internetový armádní magazín

Saab odložil první let nové verze Gripenu

25.11.2016 14:55

Švédská firma Saab se rozhodla odložit první let nového víceúčelového bojového letounu JAS-39E Gripen. Odklad, jehož uváděnou příčinou je nutnost zlepšení a rozšíření schopností programového vybavení bude v délce asi šesti měsíců. Původně byl první let prototypu nového Gripenu (39-8) naplánován na konec letošního roku, nyní se však předpokládá jeho realizace až v druhém čtvrtlení roku 2017.

Software letounu známý jako DO-178C nebo také DIMA (Distributed Integrated Modular Avionics), má být vylepšen tak, aby operátoři mohli rychleji a úsporněji provádět jeho modernizace. Provozovatelé budou také schopni sami integrovat nové typy leteckých zbraní.

V současné době jsou u firmy Saab stavěny další dva prototypy (39-9 a 39-10) nového Gripenu, a také první letoun brazilské verze. Švédské vojenské letectvo má zatím v úmyslu koupit asi šedesát jednomístných Gripenů nové generace (verze E), letectvo Brazílie pak asi osmadvacet jednomístných a osm dvoumístných (verze F).

Firma Saab momentálně nabízí nové Gripeny verzí E a F zemím jako Belgie nebo Kolumbie, starší Gripeny verzí C a D pak Slovensku, Bulharsku a Botswaně. Militarybox, CC BY-SA

                                                              Saab JAS-39E Gripen

                                                               (foto: Saab / CC 0)

 

Diskusní téma: Saab odložil první let nové verze Gripenu

Datum: 25.11.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Jas-39E/F Gripen...

...je dle mého názoru i ideální nástupce našich Gripenů verze C/D po skončení jejich pronájmu. V poměru cena-provozní náklady/výkon nevidím "na západě" nic lepšího.

(upraveno redakcí)

Datum: 04.12.2016

Vložil: Přemek

Titulek: Re: Jas-39E/F Gripen...

Naprostý souhlas. Gripeny je nutno chápat nikoli jako reálný prostředek pro dominanci v malém národním vzdušném prostoru, ale jako vysoce ekonomicky efektivní letoun k udržovacímu výcviku a běžné hotovostní službě do doby, dokud nebude jasné, které špičkové stroje strategicky vybrat a provozovat. Pro současnost jsou Gripeny suverénně nejvýhodnější stíhací platformou pro ČR.

Datum: 25.11.2016

Vložil: alexa123

Titulek: .

... starší Gripeny verzí C a D pak Slovensku, ... a Botswaně.

To sme sa teda ocitli v peknej spoločnosti.

Datum: 25.11.2016

Vložil: JiriR

Titulek: Re: .

:-) mate pravdu: jste spolu s nami druha liga. Ze dvou.

Datum: 27.11.2016

Vložil: cvrček

Titulek: Re: Re: Re: .

Jo jasně... možná dneska ty staré olétané nemodernizované podobě jako jeho západáckej vrstevník F-16. Ale ve své době ani náhodou. A dnes klidně mohla existovat i multifunkční verze s vektorem tahu alá MiG-35 což není nic jiného než modernizovaná 29.

Datum: 30.11.2016

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re: .

Vždyť ho používají jen rozvojové země a i Rusko se orientovalo na Su-27. Tvrdit, že supermoderní éro jako Gripen je pro rozvojové země a zároveň vyzdvihovat Mig-29 je prostě nonsens.
F-16 létá v USA, Holandsku, Dánsku, Norsku, Itálii, Izraeli, bohatých arabských emirátech, Turecku, Koreji, vylepšené kopie v Japonsku...

Datum: 04.12.2016

Vložil: Přemek

Titulek: Re: .

Může se to tak jevit, ale co je podstatné - platit horentní sumy ze státního rozpočtu za špičkové stíhače dnes 5. generace a ekonomicky se tak ruinovat nebo při relativně nízkých výdajích platit byť i starší Gripeny, které si své odslouží a udrží nezbytné pilotní návyky?

Vyhledávání

 

 

 

army shop E-ARMY Liberec