Datum: 31.10.2016
Vložil: Tonda
Titulek: Otázka pro autora :)
Zajímalo by mě jak se dneska chápe dlouhodobost případného konfliktu - beru, že nyní má US army velkou převahu v technologii, ale v okamžiku kdy vystřílí naskladněnou chytrou munici, musí přeci nastat situace, že přejde zase na "hloupou". Přece vyrobit chytrou munici trvá neporovnatelně déle a s ohledem na to, že většina výroby čipů a součástek probíhá mimo USA (do toho kolik lidí bude ochotných oželet mobily, počítače, tablety atd. kvůli nějaké válce) bych řekl, že technologická převaha bude jen v první vlně.
Čína má docela silnou PVO, nesrovnatelnou se státy kde proběhla rychlá letecká kampaň - v první vlně dojde na ztrátách na nejmodernějších stíhačkách. Co bude US army používat v 10 vlně? Mají američané ještě kapacity na rychlo výrobu nějakého osvědčeného stroje?
Jde mi o to, že dlouhodobou válku nemá USA šanci vyhrát - SSSR nevyhnali němce kvůli lepší technice, ale díky tomu, že dokázali vyrobit více tanků a letadel (T34 není žádný zázrak, ale jede a střílí a popravdě to stačilo). Stejně by to dopadlo i s Čínou. Americký těžký průmysl nemá kapacitu aby se dokázal přeorientovat na válečnou výrobu. Dnes USA žijí z finančnictví a služeb a levnou výrobu přesunuli jinam. Reálný konflikt podle mě by velmi rychle dopadl tak, že USA by vycouvali.
K tomu lidskoprávní aktivismus by podkopal jakkoliv nynější nízké bojové odhodlání...
Celý můj příspěvek je vlastně o otázce: stačilo by US army k vyřízení ČLA to co má aktuálně na skladech? Pochybuji, že by v reálném čase dokázali nahradit zničené stroje a munici...