internetový armádní magazín

Prezentace čínského aktivního ochranného systému obrněných vozidel

19.08.2017 14:25

Čínská firma NORINCO uspořádala pro zahraniční zákazníky prezentaci svého nového aktivního ochranného systému určeného pro obrněná vozidla. Systém se nazývá GL-5 a během prezentace byl nainstalován na tanku typu VT4 (MBT-3000).

Nový aktivní ochranný systém GL-5 prokázal při prezentaci svoje schopnosti. Zachytit protitankovou řízenou střelu létající směrem k tanku, a v dostatečné vzdálenosti ji bezpečně zničil.

 

Systém GL-5 je tvořen radiolokátorem, který monitoruje létící objekty v okruhu minimálně 100 m okolo vozidla, čtyřmi trojnásobnými vrhači speciálních granátů a vyhodnocovacím zařízením. Pokud systém zachytí nebezpečný objekt letící k tanku, vystřelí proti němu dva granáty, které s velkou pravděpodobností zajistí jeho destrukci.

První aktivní ochranné systémy pro tanky byly vyvinuty na přelomu padesátých a šedesátých let v Sovětském svazu. První použitelný se nazýval Drozd a v roce 1983 byl pokusně nainstalován na tank T-55A. Do sériové výroby se však nedostal. Prvním opravdu sériovým systém aktivní ochrany se stal izraelský Trophy, vyvinutý v roce 2005. Kromě Ruska a Izraele dnes existují aktivní ochranné systémy také v USA, Turecku a nyní i v Číně. V řadě dalších zemí jsou v různých fázích rozpracovanosti. Militarybox, CC BY-SA

Vyhledávání