internetový armádní magazín

Zatím žádné Suchoje pro Írán

05.08.2017 19:10

Rusko a Írán se zatím nebyli schopni dohodnout na dodávkách víceúčelových bojových letounů Suchoj. Írán se zajímá o možnost pořízení ruských letounů již dlouhou řadu let, protože stav jeho vojenského letectva není příliš dobrý a možnosti domácího leteckého průmyslu dodat požadavkům odpovídající stroje jsou v reálu výrazně menší než je veřejně prezentováno. Velení íránského letectva by podle dříve uveřejněných soupisů rádo pořídilo nové víceúčelové Su-35S, Su-30MK ale i bombardovací Su-32.

Írán v poslední době údajně konkretizoval svůj požadavek na ruské letouny na 18 strojů typu Su-35S a 6 strojů Su-30SM. Rusko toto íránské přání však zatím odmítlo a nabídlo dodávku většího počtu modernizovaných Su-27SM3. To naopak odmítl Írán. Jádro této informace pochází od dobře informovaného odborníka na letectví Babaka Taghvaee.

Írán neprojevil žádný zájem o nové letouny řady MiG-29/35, i když starší MiGy-29 provozuje a sám modernizuje. Íránští piloti zvyklí na americké stroje F-4 Phantom II a F-14A Tomcat údajně jednoznačně preferují těžší dvoumístné Suchoje. Militarybox, CC BY-SA

                                                          Su-27SM3 ruského letectva

                                                         (foto: V. Kuzmin / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Zatím žádné Suchoje pro Írán

Datum: 07.08.2017

Vložil: David

Titulek: Irán

Odmítnutí dodávek Su-30 opravdu nechápu, zvlášť když vezmu v potaz, že Rusko je dnes prodává kde komu.
A jinak - je to samozřejmě jen můj subjektivní názor, ale domnívám se, že pro Irán a jeho letectvo by byla optimální právě kombinace Su-30 ( coby přirozené náhrady za F-14, které jsou staré již 40 let) -a menších, lehčích MiG-35 coby náhrady nejen za MiGy-29, ale také F-4 Phantom

Datum: 07.08.2017

Vložil: Luky

Titulek: ..

Co se nacpat k projektu Fc-31 (J-31)
Chvilku to ještě s vývojem bude asi trvat...ale určitě to bude o kus dál,než Fc-1

Datum: 06.08.2017

Vložil: strikehawk

Titulek: orientální smlouvání

pochybuji, že by se Rusové zdráhali dodat SU-35. Írán je skutečně blízký spojenec a je to vidět i v Sýrii a v ruské angažovanosti na mezinárodním poli ve prospěch Íránu a záruky Izraeli apod. Spíš se jedná o klasické dohadování o cenu....Írán by chtěl Su-35 za cenu Su27SM3 a Rusové by za SU-35 chtěli jako za Raptor :-)
Rezignaci na útočné letouny Su-32 považuji za racionální. Priorita je zabezpečení PVOS
V druhé fázi si může přijít na svoje i MiG

Datum: 06.08.2017

Vložil: Mirra

Titulek: odmítnutí

35S celkem chápu, linka je plně vytížená a taky asi by Peršanům nechtěli dát nejnovější letouny, ale docela mě zaráží zamítnutí 30tky a 32.

Ikdyž vzhledem k horšící se situaci nakonec vezmou co bude k mání, to jejich letectvo je hodně zastaralé - ze Západu nemůžou čekat nic a Čína je sama silně limitována a i čínsk stroje užívají ruské motory.

Datum: 06.08.2017

Vložil: Caminante

Titulek: Nízké počty

Ty nízké počty poptávaných letadel jsou docela zarážející, taková čísla pro Íránské vojenské letectvo nejsou řešením. Z toho jejich létajícího muzea akutně potřebují přezbrojit minimálně 6 letek.

Datum: 06.08.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Nízké počty

Tak on to byl možná jenom takový první oťukávací pokus. Je jasné, že k přezbrojení budou potřebovat podstatně víc letadel. Kromě Rusů jsou ve hře i Číňani, ti však nemohou dodat J-11, protože by se dostali do kříšku s Rusama, ale pouze J-10 nebo FC-1. Kolik vlastně Íránci mají dnes F-14A Tomcat? Poslední údaj byl myslím 24, ale jestli je to pravda?

Vyhledávání