internetový armádní magazín

Saúdská Arábie asi koupí ruské protiletadlové systémy S-400 Triumf

06.10.2017 11:35

Rusko a Saúdská Arábie se v zásadě dohodly na saúdskoarabském nákupu ruských pokročilých protiletadlových raketových systémů S-400 Triumf. Saúdská Arábie v Rusku také pravděpodobně pořídí těžké plamenometné raketomety TOS-1A, protitankové řízené střely Kornet-EM, 30mm automatické granátomety AGS-30 a výrobní linku a technologie na útočné pušky Kalašnikov AK-103 ráže 7,62x39 mm - vše za celkovou částku přesahující 3 miliardy dolarů. Jedná se všechno o výsledky první návštěvy saúdskoarabského krále Salmana bin Abdul-Aziz Al Sauda v Rusku a společného jednání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Podrobnosti saúdskoarabských zbrojních nákupů v Rusku mají být podle zveřejněných informací projednány na schůzi mezivládní komise pro vojensko-technickou spolupráci, která je plánována na konec října.

Pokud se strany dohodnou na podmínkách a podepíší závazné smlouvy, stane se Saúdská Arábie třetí cizí zemí, která bude vyzbrojena systémy S-400. Prvním zákazníkem byla Čína a druhým Turecko. Peking začne přijímat systémy S-400 v roce 2018, Ankara pak po roce 2019. Výroba systémů pro Rijád začne poté, co ruská obchodní společnost Rosoboronexport obdrží dohodnutou finanční zálohu. Podle pozorovatelů má nyní předjednaný obchod velkou šanci na realizaci, protože saúdskoarabský král je mu nakloněn, a jeho slovo má větší váhu než výsledky dlouhodobých jednání.

Rusko a Saúdská Arábie se dohodly na prohlubování spolupráce i v jiných, nevojenských oblastech. Půjde např. o obchod s obilím, s ropou nebo o kosmické projekty. Militarybox

                                                                  S-400 Triumf
                                                      (foto: Sokolrus / CC BY-SA)
 

Diskusní téma: Saúdská Arábie asi koupí ruské protiletadlové systémy S-400 Triumf

Datum: 09.10.2017

Vložil: Arten

Titulek: Re: Re: ??

Tak isteže viac systémov je výhodou, ale v kontexte PAC2+PAC3+THAAD je pridaná hodnota S-400 kde?
Druhá vec - americké systémy asi vzájomnú fúziu dát vedia. Zapojiť S-400 do "patřičně fungující jednotnou síť řízení" je fakticky vytvorenie nového C3I systému PVO. To si nezaplatí ani Saudská Arábia...

Datum: 11.10.2017

Vložil: feri

Titulek: Re: Re: Re: ??

no mozno len sejkov chytila nakupna horucka bez toho aby riadne premysleli ako zlucia US techniku s Ruskou, pripadne budu mat "dvojite" pokrytie PVO.

Datum: 06.10.2017

Vložil: čtenář

Titulek: A co Indie?

Neměl S-400 jít i do Indie?

Datum: 06.10.2017

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: A co Indie?

Pokud je nám známo, tak jednání s Indií zatím nepokročila. Každopádně Indové budou v pořadí na S-400 již jen maximálně čtvrtí.

Datum: 06.10.2017

Vložil: čtenář

Titulek: Re: Re: A co Indie?

Díky.

Vyhledávání