internetový armádní magazín

Úvahy nad rychlou výměnou dopravních letadel ruského vojenského letectva

23.01.2017 09:55

V prosinci loňského roku havaroval nad Černým mořem u Soči letoun Tupolev Tu-154 patřící ruským ozbrojeným silám. Na jeho palubě se nacházela velká část armádního uměleckého souboru Alexandrovci směřující na vystoupení do Sýrie. Tragédie vyvolala řadu reakcí, včetně úvah o rychlém nahrazení provozovaných dopravních letounů starých typů Tu-154, Tu-134 a Il-62M. Studii, která má posoudit možnosti rychlé náhrady těchto strojů novými inicioval i sám ministr obrany Sergej Šojgu.

Ruské vojenské letectvo má v současnosti ve svém inventáři asi šestnáct třímotorových letounů řady Tu-154, devětatřicet dvoumotorových Tu-134 a sedm čtyřmotorových Il-62M. Další stroje těchto typů má i námořnictvo, ministerstvo vnitra a bezpečnostní služba FSB.

                                                                Suchoj Superjet 100

                                                    (foto: Marina Lystseva / GNU FDL)

 

Ruské možnosti v náhraně starých dopravních letadel vývojově pocházejících z dob SSSR spočívají v nákupu letadel řady Tupolev Tu-204 / 214, Iljušin Il-96-300 a Suchoj Superjet 100. Dá se předpokládat, že za vzniklé situace by mohl být proces poměrně rychlý, ale bude se odvíjet především od možností ruského leteckého průmyslu. O těchto možnostech jsou již údajně vedeny rozhovory ruského ministerstva obrany s představileli výrobců letadel. Militarybox, CC BY-SA

                                                                 Iljušin Il-96-300

                                                         (foto: MariaPC / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: Úvahy nad rychlou výměnou dopravních letadel ruského vojenského letectva

Datum: 23.01.2017

Vložil: Xawier

Titulek: Náhrada...

...Tu-134 ve formě SSJ 100 se vysloveně nabízí... Il-62M bych asi řešil rošířením flotily Il-96. Ale Tu-154 bych asi nahradil až MS-21, i když by si na něj museli ještě deset let počkat. Přeci jenom Tu-204/214 se mi jeví už dnes jako slepá ulička (i když specializované verze tohoto letounu provozují).

Vyhledávání