internetový armádní magazín

Turecko stále hledá dodavatele motorů pro tanky Altay

17.10.2017 10:15
Turecko vyjednává s evropskou divizí americké společnosti Caterpillar a jejím britským partnerem firmou Perkins o možnosti dodávek motorů pro tanky Altay.
Původně vybraný dodavatel motorů, turecká firma Tumosan, v říjnu roku 2015 navázal spolupráci s rakouskou společnost AVL List GmbH za účelem získání technologií a podpory vývoje motorů pro program Altay a vše vypadalo velmi nadějně. Nicméně v lednu roku 2017 (díky zasahům EU / Německa) došlo k zásadním rozporům, které měly za následek zrušení spolupráce.

Turecko vyjednávalo o dodávkách motorů a převodovek také přímo v Německu u společností MTU a Renk, ale vzhledem ke zhoršeným vztahům je velmi nepravděpodobné, že by Berlín udělil povolení pro transfer technologií.

Turecko při hledání dodavatele motorů pro tanky Altay již údajně oslovilo více než dvacet potencionálních výrobců. Militarybox

                                                                         Altay

                                                      (foto: Karaahmet / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: Turecko stále hledá dodavatele motorů pro tanky Altay

Datum: 17.10.2017

Vložil: Pepe

Titulek: motor

Myslím, že s tím motorem si to Turci špatně ošetřeli. Zůstat v nejistotě u motoru až do této fáze je průser. Tak to někdy dopadá, když se spoléháte na "kamarády", ani na vás "hodí bobek". Podle mého jsou však Turci asi složitý partner na vyjednávání.

Datum: 17.10.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: motor

Moderní tanky většinou používají německý motor MTU (Merkava, K2, Leopard) jelikož jsou dostupné a kvalitní. Turkům se ale podařilo Němce tak naštvat že jim nic neprodají. Dodejme, že je vykopli i z Incirliku a musejí se teď přesunout do Jordánska. Ruské, Ukrajinské a Čínské motory kvůli něčemu nevyhovují (oslovili je taky - dřív) byť turci asi hodně tlačí na nízkou cenu. Turci si to zkrátka pohnojili v Berlíně a sehnat něco jako MTU bude problém - to samé kanón. Většina normálních států jednoduše koupí kanón od Rheinmetallu a powerpack od němců - osadí si to do svých tanků a následně se snaží přijít s vlastní obdobou, nebo licenční výrobou. Turci si to zkrátka pohnojili a kvůli tomu dlouho žádný Altay neprodají.

Datum: 17.10.2017

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: motor

A já Turkům tyhle problémy upřímně přeji.

Datum: 17.10.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Altay

Altay je pěkným klasickým pokračovatelem Leopardu. Velká chyba, že mu chybí nabíjecí automat, tady Turci zůstali zbytečně pozadu. Zdá se, že pohonná soustava je pěkně vyšplouchává.

Datum: 17.10.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Altay

Pokud by chtěli nabíjecí automat, Korejci jim ho zkonstruují, to nebyl problém. Oni ale chtěli ušetřit a tak zůstali u manuálního nabíjení. Tohle je důvod, i proč Bundeswehr nedal na původní Leopard 2 nabíjecí automat. Automat e zkrátka hodně drahý - nic víc v tom nehledejme.

Datum: 17.10.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: Altay

To je takové ušetření na nepravém místě. Automaty prostě dospěly a nově postavený tank by ho měl mít. V době kdy Němci pracovali na konstrukci Leopard 2 byla situace zcela jiná. Tendy byl automat nabíjení spíše problém. Dnes ho do staré konstrukce zakomponovat je na pováženou, protože to představuje velký zásah.

Datum: 18.10.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Altay

Jistě, ale Turci zkrátka chtějí udržet cenu co nejníž. Přeci jen Turci nemají moc peněz a i těch zmíněných 250 tanků pro ně bude dost náročných. Navíc se stačí podívat, co za státy má o Altay zájem. Dle zveřejněných informací v roce 2016, o něj mají zájem Pákistán a některé státy Perského zálivu (hlavně Saudská Arábie). osobně vidím potenciál třeba i u Azerů a dalších státech, co jsou s Turky hodně zadobře a nakupují od nich zbraně už teď.

Vyhledávání