internetový armádní magazín

První sériové stíhačky J-20 u výcvikových jednotek

07.12.2016 09:10

Podle internetových zdrojů k jednotkám čínského vojenského letectva dorazily první sériové letouny nové generace Chengdu J-20A Mighty Dragon. První letouny byly zaznamenány u 176. brigády, která spolu s 170., 172. a 175. brigádou patří do školícího a testovacího centra čínského vojenského letectva. 

Letoun J-20A je těžký víceúčelový stíhací stroj 5. generace. Jeho vývoj začal v roce 2002. První prototyp nového letounu se dostal poprvé do vzduchu v roce 2011. Předpokládá se, že v jeho konstrukci byly použity některé získané poznatky o americkém typu F-22A Raptor a některá řešení pocházející z ruského MiG izd.1.44. Podle současných znalostí je J-20A poháněn ruskými motory AL-31F a je schopen instalace motorů s měnitelným vektorem tahu AL-41F1S. Cílově je u typu počítáno s čínskými motory Xian WS-15. Militarybox, CC BY-SA

                                                         předsériový J-20

                                                  (foto: Alert5 / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: První sériové stíhačky J-20 u výcvikových jednotek

Datum: 07.12.2016

Vložil: jsk

Titulek: Jednou se ptali generála USAF

proč na stroje nové generace nemají kachní koncepci. Tot byla odpověď "USAF dává přednost kachní koncepci na strojích nepřítele" :)

Datum: 07.12.2016

Vložil: Kiko

Titulek: Re: Jednou se ptali generála USAF

Ked mas lietadlo s vektorom tahu v roznych rovinach nepotrebujes kachni kridla v predu...to uz ti skorej vadia

Datum: 07.12.2016

Vložil: Kuba

Titulek: Re: Re: Jednou se ptali generála USAF

Tak vektor tahu má také nějaké nedostatky jako: vyšší hmotnost ,náročnost na údržbu,složitější software ,cenu a nižší životnost výstupního ústrojí a díky tomu i o malinko nižší provozuschopnost(byť třeba v desetinách procenta),Prostě je to další věc navíc.Kachna zase nemá takovou účinnost při ztratě rychlosti. Další možností jsou třeba LERX které zase nemají účinnost při opravdu velkých AOA ,ale jsou zase jednodušší .Jednou z dalších věcí může být taktika , třeba primární použití při boji BVR nebo s těžkou protzemní/protilodní výzbrojí.Určitě je ještě celá řada výhod i nevýhod každé koncepce případně jejího využití .Záleží hlavně na mixu možností ,potřeb (reálných i imaginárních).

Datum: 08.12.2016

Vložil: jsk

Titulek: Re: Re: Jednou se ptali generála USAF

stealth..

Datum: 07.12.2016

Vložil: Mirra

Titulek: pěkný stroj

sice ho skloubili ze západních i ruských technologií ale nějak v něm vidím větší rukopis lidí od MiG.

Vyhledávání