internetový armádní magazín

Zetor Engineering cílí na military segment, aktuální vývoj představí na veletrhu IDET

28.05.2017 19:50

Brněnská designérská a vývojová společnost Zetor Engineering cílí na vojenský průmysl. Při vývoji platforem vysoce mobilních pásových a kolových vozidel chce firma zúročit dlouholeté zkušenosti v oblasti těžkých strojů. Svůj aktuální vývoj představí Zetor Engineering v Brně na veletrhu IDET 2017 ve dnech 31. 5. až 2. 6..

Společnost Zetor Engineering vznikla v roce 2014 jako dceřiná firma brněnského výrobce těžké zemědělské techniky Zetor Tractors. Designérská společnost se věnuje výhradně vývoji speciálních bojových vozidel – mobilních základen a nosičů speciálních nadstaveb dle konkrétního vojenského nasazení. "Předpokladem pro dosažení úspěchu v této oblasti jsou dlouholeté zkušenosti v segmentu těžké off-road techniky," uvedla jednatelka společnosti Zetor Engineering Isabela Vršková.

Společnost se v oblasti vojenského průmyslu aktuálně soustředí na vývoj platforem vysoce mobilních pásových a kolových terénních vozidel splňujících současné i budoucí požadavky armád. Zetor Engineering přitom vychází jak ze zkušeností a analýz z nasazení současných bojových vozidel tohoto typu v bojových operacích, tak i prognóz budoucích konfliktů.

"Období současných konfliktů ukazuje významné zvýšení ohrožení vozidel, ať už se jedná o ohrožení symetrická či asymetrická. Bezpečnost dnes používaných vozidel, jejichž životnost se navíc blíží ke svému konci, je v těchto konfliktech nedostačující a ani jejich výrazná modernizace není schopna splnit vysoké požadavky na ochranu posádky," dodala jednatelka společnosti.

Zetor Engineering ve svých konceptech počítá vedle bezpečnosti a vybavení vozidel i s dalšími faktory. Do vývoje se tak promítají například i zvyšující se průměrná výška mužské populace a mohutnější tělesná konstrukce nebo celkově větší objem výstroje a výzbroje vojáka.

Ukázky aktuálního vývoje a směřování společnosti představí Zetor Engineering na Mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2017. V rámci stánku společnosti bude k vidění i model vnitřního uspořádání vyvíjeného pásového vojenského vozidla – platformy pro různé druhy nadstaveb – s názvem Wolfdog.

                                                                        Wolfdog

                                              (foto: Zetor Engineering / tisk. zpráva / FU)

 

Spolu s modelem bude na veletrhu možno shlédnout i další ukázky. Návštěvníci se tak budou moci rovněž seznámit s konceptem druhého vozidla, na kterém společnost aktuálně pracuje. Konkrétně jde o vysoce mobilní kolové vozidlo 8x8 určené rovněž jako platforma pro různé druhy speciálních nadstaveb.

Poslední ukázkou z rodiny vojenských vozidel pak bude prototyp čtyřkolového bojového vozidla FOX navrhnutého pro potřeby speciálních jednotek a určeného pro čtyřčlennou posádku včetně potřebné výzbroje a výstroje dle nasazení. Další exponát na veletrhu představí též zahraniční partner, s nímž Zetor Engineering na vývoji spolupracuje.

Společnost Zetor Engineering, s. r. o., existuje od roku 2014. Byla založena výhradně za účelem rozvoje speciálních projektů v oblasti vojenského průmyslu. Společnost v současné době rozvíjí koncepty vysoce mobilních pásových a kolových vozidel, která mají potenciál v příštích letech nahradit zastaralou armádní techniku, která již nevyhovuje současným bezpečnostním ani funkčním požadavkům. Militarybox, Zetor Engineering s.r.o., tisková zpráva

                                                                         Wolfdog

                                              (foto: Zetor Engineering / tisk. zpráva / FU)

 

Diskusní téma: Zetor Engineering cílí na military segment, aktuální vývoj představí na veletrhu IDET

Datum: 28.05.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Wolfdog

Super. Kdo stojí v pozadí? Kdo je zahraniční partner?

Datum: 29.05.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Wolfdog

Řekl bych Iveco nebo Bionix.

Datum: 29.05.2017

Vložil: Alex

Titulek: Re: Wolfdog

Dřív jsem uvažoval, že partnerem budou Italové, a i zveřejňované náznaky tomu nasvědčovaly. Teď si nejsu jistý vůbec. Můžou to být klidně i Turci. Obávám se však, že věci BVP je již stejně pozdě se snažit v ČR prosadit.

Vyhledávání