internetový armádní magazín

Přízraky ve vojenském prostoru u Milovic

05.06.2017 14:55

Středočeské Milovice jsou unikátním místem, kde je možné zkoumat století vojenské historie. Autoři nového dokumentu České televize Přízraky pátrali nejen v paměti tohoto prostoru, ale hledali také odpověď na otázku, co je hrdinství. Film Přízraky uvede ČT2 v úterý 6. června ve 21.00 hod.

Od počátku minulého století bylo v Milovicích rakousko-uherské cvičiště a v průběhu první světové války tábor pro italské zajatce. Po vzniku Československa se zde usídlila armáda nového státu, která po Mnichovu musela bez boje kapitulovat. Po osvobození se československá armáda vrátila a prošla několika zlomovými etapami v souvislosti s politickým vývojem.  V srpnu 1968 byl milovický výcvikový prostor obsazen armádou sovětskou. Její poslední voják odtud odešel v roce 1991. Místo, kde podmínky existence po celé století ovlivňovaly armády, ztratilo svůj obsah.

"Některé historické události se v základním obrysu párkrát zopakovaly. Oprýskané zdi, vytlučená okna, zdevastovaná krajina – to všechno, co patřilo k vojenskému cvičišti, je dnes jakýmsi plátnem, na kterém se promítají osudy i varování," říká dramaturg dokumentu Josef Albrecht.

Z někdejšího vojenského prostoru uprostřed Evropy dnes zbyly jen hřbitov a ruiny plné zapomenutých příběhů. Sto let po první světové válce se zde nad hroby svých dědů díky filmu Michaela Kaboše a Bibiany Beňové setkávají vysloužilý český voják a italský umělec. První v ruinách vojenského cvičiště oživuje jeho zašlou slávu, druhý hledá vlastní vzpomínky. Spolu táhnou do bitvy s pamětí. A při setkáních s osobnostmi z různých období vojenské historie středočeských Milovic pátrají po tom, co to znamená být hrdinou. "Ozvěna dávno skončených dějů provokuje k úvahám o hrdinství – jak ho vnímali vojáci, kteří tudy prošli, a jak na ně v dnešní evropské realitě nahlížejí naši současníci," říká režisér Michael Kaboš a Josef Albrecht ho doplňuje: "Ve filmu vystupují pamětníci jednotlivých epoch, kteří v určitém okamžiku stáli proti sobě. Dnes už nemají problém posadit se k jednomu stolu a podat poučené svědectví o tom, jak ve své době vnímali hrdinství i rozčarování z prohry, a jak se na obojí dívají dnes."

"Ve vizuálním smyslu jsou Přízraky nesmírně atraktivním a objevným filmem. Podařilo se netradičně a originálně uchopit prostor Milovic, který máme spojený víceméně jen s odcházejícími ruskými vojáky," uzavírá kreativní producentka Lenka Poláková, v jejíž tvůrčí producentské skupině dokument vznikl.

Režie a scénář: Bibiana Beňová, Michael Kaboš // dramaturgie: Josef Albrecht // kamera: Michael Kaboš, Ferdinand Mazurek // vedoucí výroby: Simona Nováčková // kreativní producentka: Lenka Poláková. Militarybox, ČT, tisková zpráva

Vyhledávání