internetový armádní magazín

Velké výsadkové lodě - vrtulníkové nosiče pro ruské námořnictvo

26.05.2017 05:50

Do ruského státního programu vyzbrojování na léta 2018 až 2025 byla začleněna velká výsadková plavidla podobná lodím francouzské třídy Mistral. Informaci novinářům potvrdil na výstavě HelliRussia 2017 náměstek ministra obrany RF Jurij Borisov. Stavba jednoho konstrukčně zcela nového plavidla (projekt Lavina) schopného nosit i větší skupinu vrtulníků (třeba Ka-52K) má trvat ruským loděnicím asi čtyři roky. První loď by tedy mohlo ruské vojenské námořnictvo obdržet po roce 2022. Militarybox, CC BY-SA

                                                    francouzská výsadková loď Mistral

                                                            (foto: Rama / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Velké výsadkové lodě - vrtulníkové nosiče pro ruské námořnictvo

Datum: 26.05.2017

Vložil: Xawier

Titulek: Nahrada za Mistral...

O vlastni nahrade za Mistral se mluvi od doby, kdy Francie odmitla lode dodat. Koneckoncu samotne objednani Mistralu bylo v ruskem vojenskoprumyslovem komplexu casto kritizovano z odduvodnenim, ze podobne lode jsou schopne kompletne vyvinout a vyrobit sami. A dat tak praci vlastnim lidem. Az tak horke to asi nebylo (jinak by je v te Francii neobjednavaly). Na druhou stranu i u Mistralu byly nektere kompletni bloky lodi vyrobene u ruskych podniku a do Francie dodavany ke konecne montazi. Technickou dokumentaci jiste maji k dispozici, pujde tedy nejspis jen o to, dovyvinout nektere komponenty...

Datum: 26.05.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Nahrada za Mistral...

Rusi objednali Mistraly aj preto, lebo by sa tym dostali k vysadkovym lodiam za o dost kratsi cas ako keby ich zacali stavat sami. Takze cas dodavky tam hral velmi dolezitu ak nie rozhodujucu rolu a nie obava, ze by si ich nedajboze neboli schopni postavit sami ... Navyse v pripade Mistralov by dostali rokmi overene, t.j. kvalitne a spolahlive plavidla. U alternativy stavby vlastnych lodi tato istota nebola dana. To len taka drobna poznamka, inak s ostatnym suhlas ;-)

Datum: 26.05.2017

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Nahrada za Mistral...

Take souhlasim. V podstate jsem to takto i napsal. Vubec nepochybuji, ze podobne lode Rusove dokazi sami vyvinout a stavet. Jen pro ne bylo v danem case mnohem rychlejsi a (mozna i cenove vyhodnejsi) si lode objednat ve Francii.

Datum: 26.05.2017

Vložil: kozlus

Titulek: Re: Re: Re: Nahrada za Mistral...

Diky Mistralum a prevodu technologii, Rusove zmodernizovali lodenici na stavbu takovych lodi a postavili v nich zadni cast(1/3?) minimalne prvni lode. Dostali se k rezackam silneho plechu o velkych rozmerech a dalsim technologiim prace na tehle urovni. Soucasti kontraktu byla kompletni dokumentace a technologie a dalsi 2 lode melo kompletne postavit RF.
Taky nezapomente, ze komplet elektronika mela byt z Ruska a to je sakra dulezita cast moderni lode.

Datum: 27.05.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: Re: Nahrada za Mistral...

presne tak, 100% súhlas. Ešte snáď doplním, že ruský technický personál bol prítomný aj priamo vo francúzskej lodenici kde sa staval ten 1.vý Mistrál a za ten čas veľa odkukali, dostali sa k techn.plánom atd. atd. Takže Rusi si tie výsadkové lode vedia postaviť aj sami a je zrejme len otázka času (priorít), kedy si ich aj skutočne postavia.

Datum: 26.05.2017

Vložil: David

Titulek: Vrtulníkové lodě

Tak na to jsem zvědav. Vzhledem k nižším zkušenostem a výrobním schopnostem to bude pro Rusko tvrdý oříšek. Na druhou stranu stavba takové lodě by mohla ruskému námořnictvu otevřít dveře ke letadlovým lodím

Datum: 26.05.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Vrtulníkové lodě

Kromě projektu Lavina o výtlaku 24 000 tun. Je ve hře i levnější Priboj od Něvské konstrukční kanceláře o výtlaku 14 tisíc tun. SSSR začínal také s vrtulníkovými loděmi ovšem nikoli výsadkovými, ale protiponorkovými a na konci byl Kuzněcov.

Uvidíme co Rusko postaví...PS: Pamatajete si ještě ruské proklamace o Liděru?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Leningrad_(vrtuln%C3%ADkov%C3%BD_k%C5%99i%C5%BEn%C3%ADk)

https://bastion-opk.ru/bdk-perspektiv/


Datum: 26.05.2017

Vložil: Locket

Titulek: Re: Re: Vrtulníkové lodě

Pro obnovu výsadkových kapacit VMF, již bylo kalkulováno s potřebou minimálně 4 loděmi odpovídající projektu "Lavina" (inspirace sovětskými protiponorkovými vrtulníkovými křižníky + Mistrál), které by mělo doplňovat 8-12 menších výsadkových lodí odpovídající projektu "Příboj" (inspirace nizozemskou třídou Rotterdam + sovětský Ivan Rogov). V současnosti má VMF v inventáři cirka 15 lodí projektu Ropucha a 4 třídy Aligátor, nepočítaje již "vymřelou třídu" Ivan Rogov z níž je snad stále ještě jedna loď zřejmě ponechávána v rezervě. Ovšem jak to dopadne ukáže až čas, ale jedno je jisté a to, že současné již dosti staré lodě nemohou sloužit věčně. K Liděru, tento projekt byl zřejmě posunut na další dekádu, ale nebyl úplně zastaven, to znamená, že v programu 2018-2025 jeho stavba nezačne, ale bude se pokračovat v "papírové práci" a vývoji komponentů (pravděpodobně např. S-500, zirkon atd). Pravděpodobně se budou snažit soustředit na modernizovaný Gorškov (ekvivalent tak asi k francouzským FREMM), což je na jednu stranu v současné situaci rozumné, ale na druhou stranu se to může protáhnout na spoustu let, pár lodí a přípravu nějakého Gorškova M2. Je to obdobná situace jako u bombardéru Tu-160M2 vs. PAK-DA, kde by ale s výrobou neměli nastat nějaké vážnější problémy. Místo současného Gorškova je někde v působnosti sovětských projektů fregat p. 1135 a torpédoborců p.956. Samozřejmě kvalitativně je někde úplně jinde. Časem bude potřeba náhrady i projektu 1155 a křižníků 1164 i samotných Kirovů (vlajkových bubáků), takže něco jako Liděr nakonec vznikne, pokud na námořnictvo rovnou nerezignují, což si myslím nemohou dovolit.

Vyhledávání