internetový armádní magazín

Sliz jako pancéřování

25.01.2017 16:50

Vědci vědeckého výzkumného centra amerického námořnictva (U.S. Navy) připravili nový typ ochranného materiálu, který je údajně až desetrát silnější než ocel. Podle zveřejněných informací se pracovníkům Scientific Center Naval Surface Warfare (NSWC) podařilo úspěšně systetizovat elastický materiál na základě slizu (proteinu) pacifických sliznatek. Tito tvorové dokáží přeměňovat vodu na sliz s vysokou elasticitou a velkou pevností.

Sliz sliznatek je jeden z nejunikátnějších biomateriálů známých vědě. Americké námořnictvo bude s jeho pomocí schopno převést během několika sekund vodu do pevného materiálu, který bude chránit lodě nebo lidi. Pevnost slizu se může porovnávat s pavoučím hedvábím a jeho mechanické vlastnosti jsou srovnatelné s kevlarem.

Výhodou hlenu je, že se jedná o přírodní zcela obnovitelný materiál, který lze nahradit syntetickým na bázi ropy. Sliz může být využíván v balistické ochraně, ochraně lodí, ochraně potápěčů, nebo dokonce jako sprej proti žralokům. Militarybox, CC BY-SA

                                                              sliz sliznatky pacifické

                                                              (foto: U.S. Navy / PD)

 

Diskusní téma: Sliz jako pancéřování

Datum: 18.10.2019

Vložil: Lukáš

Titulek: omg wtf wow

hustý

Vyhledávání