internetový armádní magazín

Starší americká bojová letadla dostanou laserový obranný systém

26.08.2016 13:25

Americká společnost Northrop Grumman získala kontrakt od velení amerických ozbrojených sil ve výši 39,3 milionu dolarů na vývoj aktivního laserového obranného systému pro bojové letouny amerického vojenského letectva (U.S. Air Force). Systém je prozatím označován jako SHiELD a podle kontraktu by měl být dokončen do konce srpna roku 2021.

Zveřejněné informace uvádějí, že laserový obranný systém by měl být montován na bojové letouny amerického vojenského letectva čtvrté generace, jako jsou F-15 Eagle / Strike Eagle a F-16 Fighting Falcon, u kterých by měl výrazně zvýšit ochranu ve vzduchu proti přilétajícím střelám. Letouny páté generace F-22A Raptor a F-35 Lightning II tímto systémem nemají být vybaveny, aby nedošlo ke znehodnocení jejich vlastností stealth (?). Aktivní laserový obranný systém bude totiž uložen v kontejneru zavěšovaném pod letoun. Militarybox, CC BY-SA

                                                                      F-15C Eagle

                                                                 (foto: USAF / PD)

 

 

Diskusní téma: Starší americká bojová letadla dostanou laserový obranný systém

Datum: 29.08.2016

Vložil: Jarda

Titulek: F-22

Studená válka skončila ale hrozba F-22 zůstala. Tak k uklidnění sovětů museli zastavit výrobu těchto letadel.

Datum: 26.08.2016

Vložil: Sd

Titulek: YF-23 jako vzor co hozahodilii ti hloupí

Černá vdova podle mě byl správný letoun pro moderní válčení. Myslím že právě tento koncept má být využit pro PAKFA.
Černá vdova měla větší dolet a horší manévrové schopnosti, lepší stealth, byla větší- možnost zástavby výkonnějších systémů a byla větší- více paliva atd.

Tento letoun měl spíše sloužit jako platforma pro senzory a zbraně dlouhého dosahu.
F-22 je studenoválečné letadlo a taky na to doplatil...je to spíše letoun pro ochranu regionů, nikoliv ,,globální stíhač"
Černá vdova mohla sloužit i jako interceptor nebo bombardér poku ny se rozvíjela.
F-22 je spíše na ten Doghfight v moderním pojetí.

Tak trochu přemýšlím, jestli se pakfa v ruskem letectvu nechystá na tuto roli.
Dolet ma velký, senzory na velké vzdálenosti také, střely pro extrémně velký dosah už existují a moderní se vyvíjejí. Proti pozemním cílům se výhradně bude používat speciál Su-34.
Také by mohl vzniknout na Pakfa interceptor, ikdyž někté schopnosti tohoto druhu už pakfa má. Určitě může suplovat interceptory...

Datum: 26.08.2016

Vložil: Sd

Titulek: To je mazec

Víte, četl jsem o Pakfa: první věc mě udivilo, že seriová verze letounu PAKFA počítá s podvěsným kontejnerem pro navádění vysoce přesných protizemních zbraní, což vnímám jako krok zpět a spíše dotažení tech. 4 gen.
Nicméně první sériové stroje nejspíše nebudou disponovat novým motorem produkt 30 /otázka, je tento motor v kritériích pro letoun 5.gen?Nevím/ a tak tento letoun považuji za 4+++ , tím pádem střelecký kontejner je v celku pochopitelný a nejspíše jen pro Export.
Rusové na PAKFA moc nespěchají- letadel podobné kategorie mají dost a není problém je vyrobit, třeba Su-35S/M.Navíc chtějí mít letoun kompletně dotažený jak se na letoun 5. Gen sluší. Proto si myslím,že Pakfa, jak ho zatím známe bude sloužit spíše dříve v zahraničí a poté dotažená verze s novými motory 3 třídy a bez střeleckých kontejnerů s hyperzvukovými střelami krátkého i dlouhého dosahu v Rusku hluboko po roce 2025-30-40.
Další věc: pro PakFa se prý perspektivně počítá i se střelami krátkého dosahu- což je normální, ale tyto nové střely nemají primárně sloužit k ničení letadel...údajně se pracuje nebo bude pracovat na nové generaci proti-raketových střel, což Pakfa využije v obranně proti přilézajícím raketám. Bude se jednat o vysoce manévrovou střelu s možností vysokého přetížení a možná i hyperzvukovou- nejspíše s vlastním radarem - možná AESA.
Říkám si pokud to funguje na zemi,třeba Irondome nebo MML, může to fungovat i ve vzduchu.
Také mě napadá jestli je možné využívat letecké kanóny proti přilézajícím střelám.
Rusové vsadí na protiraketovou obranu využívající antirakety.
Myslím, že je to správně. Rakety krátkého dosahu vnímám jako něco, co zde nemá co dělat. Superdrahé a špičkové letouny se přeci nemohou postřelovat na krátké vzdálenosti.
Rusové si myslím že našli adekvát využití raket krátkého dosahu.
Letecké kanóny by také mohly získat větší prostor, nyní je to spíše poslední obrana, neli jen psychická pro piloty.


