internetový armádní magazín

T-90MS - ideální tank pro Thajsko

21.01.2016 09:35

Pravděpodobnost, že Thajsko koupí ruské tanky T-90MS narůstá. Místní thajský tisk píše o T-90 jako o tanku, který je ideální pro tropické podmínky, a který může dramaticky zvýšit úroveň thajských obrněných jednotek.

V prosinci loňského roku navštívila thajská vojenská delegace ruskou společnost Uralvagonzavod, kde se mohla podrobně seznámit s T-90MS. Projevila zájem také o tank T-14 Armata, ale na jeho uvolnění na export se bude muset ještě nějakou dobu počkat.

                                                                                 T-90MS

                                                                (foto: Own work / CC BY-SA)

 

Thajská královská armáda hledá náhradu za zastaralé americké tanky M48A5 Patton již delší dobu. Pořízení nových tanků považuje za velmi naléhavou věc, protože sousední Kambodža nasadila u sporné hranice s Thajskem novější tanky čínské provenience. Problém mělo vyřešit pořízení cenově výhodných tanků Oplot-M na Ukrajině, ale s jejich dodávkami a kvalitou jsou potíže.

Podle thajského tisku jsou moderní západní tanky dobré pro válku v Evropě a čínské tanky jsou pouhou imitací těch ruských. Tanky řady T-90 jsou dobře vyzbrojené a jsou schopny efektivně pracovat v zasněžených stepích, prašných pouštích, tropických pralesech i horách Himalájí. Militarybox, CC BY-SA

 

 

Dřívější zpráva 6.1.2015 : Thajsko hledá náhradu za ukrajinské tanky Oplot-M

 

 

Diskusní téma: T-90MS - ideální tank pro Thajsko

Datum: 23.01.2016

Vložil: Sd

Titulek: jsi mimo nebo ruská propaganda

Nasaď si klapky s TTD a oficiálních informací.
Víš proč má T-90 více nábojů, protože posádka je za chvíli unavená v těchto nehorázných podmínkách, protože zaměřovací systémy a systémy velení a Digitální sítě nejsou zdaleka na konkurenční úrovni, protože zaměřovací a infra přístroje jsou dodávané exportní z Francie, Rusové nejsou schopni ani pořádné vyrobit, protože není schopen ani přesně mířit natož pak vést efektivní palbu.
Řízené střely má také proto, že je slabý co se týče rakčího času palbu, zaměření, přesnost, dohled ve špatných podmínkách.
Co se týče Západní logistiky a servisu, nemůžu přeci za to, že T-90 je šrot, který se modernizuje štětkou a barvou a kladivem. Západní výzbroj je natolik pokročila, že nároky na údržbu v poli jsou zanedbatelné a taky ekonomicky zvládnutelné,hold. Mají na mercedes a nemusí jezdit v Moskviču.
T-90 je přesilové tank v počtu, jinak je to šrot a nic víc, proto také se snaží vytvořit Armatu T-14, která by západní tanky darovala. Ale taky narazí na problém ceny... ve všech aspektech...Rusko na to ale bohužel nemá, jak technologicky, finančně,

Datum: 23.01.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: jsi mimo nebo ruská propaganda

Tak se mi zdá, že tady někdo propagandě totálně propadl, ale propagandě Made in the west. Prostory v ruských tancích jsou sice menší, ale tak nehorázné jak píšeš to zase není, jedině, že by jsi byl nějaký tlusťoch s 190 cm a víc. Pak by asi nebylo rozumné, aby jsi byl tankista, ale nejlépe nějaký ořezávač tužek ve vojenském výzkumáku, kde bádají nad optimálním prohnutím vojenské lžíce.
Abych tě vyvedl z omylu, žádný ruský tank nemá francouzský zaměřovač ani infrapřístroj, maximálně francouzský termovizor, a to není to samé. Rusové se rozhodli pro francouzské termovizory protože byly lepší než ty ruské, ale není to tak, že by vlastní neměli. Ostatně Francouzi jim je s radostí prodali, protože věděli, že to jsou pro ně snadno získané peníze. Rusové si svoje nedostatky v technologiích dobře uvědomují, a v řadě případů je dokáží obcházet naprosto jiným řešením.

Datum: 23.01.2016

Vložil: Bors

Titulek: Re: jsi mimo nebo ruská propaganda

A že nás tady neobdaruješ tedy nějakýma neoficiálníma, ale lepšíma informacema, když tu jsou ti s těma klapkama na očích. Prozraď nějaké ty neoficiální zdroje, ať tu může aspoň část lidí prozřít, nebo aspoň já. Hoď sem aspoň nějaké ty reakční časy, to by mě určitě zajímalo.

