internetový armádní magazín

Rusko přijme do výzbroje novou mobilní strategickou raketu v příštím roce

11.05.2016 10:35

Podle informací ruského ministerstva obrany přijmou ruské ozbrojené síly do své výzbroje nový typ mobilní strategické rakety RS-26 Jars-M v roce 2017.

Nová strategická balistická střela, která byla dosud známá spíše pod jménem Rubež bude produkována pouze v mobilní verzi a bude určena k náhradě typu RS-12M Topol. 

RS-26 Jars-M je jednou z variant modernizace RS-24 Jars, která vznikla na základě RS-12M1 Topol-M. Střela ponese víceprvkové bojové zařízení, které bude obsahovat maximálně čtyři samostatné jaderné bojové hlavice.

Dosavadní testování RS-26 Jars-M (Rubež) vyvolává u některých amerických odborníků pochybnosti o uváděných charakteristikách střely, a tím také jejího správného zařazení. Střela by údajně měla být podle Američanů schopna zasahovat cíle na vzdálenostech menší než 5500 km, a tím porušovat smlouvu INF z roku 1987 o střelách středního dosahu.

Podle ruských údajů se v případě RS-26 Jars-M (Rubež) jedná o střelu mezikontinentální, jejíž minimální dolet je nad 5800 km. Militarybox, CC BY-SA

                                             RS-24 Jars (střelecké vozidlo 15U175M)

                                                   (foto: V. Kuzmin / CC BY-SA)

 

 

 

Diskusní téma: Rusko přijme do výzbroje novou mobilní strategickou raketu v příštím roce

Datum: 13.05.2016

Vložil: vombat

Titulek: A co byste za ty prachy koupili vy?

Malí noční SDI
No trochu to připomíná program hvězdných válek ,který měl uzbrojit SSSR. V malém. Snažili se přesvědčit SSSR že vyvíjí drahé kosmické protiraketové zbraně. Rusové to spolkli a nacpali do toho hrozně peněz. Např: Buran ,Energia, Vesmírná bitevní laserová stanice Skif…Američané v reálu pracovali hlavně na stealth technologiích B 2, F 22 atd…A ušetřili na rozdíl od SSSR. Tedy šlo v podstatě o ekonomickou válku. Jak to dopadlo víme…Nyní je ovšem na tom USA ekonomicky tak špatně že mu v budoucnu hrozí reálné ekonomické zhroucení(Dluh). Ovšem Rusko na tom taky není růžově. Investice do konvenčních zbraní je USA i Rusku k užitku. Ovšem jaderné zbraně a protizbraně jsou k ničemu! Nebudou totiž nikdy použity! Protože jestli ano. No schválně co byste dělali kdyby vám zbývala půlhodina života? Tedy technologické prostředky ekonomické války jsou použity ve chvíli kdy je to pro oba státy nevýhodné. Proč? Komu to slouží? Vojenskoprůmyslovému komplexu USA i Ruska. Nemůže být tato situace důsledkem lobingu VPK USA. Na který VPK Ruska s radostí reaguje? No sám nevím…Ale příjde mi to jako odpověd na známou otázku komu to slouží? (Pokud tedy odpověd že šílenci který touží po nukleárním holokaustu nebudeme brát jako rozumnou) Jak byste na tu otázku odpověděli vy pánové a dámy???

Datum: 12.05.2016

Vložil: Bors

Titulek: rakety

Američani svým drobným harašením s protiraketovou obranou provokují Rusy k větší aktivitě, takže dojdou brzy RS-26 Jars-M a RS-28 Sarmat nesoucí hyperzvuková manévrující tělesa a budeme opět o nějakou dobu zpět na prahu jaderné války. "Západ" si musí takového protivníka jako je Rusko "hýčkat" a "pěstovat", protože na co by bylo celé NATO a přebujelá zbrojařská mašinérie, kdyby nebylo silného nepřítele.

Datum: 12.05.2016

Vložil: jsk

Titulek: Re: rakety

Rusko není zer strany PRO USA nijak ohroženo, naopak se snaží získat výhodu nad USA. Ale to není pro slasbé Rusko moc chytré řšení, Obama nebude věčně prezidentem. Amíci se dlouho a váhavě rozjíždějí, ale pak to stojí zato..

Datum: 12.05.2016

Vložil: jsc

Titulek: Re: Re: rakety

Opět zatmění v podání jsk. Typický americký argument na, který někteří lidé skočí jak myš na špek. Pokud mají obě strany schopnost toho druhého zničit a není obrany, tak jsou síly vyrovnány, avšak ve chvíli, kdy jedna strana vybuduje účinnou obranu, tak se dostává do výrazné výhody. Její protirakety protivníka přímo neohrožují, ale dávají pocit určité naděje na vítězství. Na to se dá reagovat pouze tak, že se vybuduje také účinná obrana, a nebo se vyvinou systémy, které dokáží obranu překonat. Pro Rusko je vzhledem k postavení totálního obklíčení určitě výhodnější to druhé, a bude to zcela určitě i levnější.

