internetový armádní magazín

Diskusní téma: Vysokorychlostní Apache

Datum: 29.05.2019

Vložil:

Titulek: Re: Re: Re: Re: Rechtěl jsem tím jenom říci, že pokud

přečetl jsem si ten článek-zajímavé dík za odkaz.
K tomu Apači - ačkoliv jsem velmi nedůvěřivý k článkům o fantasmagorických "úspěších" jakož i "absolutní neschopnosti" amerických/ruských/sovětských a jakýchkoliv jiných vědců, států, režimů - u toho Apače si myslím (já vím, myslet znamená tamto oné vědět), že to není nereálnost. A těch 342 km/h je snad nějaký překlep, nebo si překladatel neuvědomil rozdíl mezi km a mile, nebo 342 km/h je cestovní, maximální bude 380 a rekordní 450 třeba - přece už ten zrušený Čejen před skoro půl stoletím dosáhl reálně - kolik kolem 450?, nebo i přes 500? km/h, takže předpokládám aspoň obdobnou rychlost. Cena? Samozřejmě - vývoj, zkoušky, odladění - to je na roky práce a hodně peněz, jako všechno, a taky hlavně musí sa újsť aj do kapes, krabic a na účty potřebných osob. Ale ten vývoj rotorů á la Rusko může být i dražší. Nebo nemusí, ale drahý určitě bude, tam už jde o to vyladit tvar, velikost, vlastnosti jako tuhost, kmitání, nastavitelnost nabíhajícího a rozdílně dozadu utíkajícího listu- na hranici fyzikálně realizovatelné rychlosti. Takže taky-tisíce hodin zkoušek, výroba kolika-desítek rotorů, stovek listů? Víc, míň? A následně zavedení sériové výroby, dodavatelský řetězec, výroba nástrojů, přípravků, strojů na výrobu rotorů , nástrojů, přípravků a strojů na výrobu nástrojů, přípravků a strojů .... Jistěže - pokud se podaří toto dotáhnout, bude možné následně relativně jednoduše a levně/zdůrazňuji relativně/ stavět vrtulníky rychlejší o 10-15% (více?) bez dalšího, jen díky tomu rotoru. Vybavit jimi starší vrtulníky třeba při nějaké generálce atd..
Já bych to tak viděl na cca 340 km/h - koncepce jen vylepšené rotory, versus cca 450 - koncepce přídavný dopřednému pohon s pomocným křidýlkem - maximální rychlosti v běžném provozu, a cca 400 a něco versus cca 550 zkušebně nebo rekordy apod.
Takto nějak se ty rychlosti pohybují u západních zkušebních prototypů té koncepce s dopřednou vrtulí (vrtulemi) a křídlem, ale i u ruských podle toho článku vypočtených nebo očekávaných hodnot. Vlastně podle toho Rusové rovněž nejprve začli s touto koncepcí, ale nějak to z různých důvodů nezvládali. Ale zároveň k tomu i vyvíjeli ty rotory-tam se jim zadařilo (snad), a dále tedy pokračují v koncepci "jen rotory".
Koneckonců ten článek o Apači Compoud neříká, že se bude vyrábět. Dokonce ani, že se vyvíjí. Říká jen, že někdo od Bójingu možná říká, že by ho možná mohli vyvinout a vyrobit, pokud bude zájem.
Různé státy pracují na zrychlení vrtulníků, - viz též "boj" rychlý vrtulník nebo konvertoplán - než vzniknou (pokud vůbec a neusoudí se, že to je vůbec zbytečné mít takto rychlý vrtulník, resp. že peníze by se daly utrácet jinak) z prototypů sériové užitečné stroje, je to ještě na roky spíše možná nějaká ta desítka let. No a ten Apač by byl s využitím podstatné části draku a součástí jako má nyní vyráběný typ, tj. výroba pomocí existujících továren, strojů, nástrojů a přípravků, řekněme za 5-10 let. A užíváním by se nabíraly zkušenosti s provozem takového typu techniky. I kdyby opravdu lítal jen těch 342 km/h. Nebo i jen 340.
To ale je čistě moje teoretizování.
A Rusové taky, pokud vývoj rotorů dosáhnou do zdárného konce a sériově použitelné výroby, mají před sebou obrovský kus práce ještě. Na zkoušky si udělali od pohledu velice pěkný a aerodynamicky vytříbený stroj, práce snad pokračují, ale docela pomalu, nezdá se Ti ? Když koukneš na ten článek.

Vyhledávání