internetový armádní magazín

Ruské námořnictvo řeší otázku pohonu svých lodí

06.07.2016 18:20

Ruské vojenské námořnictvo (VMF) uvažuje o vybavení všech lodí nové generace 1. až 2. velikostního stupně (fregaty a větší) jaderným pohonem. Vývoj a výroba pohonů tohoto typu je totiž v Rusku na vysoké úrovni a je zcela nezávislá na dodávkách komponentů ze zahraničí.

Podle úvah by měla být vytvořena řada unifikovaných jaderných pohonných systémů pro hladinové lodě o výtlaku 4000 až 80000 tun (nebo i více) a výkonu od 40 do 200 megawattů. Moderní reaktory požadovaného výkonu má Rusko v současnosti již k dispozici nebo jsou v pokročilém stádiu vývoje. Vzhledem k faktu, že VMF plánuje převzít v příštích dvaceti letech asi 40 lodí 1. až 2. velikostního stupně, neměla by být výroba jejich pohonných systémů pro současné výrobní kapacity nijak obtížná. 

Lodě 3. až 4. velikostního stupně (korvety, hlídkové lodě a menší) mohou být vybaveny dieselovými pohonnými jednotkami (ty mohou být současně použity jako pomocné jednotky u velkých lodí), jejichž výroba v Rusku již běží.

Veškeré ruské úvahy o nových pohonech lodí jsou zapříčiněné rozpaden vztahů s Ukrajinou, kde bylo za dob Sovětského svazu výrazně investováno do rozvoje výroby plynových turbín. Tyto turbíny ruskému vojenskému námořnictvu nyní chybí a musí se s tímto problémem co nejrychleji vyrovnat.

Široké zavedení pohonných jednotek s jadernými reaktory u větších hladinových plavidel je řadou námořních odborníků vnímáno velmi pozitivně. Důvodem je pohled do budoucnosti, která bude spojena se zavedením nových v současnosti připravovaných elektromagnetických a laserových zbraní. Tyto zbraně budou pochopitelně potřebovat velmi silné zdroje elektrické energie a vyvstane otázka jak je zajistit. Militarybox, CC BY-SA

                                    moderní ruská fregata Admirál Gorškov (Projekt 22350)

                                                          (foto: Leo1 / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: Ruské námořnictvo řeší otázku pohonu svých lodí

Datum: 06.07.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: jaderné pohony

Z určitého pohledu rozhodně dobré řešení. Horší bude domyslet, co budou s těmi reaktory za padesát let dělat.

Datum: 06.07.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: jaderné pohony

Máš pravdu, po skončení životnosti každého plavidla zde bude určitý problém. To co vidím na ruských zámyslech také trošku problematické, je případný export jejich lodí. Lodě s jaderným pohonem nebudou pro některé zákazníky přijatelné, takže export to úplně znemožní, nebo budou muset Rusové připravit i nejadernou exportní alternativu, což loď prodraží.

Datum: 07.07.2016

Vložil: olda

Titulek: Re: jaderné pohony

Nejspíše to co nyní dělají s reaktory vyřazených sovětských ponorek. Počet ponorek v současnosti významně poklesl oproti sovětským časům, takže pár reaktorů navíc z hladinových lodí námořnictva a ledoborců ruské atomové flotily by nesehrálo významnější zátěž pro technologii likvidace. Samozřejmě vždy je tu nějaké riziko, ale to je i v Temelíně či Dukovanech. Atomové námořnictvo by přece jen VMF vyhouplo na jiný level, a stalo by se tvrdým oříškem pro naprosto kohokoliv.

Datum: 06.07.2016

Vložil: Josef Vyskočil

Titulek: bravo

Bravo ,BRAVISIMO RUSSSIA::

Datum: 06.07.2016

Vložil: Vašek havel..

Titulek: zločinec OBAMA...

Další těžká rána zločinnému režimu BARACKA OHAVY...

Datum: 06.07.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: zločinec OBAMA...

Václave, s těmi ranami režimu BARACKA OHAVY, to tu už bylo. Chtělo by to vymyslet nějakou jinou hlášku. To, že se Rusové dokáží obejít bez ukrajinských turbínových motorů Američany určitě netěší, protože rozkmotření s Rusy Ukrajincům našeptali právě oni, a slibovali si od toho podstatně více. Rozhodně to však není pro Američany žádná těžká rána, to si musíme přiznat.

Vyhledávání