Datum: 13.05.2016

Vložil: jsk

Titulek: Re: Re: Re: rakety

USA mají 27 antirabet GBI, toje nějaké ohrožtení? A rusové nemají žádné antirakety? Probhoa vzpamatujer ser a nepodléhej ruské agresivní propagandě!

Datum: 12.05.2016

Vložil: Bors

Titulek: Re: Re: rakety

Rusko není ze strany PRO USA přímo ohroženo, ale ohrožena je rovnováha. Nejtrapnější na celé věci je tvrzení, že PRO je určena k ochraně proti raketám Íránu a nejsmutnější pro Evropany to, že PRO určena pro ochranu Ameriky a Evropě může pouze uškodit.

Datum: 11.05.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Rakety

Technicky vzato, jsem obdivovatelem ruských mobilních balistických raket. Jsou to úžasné systémy. Jen doufám, že nebudou nikdy použity, protože bych chtěl zemřít jako starý, věkem sešlý muž v teplé posteli.

Datum: 11.05.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Rakety

Nápodobně :-)

Datum: 11.05.2016

Vložil: Alex

Titulek: Jars-M

Je potřeba zatleskat, protože je nutné držet rozdělený svět, aby neměl jednoho mocipána. Ve své podstatě jde však technicky stále jenom o vylepšování již něčeho existujícího a ne o úplně něco nového (tím je myšlena samotná raketa).

Datum: 12.05.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Jars-M

Zde se ovšem jedná o zcela novou raketu s novými bojovými možnostmi.

Datum: 12.05.2016

Vložil: blabla

Titulek: Re: Re: Jars-M

To ovšem z článku nevyplývá... Právě naopak.

Datum: 12.05.2016

Vložil: AusPow

Titulek: Re: Re: Jars-M

Domnívám se, a myslím, že i samotný článek Militaryboxu to částečně naznačuje, že zásadně nové bude jen ono koncové bojové zařízení, v němž budou spočívat i ty nové bojové možnosti. Přesnější informace však určitě nebudou jen tak brzy k dispozici, takže si zde budeme moci vyměňovat své názory jak chceme.

Datum: 12.05.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Jars-M

Naopak pánové! Nová raketa bude mít mnohem menši rozměry, vyrobena pomocí nových technologií a za použití nových materiálů. Bude výrazně lehčí a bude se přepravovat na mnohem menším podvozku! I systém navedení a obrany před protiraketovou obranou bude nový.

Jedná se o trochu jinou kategorii. Maximální dosah bude nižší, než u Topol-M a Jars. Opravdu průlomový je u ní právě ten minimální dosah, kterého jiné mezikontinentální rakety nejsou schopné dosáhnout a který dělá USA vrásky na čele...

Viz:

https://eurasia24.cz/vojenstvi/560-rs-26-rubez-znepokojeni-americanu-lze-pochopit-video

https://militaryrussia.ru/blog/topic-553.html

Datum: 12.05.2016

Vložil: AusPow

Titulek: Re: Re: Re: Jars-M

To směřuje k diskuzi o tom, jestli je to evoluce nebo revoluce. Kdyby bylo opravdu všechno jinak jak píšete, tak proč by šli do názvu Jars-M? Jasně, že o název úplně nejde a nic to úplně neřeší a neznamená, protože může jít o pouhý záměr vedoucí ke zmatení. Letoun Tu-22M také memá nic společného s Tu-22. Většina zdrojů však poukazuje na posloupnost a vazbu Topol-M - Jars - Jars-M.

Datum: 13.05.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: Re: Jars-M

A kdo mluví o názvu Jars-M? Militarybox?:-) Když já řeknu, že se nová raketa bude jmenovat červená karkulka, bude to důkaz, že se jedná o zcela novu raketu?:-)

RS-26 je opravdu zcela nová raketa! A to i koncepčně (bude se jednat o nejlehčí mezikontinentální raketu Ruska). Topol-M a Jars nemá nahrazovat, nýbrž doplňovat! Stejně tak se chystá nová těžká mezikontinentální raketa RS-28.

Datum: 13.05.2016

Vložil: AusPow

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Jars-M

I'm sorry, asi jsme si neporuměli. RS-26 je nová raketa, bude se jednat o nejlehčí mezikontinentální raketu Ruska a nebude nahrazovat Topol-M a Jars. Conformity

Záznamy: 1 - 16 ze 16

Vyhledávání