internetový armádní magazín

Turecký tank Altay postrádá motor

22.01.2017 17:05

Podle tureckých zdrojů a informací portálu janes.com je výroba nového tureckého tanku Altay v určitých problémech, protože zůstává bez plánovaného nového motoru. Dodavatel motorů - turecká firma Tumosan totiž nuceně ukončila smlouvu s rakouskou společností AVL List, která měla dodat nové technologie. 

Tumosan v roce 2015 uzavřel dohodu s AVL List o transferu technologií, které by pomohly s motorem pro tank Altay. V roce 2016 však po potlačeném převratu v Turecku Evropská unie zakázala vývoz některých materiálů vojenského užití. AVL List na tomto základě odmítl (či dlouhodobě pozastavil) další spolupráci na tureckém tankovém motoru. Tumosan následně 17. ledna 2017 oznámil zrušení dohody s AVL List a vyzval ke spolupráci místní turecké firmy. 

Vývoj nového tureckého tanku Altay byl objednán v roce 2007 u společnosti Otokar. Do roku 2012 byly připraveny první dva prototypy a do začátku loňského roku další čtyři. Ty v současné době procházejí zkouškami.

Podle plánů tureckého ministerstva obrany mají tanky Altay v turecké armádě nahradit německé tanky Leopard 1 a Leopard 2 a americké M48 a M60. Je plánován nákup celkem tisícovky nových tanků Altay, jejichž sériová výroba by se měla rozběhnout v letošním roce. Cena jednoho tanku je asi 5,5 milionu dolarů. Militarybox, CC BY-SA

                                                                        XXXX

                                                                       Altay

                                                        (foto: TR Defence / FU)

 

Diskusní téma: Turecký tank Altay postrádá motor

Datum: 09.05.2017

Vložil: Rosťa

Titulek: Turek

Nic jim nedávat! Jednou to použitou proti nám. Je to osmanská říše a mi křesťanská Evropa.

Datum: 24.01.2017

Vložil: Rase

Titulek: motor

Je očividné, že by hodně moc chtěli něco jako "EuroPowerpack" ale nechtějí za něj platit... je sranda, že si jej vyrábějí v licenci Izraelci pro svoje tanky Merkava Mk.IV (motor MTU MT883) u firmy L-3 (divize General Dynamics). Stejně to dopadne tak, že Turci budou muset ohnout hřbet a koupit motor v cizině.

Datum: 22.01.2017

Vložil: Matej

Titulek: NATO

Kazdopadne mi prijde na halvu postavene vyhlasovat sankce na spojence v NATO :D Bud je spojenec, tak neoslabuju jeho bojeschopnost, nebo neni tak s nim nebudu ve vojenskem paktu. A to same ze strany Turku, jak jim mam verit, kdyz mi pak nedaji ani motor :D

Datum: 23.01.2017

Vložil: Luboš

Titulek: Re: NATO

Naprostý souhlas, tady je aspoň krásně vidět jak je to v té naší Evropě čím dál více na palici.....

Datum: 23.01.2017

Vložil: Xawier

Titulek: Re: NATO

Pěkně napsáno... NATO Tureckem upletlo samo na sebe bič.

Datum: 22.01.2017

Vložil: Mirra

Titulek: nechci

rejpat, ale tak to dopadá prakticky s veškerou výkonnější technikou z Orientu. Přijdou s velkou slávou s obstojným strojem, údajně domácí produkt, ale pak se ukáže že klíčová složka jako je motor je závislá na evropském know-how. A to není jen Turecko, i Čína s mnohem většími zdroji se plácá s motory a to nejen v tancích ale i v letounech a helikoptérách. Když nedodá EU, USA nebo Rusko tak jsou v loji. A je dost možné že se Turci s prosíkem obrátí teď na RF když mají v EU utrum.

Datum: 23.01.2017

Vložil: feri

Titulek: Re: nechci

no mozno sa obratia na USA, resp UK a ti im radi podaju pomocnu ruku.

Vyhledávání