internetový armádní magazín

Rudolf a Tirada-2S - bolehlav pro protivníky Ruska

01.12.2017 11:20

Všechny vyspělejší armády světa dnes vedou bojovou činnost za poměrně rozsáhlého využití družic. Současně si všechny tyto armády začínají uvědomovat, že schopnost ničení nebo znehodnocování satelitů může v boji přinést obrovské výhody. Na čele rozvíjení těchto schopností jsou pochopitelně světové mocnosti - USA a Rusko, následované Čínou. I při výrazně menším finančním toku nelze největší pružnost v této oblasti upřít Rusku, což má své hlubší historické kořeny v soutěžení mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Pokud nebyl Sovětský svaz v některé oblasti schopen "držet krok", snažil se problém vyřešit ze zcela opačné strany, a to je částečně i případ satelitního průzkumu, satelitního spojení a satelitního navádění.

Podle posledních zpráv z Ruska plánují ruské ozbrojené síly v období následujícího státního zbrojního programu na léta 2018 až 2027 dokončit vývoj a zavést několik typů protisatelitních zbraní, což určitě způsobí u případných protivníků ne jedno bolení hlavy. Hovořit se zatím začíná o dvou pozemních typech, které nesou jména Rudolf a Tirada-2S.

Systém Rudolf je klasifikován jako raketový mobilní úderný protisatelitní komplex. Ten bude s největší pravděpodobností určen proti průzkumným družicím na nízkých oběžných drahách.

Druhý z uvedených systémů -  Tirada-2S, patří do zcela jiné skupiny. Jde o mobilní komplex radioelektronického ničení komunikačních satelitů, a jeho úkolem nebude něco fyzicky likvidovat, ale učinit to zcela nefunkčním bezcenným kusem na oběžné dráze.

Masivnější nástup protisatelitních zbraní určitě vyvolá vlnu zvýšeného zájmu o technická protiopatření, ale možná přinutí armády i více cvičit za podmínek dávno minulých. Militarybox, CC BY-SA

                                                            ilustrační obrázek (NASA)
 

 

Diskusní téma: Rudolf a Tirada-2S - bolehlav pro protivníky Ruska

Datum: 01.12.2017

Vložil: Alex

Titulek: antisat

Na Rusech obdivuji jejich schopnost improvizovat a vymýšlet zajímavá řešení. Obdivuhodný je jejich obrovský posun v oblasti radioelektronického boje, což teď určitě potvrdí i systém Tirada-2S. Škoda, že těmto věcem příliš nerozumím, ale představa, že se někdo totálně závislý na elektronice musí vrátit k praporkům a kouři je děsivá.

Datum: 14.02.2019

Vložil: slavek

Titulek: Re: antisat

Nevím proč se neustále podceňují ruské zbraně . Sloužil jsem u REB , a ještě dnes tyto mašiny jsou ve službách naší armády , jediné vylepšení je v tom že je tam počítač a to vše .
Ale je pravda aby tyto systémy byly funkční , tak navazují jeden na druhý . A to je již složitá věc , pro ty co jsou v operačním středisku

Datum: 01.12.2017

Vložil: ---

Titulek: Americký režim

Pro boj s brutálním americkým režimem jsou bohužel takové zbraně potřebné jak sůll ,, BRAVO ROSSIA...

Datum: 01.12.2017

Vložil: jsk1

Titulek: Všechno jen ruské lži,

stejné jako v případě Su57..kde je mu konec?
Jen propaganda, nic víc....

Datum: 01.12.2017

Vložil: Barack Ohava

Titulek: Re: Všechno jen ruské lži,

Nestekej se at ti nepraskne aorta to by byl tvuj konec , a pro nás ostatní,, zdoj zábavy s tvojich příspěvku...

Datum: 01.12.2017

Vložil: Alex

Titulek: Re: Všechno jen ruské lži,

Su-57 je konec? Zajímavá zpráva, kterou jsem nezaznamenal.

Datum: 03.12.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Všechno jen ruské lži,

Su-57 je konec akurát v tvojích vlhkých snoch ;-)
Rusi boli sú a vždy budú boľavým klincom v zadku Fašingtonu a je to len dobre...zvykaj si! :-D hahaha

Datum: 01.12.2017

Vložil: feri

Titulek: tirada

na akom principe by Tirada mala fungovat? nieco ako sustredeny elektromagneticky impulz, ktory by "zapiekol" elektroniku v druzici alebo by fungovala na inom principe?

Záznamy: 1 - 8 ze 8

Vyhledávání