internetový armádní magazín

AČR začala testovat nabízená BVP

29.06.2017 06:45

AČR dne 28. června 2017 začala testovat pětici nabízených typů BVP. První testovací, nebo spíše seznamovací den s jízdou a střelbou proběhl ve výcvikovém prostoru Libavá za přítomnosti představitelů armády a dalších pozvaných osob.

Připomeňme, že do pětice testovaných strojů, které se ucházejí o přízeň české armády patří vozidla CV90 ve dvou různých verzích (verze s osádkovou věží a verze s věží bezosádkovou) a dále ASCOD, Puma a Lynx.

Podle vyjádření náčelníka generálního štábu AČR generála Bečváře bude armáda zkoumat technické vlastnosti strojů do srpna a poté předloží ministerstvu obrany své doporučení k výběru.
Smlouva na nákup asi 210 nových BVP by měla být podle plánů uzavřena do konce roku 2018. První stroje by armáda chtěla začít přebírat v roce 2020. Militarybox, CC BY-SA

 

                                   BVP ASCOD v českých barvách na letošní výstavě v Brně

                                                   (foto: Karel Šubrt / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: AČR začala testovat nabízená BVP

Datum: 01.07.2017

Vložil: Argos

Titulek: BVP pro AČR

Jediný opravdu hodnotný stroj v nabídce je Puma. S jedním přivřeným okem by se dalo uvažovat o CV90 v věží Lance. Všechno ostatní jsou kýče pro chorobomyslné strejdy, kteří si myslí, že hlavní a nejdůležitější je pohodlí vojáka, jako kdyby se v těch strojích mělo jet na dovolenou do Soči. Jsou to přece vozidla k boji a ne zájezdové autobusy. To, že všechna ta vozidla jsou taková jaká jsou, a jsou si podobná, je právě věcí těch pomýlených strejdů, protože výrobci dělají jen to co si zákazník žádá. Škoda, že není příliš reálné uvažovat o tureckém vozidle Tulpar, to by asi strčilo do kapsy všechny kromě Pumy. Tulpar má tu výhodu, že si sebou nevláčí na noze kouly konstrukčních hyb z minulosti jako je to u nabízených vozidel, tedy zase kromě Pumy.

Datum: 30.06.2017

Vložil: Duda

Titulek: BVP pro AČR

Vybral bych BVP s bezosádkovou věží. AČR by měla být "trendy" a zvolit i silnější kanon než je třicítka. Na ten by pak přešly i Pandury.
ASCOD má podle mě určitý problém se stářím základní konstrukce. Firma GD nám asi zase podsouvá starší řešení, které oživuje pokročilou izraelskou věží - ta však je bohužel také šita pro "chudšího muže". Je to obdoba případu - český Pandur II.
CV90 je v jádru o trošku lepší a mladší, ala ta úprava pro bezosádkovou věž se moc nevydařila. Samotná použitá bezosádková věž je stejný případ jak izraelské dílo na ASCODu.
ASCOD a CV90 jsou favoriti - Puma je příliš drahá a do Lynxe se naši vojáci budou bát jít.

Datum: 30.06.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: BVP pro AČR

GD asi ví kde podmáznout, ale samotné vozidlo mi přijde nejhorší - nic zajímavého nenabízí. CV90CZ(r) je obdobná krabice. CV90CZ je hodně pěkný a BAE se snaží, nejsem si tím vozidlem ale jistý. Co se týče Lynxe, tak nevím, proč se bát, je to takový slušný průměr. Co se týče Pumy, tak u té ceny uvidíme. Nejdražší bude, ale nevíme o kolik. Přeci jen zatím byla představená jen v top verzi, ostatní vozidlo jsou spíš v "ekonomické" verzi.

Datum: 01.07.2017

Vložil: Duda

Titulek: Re: Re: BVP pro AČR

Lynx určitě není špatný, ale může nastat situace, že by se AČR mohla stát jediným uživatelem, a to bude naše vojáky strašit. Bylo by asi lepší kdyby Lynxe už závazně objednali Australani. Pumu je samozřejmě možné očesat a snížit cenu na přijatelnou úroveň, ale pak zase hrozí, že jí bude něco důležitého chybět, a za pár let až to někdo zjistí a objeví Ameriku, tak budou všichni odpovědní za vzniklý stav čumět jak hloupá telata.

Datum: 02.07.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: BVP pro AČR

Puma je top i u me, pak dlouho nic, CV90CZ, Lynx, CV90CZ(r) a ASCOD. U te vybavy rozhodne souhlas. Co usetrime pri nakupu, budeme dokupovat pozdeji za velke penize.

Datum: 30.06.2017

Vložil: Rase

Titulek: -

Všechna prezentovaná vozidla jsou hodně pěkná a vyrovnaná. Přeci jen se ještě může hodně změnit dle zadání (věže, množství přídavného pancíře atd.). Bude to ještě hodně zajímavé, tak snad všechno půjde podle časového plánu.

Datum: 30.06.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Re: -

Myslíte si, že si AČR k vybranému vozidlu ještě nadiktuje nějaké výraznější úpravy?

Datum: 30.06.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: -

Mno osobně si myslím že se může měnit celá věž, elektronické vybavení, výzbroj (ráže ještě není jistá, jen že bude minimálně ráže 30 mm). Ale i přídavné pancéřování - například Puma už byla za svoji krátkou historii třikrát osazena jiným pancířem (na ukázku) a pokaždé vypadala trochu jinak. Je možné, že bude snaha nacpat na vozidlo co nejvíc našich výrobku - tedy sedačky, maskovací síť, Aktivní Ochrana II atd. Teď jde jen o to, jaký podvozek vybereme jako základní platformu.
Osobně pochybuju, že koupíme přesně to co nám bylo ukázáno na IDETu

Datum: 30.06.2017

Vložil: hunter.killer

Titulek: bvp

Já jsem jednoznačně pro Lynx. Nejlepši by byla Puma, ale je příliš drahá. Podle mě, vyberou ascod nebo cv90....

Datum: 30.06.2017

Vložil: Alex

Titulek: Re: bvp

Já si myslím, že to bude nejpravděpodobněji ASCOD. Firma GD to má u nás nejlépe obšláplé, ví do které kapse se dávají peníze, aby to mělo efekt, má propracované smlouvy s českými podniky a zkušenosti s protlačením, výrobou a servisem Pandurů u nás. Podobný model bude uplatněn i s ASCODEM, včetně uplatnění izraelské věže.
Nejlepší je určitě Puma, ale jak píšete - je příliš drahá. Nelíbí se mě na ní její až příliš asimetrické řešení. Zvolil bych CV90, ale s ještě s jinou věží než je v nabídce.

Datum: 30.06.2017

Vložil: Duda

Titulek: Re: Re: bvp

Dokázal bych se s Vašim názorem zcela ztotožnit.

Záznamy: 1 - 11 ze 11

Vyhledávání