Usa jde cestou laseru.
Je velmi zajímavé že Amíci počítají nadále s F-15 -Raptorů postavili málo a F35 -F15 určitě nenahradí.
Myslím že to udělali špatně. V minulosti jim chyběl super letoun stealth, tak ho postavili, ale v malém množství. Potom chtěli i lehký stíhač stealth tak ho teď staví. Ale opět jim chybí ten super letoun...Nástupce F-22 bude kdoví kdy a linka na F-22 se určitě nerozjede.
Pokud nepostaví dostatečné množství F35 budou pořád řešit ten stejný začarovaný kruch. Pořád něco nebude a pořád se něco bude vyvíjet. Říkám si jestli to třeba není cílem lobbystů.

Datum: 27.08.2016

Vložil: Tommy

Titulek: Re: To je mazec

Tak kdyby je tlačila bota, můžou z fleku zadat výrobu Silent Eaglu, který se vyrovná všem těm Su- kdo ví co. Zatím je ale zjevně bota netlačí a vystačí si s modernizaci stávající flotily F-15.

Datum: 27.08.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: To je mazec

Také si myslím. Příštích 20 let můžou být USA v klidu. Mocnější letectvo mít určitě nikdo nebude.

Datum: 28.08.2016

Vložil: Sd

Titulek: Re: Re: Re: To je mazec

To asi není...

Datum: 28.08.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: Re: Re: To je mazec

Nemyslím si, protože Čína je potenciálně více v popředí, než často uváděné Rusko. Myslím si, že dokonce již nyní působí z hlediska konvečního konfliktu, jako schopnější protivník.

Datum: 29.08.2016

Vložil: Sd

Titulek: Re: Re: Re: Re: To je mazec

Co to je za blnost.
Rusko má relativně nové vyvinuté tech. z dob SSSR, které úspěšně rozvíjí a buduje A2AD zóny pomocí velmi sofistikovaných dělostřeleckých systémů/raketových, pvo systemu a pomalu rozvíjí nové tankové, letecké i robotické platformy...Navíc má dost nukleárních zbraní i moderní mobilní.
Čína je není ani na úrovni 90 let. Mají sice nějaké technologie ale nemají kvalitní výrobní tech a zbrojní průmysl je tak max. určen pro země třetího světa.
Jedině kde Čína je braná jako rival, se často uvádí námořnictvo- to je ale velký omyl, sice čína zdokonaluje své jednotky, ale třeba jen zvětšije velikost nebo kopíruje zaběhlé tech. a zo ještě špatně, tech. vyspělost plavidel je na velmi špatné úrovni nebo nejsou systémy komplexní..př. mají sice radar ale ostatní věci jsou o řád níže, Čína se snaží chrlit jednu loď za druhou, ale vždy zde něco chybí nebo je degradováno.
Čínské námořnictvo může s hrdostí ukazovat svou sílu v zemích třetího světa tam je bůh.

Usa neberou čínu jako hroznu nyní...vytvářejí predikci vývoje pro Čínu, kde by mohla být za 20 let a tím straší pokitiky atd. Stále nepočítá že i USA/EU bude za 20 jinde než je dnes.
Kdyby přišlo na námořní boj, ty čínské papírové draky by shořely ja papír.
Zcela mimo mísu...

Datum: 29.08.2016

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: To je mazec

K tomu viz Velká Británie vs. Japonsko na moři mezi válkami. Japonci začínali jako učedník a během 20 let svého mistra zcela překonali. Rusko už jen těží z nastřádaného potenciálu ze sovětské éry. Čína je skutečnou velmocí, protože má reálnou ekonomickou i průmyslovou základnu.
Konec konců, Rusové také začínali licenční výrobou či prostým kopírováním prakticky všeho.

Datum: 30.08.2016

Vložil: Blabla

Titulek: Re: To je mazec

Ty woe, co bereš?

Vyhledávání

 

 

 

 

 

aerosim.cz-banner-250x250-foto.png