internetový armádní magazín

Zetor Engineering představil svůj vývoj na IDET 2017

02.06.2017 23:30

Brněnská designérská a vývojová společnost Zetor Engineering představila na mezinárodním veletrhu IDET 2017 svůj koncept platforem vysoce mobilních pásových a kolových vozidel. Pásové vozidlo s označení Wolfdog a kolové vozidlo 8x8 mají sloužit jako mobilní základny pro různé druhy vojenských nadstaveb. Návštěvníkům firma rovněž ukázala prototyp speciálního čtyřkolového vozidla s označením FOX.

                                stánek společnosti Zetor Engineering na výstavě IDET 2017

                                                  (foto: Zetor Engineering / tisk. zpr.)   

 

Společnost se v oblasti vojenského průmyslu soustředí na vývoj platforem vysoce mobilních pásových a kolových terénních vozidel splňujících současné i budoucí požadavky armád. "Předpokladem pro dosažení úspěchu v této oblasti jsou dlouholeté zkušenosti v segmentu těžké off-road techniky," uvedla jednatelka společnosti Zetor Engineering Isabela Vršková.

V rámci stánku společnosti Zetor Engineering na IDET 2017 byl k vidění model vnitřního uspořádání aktuálně vyvíjeného pásového vojenského vozidla – platformy pro různé druhy nadstaveb – s pracovním názvem Wolfdog.

                                                  Wolfdog - model vnitřního uspořádání

                                                   (foto: Zetor Engineering / tisk. zpr.)

 

Jeho koncept v současné době počítá hned s několika modifikacemi: od stroje určeného pro přepravu až osmi vojáků na bojiště (OT) přes velitelské, ženijní a zdravotnické vozidlo až po variantu vybavenou bojovou věží (bojové vozidlo pěchoty). Výsledná podoba vozidla se samozřejmě bude odvíjet od konkrétních požadavků případného zákazníka. Demonstrátor vozidla firma plánuje postavit v druhé polovině roku 2018.

"Projekt cílí na trhy, kde probíhá či bude probíhat výměna BVP za vozidla, jež odpovídají moderním armádním požadavkům. V silně konkurenčním prostředí armádních zakázek nabídneme řešení určené nejen pro přezbrojení armád zemí, které stále disponují vozidly vyvinutými před 20 až 25 lety. Náš koncept má potenciál dalšího rozvoje v následujících minimálně třiceti letech," přiblížila Isabela Vršková.

                                                  model vozidla Wolfdog ve verzi BVP

                                                  (foto: Zetor Engineering / tisk. zpr.)

 

                                               koncept vozidla Wolfdog ve verzi OT

                                                  (foto: Zetor Engineering / FU)

 

Spolu s modelem pásového obrněnce společnost na veletrhu představila koncept druhého vozidla, na němž aktuálně pracuje. Konkrétně jde o vysoce mobilní kolové vozidlo 8x8 s velkým vnitřním prostorem pro posádku čítající 3+8 osob a s volitelnou úrovní výzbroje. Ta zahrnuje zbraňové systémy od 12,7mm RCWS (dálkově ovládaná zbraňová stanice), až po 30–40mm RC (kanónové) věže.

                                        koncept kolového vozidla 8x8 - verze OT a KBVP

                                                    (foto: Zetor Engineering / FU)

 

Návštěvníci veletrhu mohli rovněž spatřit prototyp čtyřkolového bojového vozidla FOX. Lehké taktické vozidlo vyniká vysokou terénní průchodností a je určené pro potřeby speciálních sil, respektive sil rychlého nasazení. "Vozidlo přepravuje čtyřčlennou posádku a vybavení včetně výzbroje. Je projektované s důrazem na vysokou míru modularity konstrukce a dovoluje kombinovat výzbroj a výstroj podle konkrétních podmínek nasazení," sdělila jednatelka Zetor Engineering Isabela Vršková.

                                                               prototyp vozidla Fox

                                                    (foto: Zetor Engineering / tisk. zpr.)

 

Základem vozidla FOX je podvozek z továren Mercedes s automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Vozidlo je vybavené držáky osobních zbraní posádky, mechanickou střeleckou věží na střeše nadstavby a kloubovými rameny s lafetami pro čtyři kulomety. Konstrukce střelecké věže umožňuje montáž těžkého kulometu ráže 12,7 mm a odpalovacího zařízení PTŘS (protitanková řízená střela). Vozidlo je aktuálně ve fázi prototypu, jeho uvedení na trh závisí na vypsání případných tendrů. Militarybox, Zetor Engineering, s.r.o., tisková zpráva

 

Diskusní téma: Zetor Engineering představil svůj vývoj na IDET 2017

Datum: 03.06.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: Zetor

... možná, že jo, a bez překlepů :-)). Je to asi zcela logické, že v Zetoru mohou jen těžko očekávat, že na nich bude AČR čekat. Jejich Wolfdog však aspoň rozvířil dění kolem náhrady BVP-2. Možná kdyby s odvážným nápadem přijít s vlastním BVP vyrukovali dřív a snažili se domluvit s dalšími českými a slovenskými firmami, které zatím utopily prostředky v přípravě Šakala, mohlo to dopadnout jinak. To je však jenom taková teorie, jednání by byla určitě složitá.

Vyhledávání