internetový armádní magazín

Diskusní téma: Delší život pro Super Hornety

Datum: 06.03.2018

Vložil: hunter.killer

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pochybuji

Já nevím proč se pořád objevují podobné zjednodušující srovnání? Nic proti, ale kdy si konečně lidi uvědomí, že vojenská technika se nedá srovnávat jak auta v Top Gearu? Nutné je vzít v úvahu mnoho proměnných a ty pak utvářejí celkový obraz. Ty píšeš, že ruská PVO je na hovno. Ok, je to tvůj názor, ale podle mě je nutné říct kým byla užita, kde a kdo ji obsluhoval, stáří, síla protivníka atd, atd. Když vezmu 1. válku v zálivu, tak sice Irák měl papírově silnou PVO, ale neměl nic s čím se už západ nepotkal a neměl čím překvapit (S-75, S-125, 2K12, S-10M, Roland, kanony a MANPADS) a nic proti čemu by US nemělo protiopatření (beru, že rozestavení bateríí měli striktně podle sovětského modelu a ten se podle mě neukázal dostatečně účinný) a když si k tomu, co už dávno věděli, připočteš jejich schopnosti průzkumu SIGINT, ELINT, družice, E-8 JSTARS, E-3 Sentry, Prowler, Wild Weasel, SR-71, U-2 tak je jasné, že neměl Irák šanci. Stačilo "pouze" dobře naplánovat vše step-by-step, když to zjednoduším. Jiná situace, byla ve Vietnamu, kde S-75 slavili poměrně dost úspěchů a požívali zasloužený respekt, ale to byl tento PVO komplet na své tech. výšši a až během války US vytvořili proti němu několik protiopatření (protiradarové střely a mise SEAD atd.) Podobné to bylo za války v roce 1973, kdy Egypt rozmístil tehdy nové 2K12 + ZSU-23-4, kdy KUBy nejdříve přinutili IAF létat v nižších hladinách, kde se zase dostali do palby Šilek. Takže za mě to není tak jednoznačné. :)) Přidávám odkaz na US bojové ztráty letadel po Vietnamu (nekontroloval jsem, jestli je tam chyba a snad nevadí WIKI): https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_combat_losses_of_United_States_military_aircraft_since_the_Vietnam_War
I s tou převahou, co US měl, se celkem dost letadel podařilo iráčanům poškodit/setřelit, ale to hlavně svědčí o intenzitě náletů a bylo by celkem smutné, kdyby se jim nic nepodařilo sundat. :)))

Vyhledávání