internetový armádní magazín

Spolupráce Japonska a Británie při vývoji střel pro letouny F-35

29.11.2017 14:35

Japonsko a Velká Británie se dohodly na společném programu vývoje nové letecké protiletadlové řízené střely. V rámci společného projektu se plánuje vytvoření střely zcela nové generace, která bude schopná ničit různé typy vzdušných cílů. Jako základu pro vývoj bude použito evropské střely Meteor od společnosti BMDA. Japonská společnost Mitsubishi Electric vyvine pro střelu novou aktivní radiolokační naváděcí hlavici.

První testy japonsko-britské novinky jsou naplánovány na rok 2023. Partneři teprve na základě výsledků testů rozhodnou, zda střela půjde do sériové výroby. Nová japonsko-britská protiledlová řízená střela se má dostat do výzbroje nejnovějších bojových letounů F-35 Lightning II, které Japonsko koupí pro své letecké síly. Kromě toho partneři předpokládají vývoz nových střel do dalších zemí, což má snížit náklady na výrobu.

MBDA Meteor je řízená střela s prodlouženým dosahem vybavená aktivní radarovou hlavicí. Střela má ramjetový letový motor, který umožňuje udržet vysokou rychlost letu po celé trajektorii. Střela Meteor byla vyvíjená společností MBDA od roku 1997 pro pro letouny Gripen, Typhoon a Rafale leteckých sil Francie, Velké Británie, Švédska, Německa, Španělska a Itálie. První Meteory byly přijaty švédským letectvem v roce 2016. Militarybox, CC BY-SA

                                                               řízená střela Meteor

                                                              (foto: ILA-boy / PD)

 

 

Diskusní téma: Spolupráce Japonska a Británie při vývoji střel pro letouny F-35

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání