruské vojenské námořnictvo. Ponorka bude pátou ponorkou Borej-A a ponese jméno Kňaz Požarskij.

V současné době jsou v Severodvinsku rozestavěny již čtyři ponorky Borej-A - Kňaz Vladimir, Kňaz Oleg, Generalissimus Suvorov a Imperator Alexander III. V aktivní službě u ruského vojenského námořnictva se nacházejí tři ponorky Borej - K-535 Jurij Dolgorukij náležící Severní flotile, K-550 Alexandr Něvskij a K-551 Vladimir Monomach patřící do stavu Tichomořské flotily. Militarybox, CC BY-SA 

                                           ponorka Alexandr Něvskij (K-550)

                                                    (foto: Mil.ru / CC BY)

 

Diskusní téma: Poslední ponorka Borej

Datum: 22.12.2016

Vložil: David

Titulek: Ruské ponorky

Oněch 8 ponorek bych považoval ani ne tak za minimum jako spíše optimum. I to je obrovská síla, schopná plnit všechny úkoly ruských raketonosných ponorek. Navíc jde o ponorky nové, schopné sloužit řadu let. Za mnohem důležitější než výstavbu dalších raketonosných ponorek bych viděl výstavbu hladinového loďstva, které v současnosti není ve zrovna nejlepším stavu. A přitom třeba konflikt v Sýrii ukázal, jak moc je hladinové loďstvo pro Rusko potřebné

Datum: 23.12.2016

Vložil: op

Titulek: Re: Ruské ponorky

V čem současný konflikt ukázal potřebnost hladinového loďstva, Kuzněcova prakticky nepotřebují, a odpalovat kalibr může kde co, takže bombardovat nepřítele nemusíte jen z letadlových lodí, to např pomocí střel jako kalibr zvládne např. modernizovaná ponorka Antěj II s pomocí 72 střel bez riskovaní životů pilotů a případné ostudy, jak to vychází finančně oproti cca např. dvěma letkám hornetů netuším. Bojím se že právě tento konflikt právě ukázal něco trošku jiného....... Vzdušnou ochranu mnohem lépe zajistí letadla z pozemních základen....

Datum: 21.12.2016

Vložil: Mamut

Titulek: ....

Jistě to bude záležet na vojensko-politické situaci ve světě. Ale v případě nutnosti bych se u takového strategického projektu jako je Borej o financování neobával. Pro rusy je 8 SSBN absolutní potřebné minimum, takže se občas hovořilo i o výrobě celkem 10 kusů, bude záležet na vojensko-politické situaci, případných smluvních omezení atd., až budou ze služby odcházet Delfíni/Delty IV (těch je ještě cca 6ks, Deltu III již nahrazuje Borej zejména u PF. Celkem měli nasazeno cca 3ks Delta III a 6ks Delta IV po redukci ze sovětských dob.)

Datum: 22.12.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: ....

...časem bych očekával "překopání" prvních tří ponorek Borej na nosiče střel s plochou dráhou letu, případně na nějaké speciální mateřské ponorky ( něco ve smyslu Projektu 09787, nebo 09852 ) a doplnění flotily strategických raketonosných ponorek něčím, jako Borej-B.

Datum: 21.12.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Dnes...

...se o tom nemluví, ale bude zajímavé sledovat, jestli bude i nějaká série "Borej-B", nebo zda v příštím desetiletí přejdou rovnou na výrobu nové generace raketonosných ponorek.

Datum: 21.12.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Dnes...

Já myslím, že bude hodně záležet na tom, jak se bude vyvíjet vojensko-politická situace ve světě, a také úroveň příjmů ruského státního rozpočtu. Spíš bych tipoval, že přijde ječtě nějaká půlgenerační varianta, která se může klidně jmenovat Borej-B.

Vyhledávání