Datum: 24.01.2016

Vložil: Michal

Titulek: Re: jsi mimo nebo ruská propaganda

Vy opravdu nevite co pisete a ty perly co jste tady ted napsal v poslednim prispevku mluvi za vse. Motate pate pres devate a to Vase vysvetlovani, ze T-90 ma vice naboju, protoze posadka je drive unavena ??? Pouziva rizene strely, protoze je slaby na reakcni cas ??? Proste sama perla. Treba k poctu munice v tanku...pocet munice si stanovuje ne vyrobce, ale zadavatel, ktery si nadefinuje pozadavky na budouci tank nebo modernizaci.. PTRS vystrelovane z kanonu...urcite vite, ze rychlost techto strel je podstatne nizsi nez podkalibernich stre, ktere jsou ucinne do 2 500 m az 3 000 m tzn., ze na tuto dalku ma tank palebnou prevahu nad PTRS a nad tuto vzdalenost ma prevahu PTRS. PTRS u ruskych tanku maji dolet do 5 500 m a dolet se neustale prodluzuje ( ted uz i 8 000 m). Takze ted jsem Vam ukazal jakou hloupost jste napsal rizene strely spatny reakcni cas. Tyto PTRS vystrelovane z hlavne nejsou jen v ruskych teckach, ale jsou nebo budou instalovany do Leopardu, Merkavy atd.
A dalsi vyrazne nepresnosti, ktere jste tu opet napsal nebudu rozebirat.Zjistuji, ze je to ztrata casu

Datum: 22.01.2016

Vložil: Pepe

Titulek: T-90MS

Mají recht klucí thajští ušatí. Pro ně budou lepší lehčí a levnější ruské tanky. Nějaké velké nasazení tanků si v Thajsku stejně nedokážu moc představit. Jejich použití v tamních podmínkách bude trošku odlišné od našich evropských představ.

Datum: 22.01.2016

Vložil: sd

Titulek: vzpamatuj se

Tenhle tank se nemůže rovnat se Západními tanky.
Příklad. Vidíš modernizaci MS pro t-90, převážně zadní část věže, kde jsou uloženy náhradní náplně, náboje nejsou automaticky podávané, pokud tank potřebuje využít tuto zásobu, musí voják otevřít poklop, vyskočit na věž, běžet dozadu a manuálně podávat kusy munice veliteli, který stojí ve svém poklopu a ukládá je.
Je to dělená munice, takže se naběháš.
Termovizní systémy na velmi špatné úrovni, digitální bojiště, systémy velení, řízení, slabší pancíř...
Tento tank se zdaleka nemůže rovnat M1A2 SEPV2 Abrams nebo Leonardu 2A7+,popř Leonardu Revolution...
Tento tank vyniká malou hmotností, nízkou siluetou,
Abrams je stejně tak rychlý, i když těžší DU pancíř z Uranu, digitální bojiště, silné pancéřování,rychlost, pohodlí posádky, což je velmi důležitý faktor..o T-90 se ani nelze bavit... je to pojízdná rakev, málo místa, zátěž posádky... pro Thajsko je to dobré..jsou malý ...ale při výběru posádek, byl a je velké kritérium velikost-Rusy jsou menší, musí se vlést...
T-90 je šrot, který je zastaralý ...bez modernizace by si ho už nikdo nekoupil ani v Africe nebo v thajsku

Datum: 22.01.2016

Vložil: vašek havel

Titulek: Re: vzpamatuj se

vzpamatuj se sám píšeš totální kraviny ..

