internetový armádní magazín

Systém Sosna-R přijme ruská armáda v druhé polovině roku

16.01.2016 22:20

Ruská armáda v druhé polovině letošního roku přijme do své výzbroje nový samohybný protiletadlový raketový systém Sosna-R. Tento systém je určen k náhradě zastaralých, ale velmi známých a velmi rozšířených komplexů Strela-10 všech modifikací, které slouží již od sedmdesátých let minulého století.

Nový systém Sosna-R má být zatím instalován, stejně jako tomu bylo u starého Strela-10, na pásové podvozky transportérů MT-LB. Místo čtyř tepelně naváděných raket 9M333 s dálkovým dosahem asi 5 km však Sosna-R nese dvanáct vysokorychlostních střel typu 9M337, které jsou naváděné pomocí laserového paprsku a mají dálkový dosah asi 10 km a výškový do 5 km. Střely jsou uložené v samostatných válcových 2,4 m dlouhých kontejnerech a namontovány ve dvou samostatných blocích po šesti na společné otočné základně spolu s optoelektronickými soustavami detekce, sledování a navádění.

Systém Sosna-R se má vyznačovat vysokou odoností proti všem typům rušení a být schopen ničit nejen klasické letouny a vrtulníky, ale i všechny typy dronů a  přilétající munici.

Maximální rychlost sřely 9M337 by měla být podle zveřejněných údajů asi 900 m/s a při této rychlosti by měla být schopna manévrovat s přetížením až 40 G. Střela nese bojovou hlavici o hmotnosti 6,9 kg. Militarybox, CC BY-SA

                                                                    model systému Sosna-R

                                                              (foto: Small U Later / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: Systém Sosna-R přijme ruská armáda v druhé polovině roku

Datum: 22.01.2016

Vložil: bog

Titulek: Pancir, Tor, Buk

Aký zmysel ma Tor v tejto trojici systémov?
Poprípade mohol by niekto znalý problematiky stručne objasniť ktorý z ruských PVO zriadení na čo je určený?

Datum: 26.01.2016

Vložil: Michal

Titulek: Re: Pancir, Tor, Buk

Podle dostřelu (dálka, výška) od nejmenšího po největší TOR, PANTSIR, BUK. TOR může ideálně doplňovat systém PANTSIR, který nemůže postihnout všechny cíle na obloze například malorozměrové bezpilotníky, vysoce manévrující objekty nebo i padající pumu vypuštěnou z letadla.

Datum: 20.01.2016

Vložil: Juno

Titulek: Sosna

Jak to bude s podvozky? Budou vyrobeny nové MT-LB?

Datum: 20.01.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Sosna

Podle dostupných informací pravděpodobně ne. Budou využity staré MT-LB nahrazovaných systémů Strela, které budou pouze modernizovány. Později budou použity podvozky Kurganěc-25.

Datum: 18.01.2016

Vložil: Pospa

Titulek: Jen na letadla?

Jenom mě tak napadlo - pokud jsou rakety naváděny laserem:
a) jak to bude s použitelností systému při zhoršeném počasí?
b) bude dostatečně efektivní proti zcela černému letadlu?
c) lze ho použít i proti pozemní technice, např. lehce pancéřovaná vozidla? (Pokud to funguje systémem "Kam posvítím, tam letí raketa" tak by to mělo jít)
Dík za odpovědi :-)

Datum: 18.01.2016

Vložil: Michal

Titulek: Re: Jen na letadla?

a) má možnost si přepínat mezi TV kanálem (třeba slunečno, pěkně) nebo infra kanálem (tma, zataženo)
b) buď bude vidět (TV kanál) nebo bude dělat tepelnou stopu (infra kanál)
c) dřívější sovětské protiletadlové rakety byly uzpůsobeny i na střelbu proti pozemním cílům (už nevím, které...Volchov, Něva ???). Třeba může. :-)

Orientační parametry:
Na cíl parametru helikoptéra (100 m/s) může působit 10 km dálka a 5 km výška, cíl křižující střela (250 m/s) 10 km dálka a 4,5 km výška a na cíl stíhačka (300 m/s) 10 km dálka a 3,7 km výška.

Datum: 18.01.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Jen na letadla?

a) se zhoršujícím se počasím a zadýmením terénu speciálními protilaserovými dýmy se bude použitelnost zhoršovat, jak moc to bude, nelze přesně odpovědět bez přesných znalostí o systému

b) barva cíle nijak neovliňuje schopnost navedení, střela je naváděna pomocí laserového paprsku systémem označovaným "Beam Riding", střela se automaticky udržuje uprostřed vyzařovaného paprku a na jeho odrazu od cíle vůbec nezáleží,

c) systém lze použít i proti pozemním cílům - jak bylo uvedeno - "Kam posvítím, tam letí raketa"

Datum: 17.01.2016

Vložil: David

Titulek: Sosna-R

Systém Sosna považuji za velice vydařený, výkony těchto relativně malých raket jsou opravdu pozoruhodné. Ale - trochu mi to připomíná nedávnou debatu o systému Buk. Vím, že někteří zdejší diskutéři se mnou nebudou souhlasit, ale i přes své výkony mi systém Sosna pro ruskou armádu připadá nadbytečný. Vždyť zhruba stejné a v některých případech lepší parametry má systém Pancyr. Jeho výroba je přitom slušně rozjetá, má nízkou jednotkovou cenu, je již dostatečně vykoušený. Prostě mi připadá jako nadbytečné mít dva systémy o podobných, byť ne shodných kvalitách a raději bych šel cestou celkového zjednodušení struktury PVO.
Ale pro celou řadu jiných armád by Sosna mohla být velice dobrým řešením

Datum: 17.01.2016

Vložil: Oskar

Titulek: Re: Sosna-R

S Pancirem nejde porovnávat, je to pasivní systém

Datum: 17.01.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Sosna-R

Jsem si vědom rozdílů mezi oběma systémy. Přesto ona struktura PVO mi připadá jako až příliš rozmanitá. Pravda, to vždy byla ruská, resp. sovětská specialita

Datum: 17.01.2016

Vložil: Michal

Titulek: Re: Sosna-R

Sosnu bych viděl jako PVO PV na stupni prapor. Pantsir svými výkony spíše jako PVO PV na stupni pluk, brigáda a navíc Sosna jak tady bylo zmíněno je pasiv.

Datum: 17.01.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Sosna-R

Hm, souhlas. Jenže na té úrovni brigáda se podle mne hybridní Pancyry "tlučou" s dalšími, raketovými systémy. Je ale otázkou, co vyjde ze současné reformy OS RF. Domníval jsem se, že ruší pluky a přechází na brigádní strukturu. Jistě se to promítne i do PVO

Datum: 17.01.2016

Vložil: Bors

Titulek: Re: Re: Re: Sosna-R

Někde jsem zaznamenal, že naopak přecházejí od brigád zpět k plukům (teď nevím u jakých vojsk). Ostatně jaký zásadní rozdíl ve struktuře je mezi brigádou a plukem? Není to jen hra se slovíčky? Ruská struktura PVO (množství systémů) se mi zdá zbytečně složitá. Kdyby se tedy aspoň někdy dopracovali do nějakého stanoveného cílového stavu, ale to asi nestane právě pro obrovskou rozmanitost, celkovou velikost PVO, nedostatek peněz a výrobních kapacit.

Záznamy: 1 - 13 ze 13

Vyhledávání