internetový armádní magazín

USAF bude vybírat nová katapultážní křesla

17.11.2017 09:50

Podle informací Aviation Week budou ve všech letounech amerického vojenského letectva, s výjimkou nových F-35 Lightning II, vyměněna katapultážní křesla. Tato modernizace letadel bude prováděna za účelem zajištění větší bezpečnosti pilotů a dalších členů osádek.

V současné době má většina letadel U.S. Air Force katapultážní křesla ACES II, která byla vyvinuta americkou společností UTC Aerospace Systems na počátku devadesátých let minulého století. Do dnešních dnů bylo vyrobeno více než deset tisíc takových křesel. Jsou používána v letounech řady F-15, F-16, F-22, A-10, B-1B a B-2. Během doby svého nasazení zachránila životy údajně 654 osob. Udávaná úspěšnost záchrany je 91,4%.

Připravovaného výběrového řízení na nová katapultážní křesla se hodlá zúčastnit společnost UTC s křesly ACES 5 a také slavná britská firma Martin-Baker, jednička oboru v "západním světě". Obě společnosti se na svých posledních výtvorech "křesel pro život" zvýšeně zaměřují na fixaci hlavy při katapultáži, a tím její větší ochranu, a také ochranu krční páteře. Militarybox, CC BY-SA

                                        katapultáž z letounu F-16 pomocí křesla ACES II

                                                               (foto: USAF / PD)

 

Diskusní téma: USAF bude vybírat nová katapultážní křesla

Datum: 17.11.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: katapultážní křesla

- ukázka lidského umu a dovedností

Vyhledávání