Datum: 22.01.2016

Vložil: Bors

Titulek: Re: vzpamatuj se

T-90MS je v globálu téměř srovnatelný s tanky M1A2 Abrams, AMX Leclerc nebo Leopard 2A5/A6 a určitě překonává Challenger 2, Ariete nebo všechny čínské tanky. Část náhradních náplní je uložena mimo bojový prostor, ale podle všech poznatků od konce 2.sv až po dnešek, drtivá většina tankových soubojů netrvala tak dlouho, aby tanky v jednom střetu spotřebovaly více než 30 kusů tankových nábojů - než k tomu došlo, byly tanky buď zničeny, nebo střet skončil a munice mohla být doplněna. T-90MS má v bojovém prostoru loženo více než 30 kusů kanónové munice.
T-90MS má nabíjecí automat dělené munice, který dokáže nabíjet dlouhodobě rychleji než člověk-nabíječ v tancích Abrams nebo Leopard. Automat se neunaví a může nabíjet rychle i za rychlejší jízdy terénem. U "západních" tanků něco takového patří pouze do říše snů a bájí. Situace uvniř tanku za jízdy terénem je úplně něco jiného, než ukazují idilické záběry na youtube při cvičných třelbách, kdy tank jede po rovné dráze střelnice. Může nastat porucha automatu, ale úplně stejně může nastat porucha podavače u Leopardu nebo Abramsu a výsledek je úplně stejný.
T-90MS může vystřelovat protitankové řízené střely s velkou pravděpodobností zásahu cíle, a to na vzdálenosti které výrazně překonávají dostřel tankových kanónů, takže si může držet soupeře daleko od těla. Již jen po trošku solidnějším zásahu takovou střelou bude jakýkoliv tank nebojeschoný, i kdyby jeho pancíř nebyl zcela probit.
T-90MS dokáže být s terénu velmi rychlý a disponuje na svoji velikost velmi solidní průchodností. Abrams může být taky rychlý, ale za cenu několikanásobně větší spotřeby paliva jeho plynové turbíny, která je v polních podmínkách neopravitelná. Všechny "západní" tanky potřebují podstatně silnější provozní zázemí než ty ruské.
Pokud si už vybrat nějaký "západní" tank, tak Leopard nebo Leclerc, rozhodně ne Abrams, jehož největší předností je asi nabubřelá klamavá reklama o neporazitelnosti, neprostřelitelnosti a nehořlavosti. Abrams je typickým příkladem americké lži, která se po stém opakování stává pravdou.

Datum: 29.09.2019

Vložil: Merlin

Titulek: Re: Re: vzpamatuj se

Plynová turbína je z části problém.Proto od ní Rusove ustoupili.

Datum: 23.01.2016

Vložil: Michal

Titulek: Re: vzpamatuj se

A proč by se nemohl srovnávat?
Uvnitř T-90 MS je uloženo celkem 32 nábojů i s nábojkama. 22 ks je uloženo v chráněném karuselu a jsou ihned k použití (kadence střelby je 8 ran/min). Zbylých 10 ks je rozmístěno v ochranných schránkách různě v korbě (tak jako v tanku Leopard 2, Leclerc, Challenger). Zbytek (8 ks) je v muničním boxu za věží. Pokud vystřílí vše co má uloženo v karuselu, tak provede vyjetí z boje, kde si pak karusel dobije střelami ze schránek v korbě nebo z muničního boxu za věží. U tanku Leopard je to řešeno, že střelec má k okamžité dispozici 15 ks nábojů (přesné číslo si už nepamatuji), když to vystřílí, tak tank provede vyjetí z boje, následně střelec musí otočit věž do "třetí hodiny", aby se osádka dostala k munici, která je uložena v korbě nalevo vedle řidiče a provede si nabití muničního boxu v zádi věže.
Slabý termovizní systém, systém velení a řízení, slabší pancíř a ty další věci, které tu zmiňujete jako negativa - v tomto jste totálně mimo mísu a rozebírat proč nebudu, protože by to tady bylo na dlouho.
Spíše si sundejte politické klapky z očí a objektivně generálně hodnoťte co daná věc umí.
Máte jednu pravdu...opravdu by si T-90 (z r.1993) v dnešní době nikdo nekoupil, kdyby se v průběhu svého nasazení průběžně nemodernizovala, tak jako se během svého nasazení modernizují ostatní tanky např. Abrams, Leopard, Leclerc atd.

Datum: 21.01.2016

Vložil: Terminator

Titulek: T90MS

Dá se tento výrobek srovnat se západními protějšky?? Jinak je to krasavec

Datum: 22.01.2016

Vložil: Mamut

Titulek: Re: T90MS

A dají se s tímto výrobkem vůbec srovnávat západní protějšky?? Obzvláště řekněme z "ruské dvou kontinentální pozice"??

Datum: 22.01.2016

Vložil: David

Titulek: Re: T90MS

To už se tady několikrát probíralo. Srovnávat tanky, které vzešly z různých požadavků, z různých konstrukčních filosofií, je vždy zavádějící, končí to většinou výkřiky tenhle je nejlepší a já mám pravdu. U T-90 MS je několik prvků, které já osobně vidím jako chybné (proto také rusové přišli s Armatou). Ale domnívám se, že T-90 MS je srovnatelný s Abramsy, Leopardy 2 atd. Oproti nim má ale nižší cenu. A díky ní by pro Thajsko byl velice dobrým řešením

Datum: 22.01.2016

Vložil: Terminator

Titulek: Re: Re: T90MS

Děkuji za vysvětlení, mezi soudobými tanky oceňuji také něco jako "desing" a mezi těmi nej je určitě řada Leopardů 2, T 90MS a v poslední době taky ten nový "Turek"

Záznamy: 1 - 14 ze 14

Vyhledávání